Meme ucu akıntısı nasıl tedavi edilir Video Röportaj
Meme ucu akıntısı nasıl tedavi edilir ?
Meme ucu tedavisi nedene yönelik olarak planlanır. Meme ucundaki akıntılar fizyolojik nedenlere bağlı ise herhangi bir tedavi, gerektirmez açık, berrak, nadiren olan akıntılarda bir tedavi gerektirmez. Keza meme ucunun emme, dokunma ya da sıkmayla oluşan akıntılarında da bu dediğim uyarılardan uzak tutularak, akıntının gelip, gelmediği kontrol edilip meme başındaki akıntının kendiliğinden tedavisi edilmiş olur. Meme kanalının ucundaki tıkacı yerinden sökecek bu uyarılar ortadan kalktığında meme başı akıntısı sonlanacaktır. Meme ucundaki tıkanıklıkları, bu tıkaçları açılmaması, açıldı ise de kendiliğinden oluşması için oma zaman tanınması gerekir. Genelde hanımlar “gene geliyor mu?” diyerek sürekli meme ucunu sıkarlar. Bu sıkma esnasında da az miktarda bir meme başı akıntısı olabilir. Bunun tedavisi mutlak surette bundan uzak durmalarıdır. Oluşacak tıkaçtan sonra akıntı kendiliğinden duracaktır.
Bunların dışında “H2 Reseptör Blokörleri” dediğimiz piyasada ülser ilacı diye bilinen ilaç grupları, keza antidepresanlar, depresyona yönelik ilaçlar, keza bulantı kusmaya yönelik antiemetik ilaçlar, oral kontraseptif adını verdiğimiz doğum kontrol ilaçları bunlarda farmakolojik olarak meme başından akıntılara neden olabilmektedir. Bu akıntıların farmakolojik nedenlerle mi oluşuyor? yoksa bu akıntılara sebebiyet veren prolaktin düzeyi yüksekliği mi? Bunun anlaşılması gerekir prolaktin düzeyi yüksek ise buna yönelik olarak prolaktini inhibe edici “Bromokriptin” adını verdiğimiz ilaçlar mevcuttur. Keza Ergo türevleri dediğimiz ilaçları da bunlarda kullanmaktayız.
Bunların dışında cerrahi tedavi de mevcuttur. Süt kanalları içerisinde kitlenin olması, süt kanallarının genişlemiş olması, süt kanallarında herhangi bir surette malinstoloji yaptığımız histopatolojide gelmesi cerrahi tedaviyi gerekli kılmaktadır. “İntraduktal Papillom” ya da “Duktal ektazi” dediğimiz süt kanalı genişliği ya da süt kanalı içerisi kitlelerde sadece o kanalın çıkarılması yeterli bir tedaviyken "Malin stoloji" dediğimiz kanser olgularında ilgili patolojiye yönelik, boyutuna yönelik meme koruyucu cerrahi ya da memenin total alınması tarzında tedaviler uygulanabilmektedir.