Memur Sen hükümete sert çıktı

Memur-Sen hükümete sert çıktı: "Hükümet, kredi derecelendirme kuruluşları yalan söylüyor, diyor. Bize verdikleri teklif kredi derecelendirme kuruluşunu doğruluyor. O zaman ekonomide büyük bir sorun var ama bizden saklanıyor."

Kamu-Sen ve KESK’ten sonra Memur-Sen de eyleme başlama kararı aldı. Memur-Sen ilk eylemini yarın Eğitim-Bir Sen aracılığıyla yapacak. Konfederasyon yönetimi, kendisine bağlı  11 sendikayı, yarınki eylemlere katılma konusunda ise serbest bıraktı.

MEMURUN ANASI AĞLIYOR    

Memurlar adına toplu sözleşme görüşmelerini yürüten heyetin başkanlığını yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, uzlaşmazlık tutanağının imzalamasının ardından genel merkezde bir basın toplantısı yaptı. Hükümetin 2008 krizinin ardından memura ‘dünyada kriz var’ gerekçesiyle 2.5+2.5 zam verdiğini anımsatan Gündoğdu, memurun durumunu şu fıkrayla özetledi:

“Nasrettin Hoca’nın iki oğlu varmış. Biri tarımla uğraşıyormuş. İşler nasıl, diye sormuş. Çok şükür iyi, tüm tohumları saçtım; yağmur yağmazsa yandım, demiş. Öbür oğluna gitmiş. Çömlekçiymiş. İşler nasıl, diye sormuş. Çok şükür şu kadar çömlek yaptım ama yağmur yağarsa yandım, demiş”

Memurun kriz olsa da olmasa da anasının ağladığını söyleyen Gündoğdu, artık sabır taşının çatladığını, bundan sonra yapacakları eylemlerle seslerini duyuracaklarını açıkladı. Türkiye’nin 2011 yılında yüzde 8.5 büyüdüğünü, enflasyonun ise yüzde 10.5 gerçekleştiğini anımsatan Gündoğdu, “Hükümetin bize teklifi ise bu rakamlarla örtüşmüyor. Ya Türkiye büyüyor ama bunu memura vermek istemiyorlar. Ya da ekonomide işler rayında değil, birileri rol yapıyor. Eğer Türkiye de Afrika gibiyse bunu bilmek istiyoruz” dedi.

Gündoğdu, hükümete, “Türkiye yüzde 8.5 büyüdü mü büyümedi mi? Enflasyon geçen yıl yüzde 10.5 gerçekleşti mi gerçekleşmedi mi? İlk üç aylık enflasyon yüzde 3.5 ise yıl sonu gerçekleşmesi yüzde 11’in üzerinde olmayacak mı? 74 milyondan alınan vergi ve harçları artıran yeniden değerleme oranınız 10.26 değil mi? Öyleyse bu rakamın altında verdiğiniz zam teklifi, kendinizle ters düşmek değil mi?” sorularını yönelttiklerini anlattı.

Verilen yanıtların kendilerini tatmin etmediğini belirten Gündoğdu, “Mali disipline endeksli hesap makinesi anlayışıyla verilen teklifler, çalışanların motivasyonunu bozdu. Memur-Sen olarak her zaman doğrunun yanında yer aldığımız gibi, yanlış yapan her kim olursa olsun kabul etmeme ilkemizi herkes bilir. Diyalogun bittiği yerde, gerekli tepkiyi verme ilkesinden hiç ayrılmadık. Elimizden geleni yaptık. Uzlaşmazlığın sorumlusu hükümettir” dedi.

EN MAĞDUR ÖĞRETMENLER

666 sayılı eşit işe eşit ücret kararnamesi ile en çok  öğretmenler ve öğretim üyelerinin mağdur olduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Öğretmen maaşında hizmetli, şef, teknisyene göre bir hiyerarşi vardı. Öğretmenler bakan diliyle değersizleştirilirken, 666 sayılı KHK ile dövülmekte. Ülkenin topyekun öğretmenine sahip çıkması gerekiyor” diye konuştu.

YARIN 1 GÜN İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir Sen’in yarın 1 günlük iş bırakma ve Ankara’da oturma eylemi kararı aldığını bildiren Gündoğdu,   Perşembe günü de konfederasyon olarak Kamu Hakem Heyetine eylem yaparak başvuruda bulunacaklarını açıkladı. Büyük bir katılımla başvuru yapacaklarını belirten Gündoğdu, 29 Mayıs’ta hakem heyetinden de bir sonuç alamazlar ise 30 Mayıs’ta Memur-Sen Başkanlar Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağıracaklarını söyledi. Bu toplantıda Memur-Sen’in eylem takvimini belirleyeceklerini duyurdu.

KREDİ KURULUŞU HAKLI!

‘Vatandaş, size destek verecek mi’ sorusuna ise Başkan Gündoğdu, “Hükümet her fırsatta Türkiye ekonomisinin başarılarından söz ediyor. Pastanın ne kadar büyüdüğünden, bütçesinin ne kadar iyi olduğundan söz ediyor. Dün kriz var, diye bizden anlayışlı olmamızı istediler. Bugün de anlayış istiyorlar. Hükümet, Türkiye’de işlerin iyi olmadığını söyleyen kredi derecelendirme kuruluşlarının  yalan söylediğini anlatıyor. Ama bize getirdikleri teklif onların haklı olduğunu gösteriyor. O zaman ekonomide büyük bir sorun var” dedi. 

EYLEM HUKUKİ Mİ DEĞİL Mİ?

Kamu heyetinin görüşmelerde ‘centilmen’, öneride ‘cimri’ olduğunu söyleyen Gündoğdu, “Bu eylem hukuki değil, memurumuz hukuka uyar” diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e de yanıt verdi.

Gündoğdu, “Eğer buradan kasıt, memurun grev hakkının olmadığı ise, evet grev hakkı yok. Ancak Türkiye’nin imzaladığı uluslar arası sözleşmeler var. Anayasa’nın 90. Maddesi, uluslar arası hukuk kurallarının ulusal hukuk kurallarının üzerinde olduğuna hükmediyor. Bu nedenle memurun eylemi hukukidir” dedi.

HAKEM HEYETİNDEN NE BEKLENİYOR?

Memur-Sen Hakem Heyetinin en azından öğretmen ve öğretim üyeleri için ek ödeme ile genel zam oranı yeniden değerleme oranı olan yüzde 10.26 olarak belirlemesini bekliyor.