Memurlarda maaş sistemi değişiyor

Kamuda memurlara verimlilik kriteri geliyor. Buna göre çok üreten memur çok maaş, az üreten ise az maaş alacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili çalışma yaptıklarını açıkladı.

Az çalışan memurla çok çalışan memur arasında performans açısından ortaya koydukları verim açısından bir kriter olmadığına işaret eden Çelik, şunları söyledi:

"Bu bir sorun diye önümüze geliyor ve çözüm bulunması gerekiyor. Nitelikli personel Ankara’da, İstanbul’da, Bursa’da yoğunluk arz ediyor. Ama ülkenin tümü bizim. Nitelikli personelin Türkiye’nin dört tarafına gitmesi gerekiyor ki oradaki hizmetlerde kalite kazansın. Böyle bir talep var. Bu talepler karşısında 5 - 6 maddelik bize biriken talepler çerçevesinde mutfak düzeyinde çalışmalar yapılıyor.

ÇOK ÇALIŞANA ÇOK MAAŞ

Devlete kapağı attık anlayışının da değişeceğini kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

"Şimdi siz kamu çalışanısınız diyelim ve nasıl olsa devlete kapağı attık anlayışındasınız. Dünyanın neresinde üretmeyen bir insanı çalıştırırlar? Özel sektörde olduğu gibi kamuda da verimliliğin esas alınması gerekiyor. Biz verimliliği esas alan bir sistemin çalışmasını yapıyoruz. 3 milyon memurdan daha fazla verim almanın yollarını arayacağız. Öyle bir sistem getireceğiz ki çok üretene çok maaş, üretmeyene de düşük maaş alsın istiyoruz.

Çelik, "Verimli personelle verimsiz personel arasında bir fark getireceğiz. Bir personel, 8 saat boyunca nefes almadan çalışacak, bir diğeri de oturarak aynı maaşı alacak. Bu işten ne anladık biz” diye sordu.

"ŞU ANDA UYGULANABİLİR DEĞİL"

Bakan Çelik'in açıklamalarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise performansa dayalı ücret sisteminin mantık olarak çok yanlış olmadığını ama Türkiye’de şu anda uygulanabilir olmadığını düşündüklerini söyledi.

Koncuk, "Türkiye'de siyasi bir bölünmüşlük var. Kurum amirlerinin hangi kriterlerle kurum amiri yapıldığını bilmeyen kalmadı. Performans değerlendirmesi derken bunu yapan kişilerin önyargılardan uzak kişiler olması lazım. Bunları sağlayamadan performans değerlendirmeyle ücret belirleme gibi bir sisteme girersek adil olmayan uygulama ile karşı karşıya kalırız. Mantık olarak çok yanlış olmadığını ama Türkiye'de şu anda uygulanabilir olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

"Performansı kamu sektöründe neye göre belirleyeceksiniz?" diye soran Koncuk, "Örneğin 60, 70 kişilik 100 kişilik birleştirilmiş sınıflarda eğitim hizmeti vermeye çalışan bir öğretmenin performansını neye göre ölçeceksiniz? Özellikle performans değerlendirmesini yapacak olan amirlerin tarafsızlığını nasıl sağlayacaksınız? Bugün bir çok yönetim kademesi vekalete dayalı olarak yürütülmektedir.

Üstelik vekaleten idareci kadrolarına atanmış olan pek çok yönetici o kadroların gerektirdiği niteliklere ve iş tecrübesine sahip değildir. Bu durumda iş bilmez yöneticilerin verdiği performans notunun adil olacağını bizlere nasıl inandıracaksınız. İl özel idareleri ve yerel yönetimlerde çalışan geniş kesimler için başarı değerlendirmesi yapılmasında subjektif unsurların, siyasi ve kişisel kayırmacılığın olmayacağını nasıl garanti edeceksiniz?” diye konuştu.