Menopoz hepimizin bildiği gibi son görülen adetin adıdır. Ve bizim bahsetmemiz gereken aslında menopozdan önceki dönem menopozdan sonraki dönem ya da hepsini birden kaplayan bizim tıbben perimenopoz dediğimiz dönemdir. Şimdi menopoza girerken kadınlarımız bize doktorlara geliyorlar aslında onların çok daha önceden doktora gelmeye başlamaları lazım.
Eğer sağlıklı bir menopoz dönemi istiyorsak kadını belki de 35’li yaşlardan itibaren hayatın bu yeni dönemine hazırlamamız lazım hatta belki çok daha önceki yaşlardan beslenme düzenini düzenli sporunu kilosunu her şeyi kontrol etmemiz lazım. Örneğin çok basit bir şey söyleyeyim burada menopoza şişman giren kadınlarda meme kanseri riski menopozda kilo alan kadınlardan daha azdır.
Yani bir kadın zayıf gelip de menopoz döneminde kilo alıyorsa meme kanserine yakalanma riski hep şişman olan bir kadından menopoza da şişman giren bir kadından daha fazladır riski. O nedenle ve de menopozda hem hormonel değişiklikler nedeniyle vücutta hem de metabolizmanın azalmasıyla beraber birde erkeklik hormonunun vücut tarafından daha çok gibi algılanmasından erkek tipi şişmanlama görülür.
Yani kadınların bir anda bel çevrelerinde karınlarında bir simit oluşmaya başlar ki buda kalp hastalıkları açısından ciddi bir risk artışıdır. Bütün bunlara engel olabilmek için kadını çok daha erken yaşlarda yakalayıp onu bu döneme hazırlamamız lazımdır ama hiç bir zaman geç değildir.
Nezaman olursa olsun kadınların mutlaka hekim kontrolünde olmaları 40 yaşından sonra yıllık düzenli mamografilerini ve meme ultrasonlarını, rahim ağzı testlerini rutin yaptırmaları pelvik muayeneyi yani jinekolojik muayeneyi mutlaka yılda bir kez yaptırmaları çok önemlidir. Kadın doğumcular hiç bir zaman için bu organlarla ilgilenmemeli kadınları bir bütün olarak görüp gerekirse tiroidlerine bakmaları, şeker durumlarını değerlendirmeleri genel sağlığını da kontrol etmek zorundadır çünkü kadının ilk hekimi kadın doğumcudur.