Türkiye'de son yıllarda e-devlet uygulamalarının ağı hızla genişlerken, bu yolda önemli mesafe kateden Estonya'da vatandaşların yüzde 80'i elektronik kimlik ile kamudan özel sektöre birçok işlemi internet üzerinden alıyor.
İnternet penetrasyonunda yüzde 76 ile AB ortalamasını neredeyse yakalayan küçük baltık ülkesi Estonya'da, kamudan özel sektöre birçok hizmet artık internet üzerinden yapılıyor.
TeliaSonera'nın Estonya'daki GSM operatörü EMT'nin mobil altyapısıyla hazırlanan "e-Estonia" kapsamında verilen en önemli hizmet ise vatandaşların evlerinden çıkmadan, sadece interneti kullanarak seçimlerde oy verebilmesi. Bu kapsamda son seçimlerde kullanılan oyların yüzde 24'ü seçmenlerin elektronik IDCard (kimlik kart) hesaplarından gerçekleşti.
ARAÇLARA ELEKTRONİK PARK
Ülkedeki tek 4G hizmetini veren operatör olan EMT'nin CEO'su Valdo Kalm, AB ülkelerine geçişte de cep telefonlarına kayıtlı elektronik IDCard'ı olan Estonların, gümrükte sorun yaşamadan dolaşabildiklerini ifade etti. Kalm, tüm kişisel bilgilerin yer aldığı elektronik IDCard hesaplarının yüksek güvenlik teknolojisiyle oluşturulduğunu belirterek, seçimler dahil şu ana kadar hiçbir güvenlik sorunu yaşamadıklarının altını çizdi. Hedefin Estonların hayatlarını ileri teknoloji kullanarak kolaylaştırmak olduğunu dile getiren Kalm, 'mobil-park'ın, bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade etti. 'Mobil-park' uygulamasını kullanan bir kişi, park edeceği alana girişini ve çıkışını tamamen SMS ile yapabiliyor.
HERKESE İNTERNET EĞİTİMİ
Ülkedeki mobil iletişim penetrasyonunun yüzde 120 olduğuna dikkat çeken Kalm, genişbant internet penetrasyonun da yüzde 50'ye ulaştığını kaydetti. Elektronik IDCard uygulamasında ise penetrasyonun yüzde 80'lerde olduğunu ifade eden Kalm, bu rakamın artması için birtakım sosyal projelere imza attıklarını belirtti. Bu anlamda 100 bin kişiye internet eğitimi verdiklerini söyleyen Calm, çocuklar için de 36 ICT hobi kulübü oluşturduklarını kaydetti.
Estonyalı bankanın yolunu unuttu!
Estonya hizmeti kapsamında ülkede okulların yüzde 100'ü internete bağlıyken, e-Okul'a ülkedeki 300 bin öğrencinin tamamı kayıtlı bulunuyor. Türkiye'de yakın zamanda uygulanmaya başlayan e-reçete uygulamasının bir benzeri de Estonya'da hayata geçirilmiş. Bu kapsamda reçetelerin yüzde 90'ı dijital. Vergi beyannamelerinin yüzde 94'ü internet üzerinden yapılırken, bankacılık hizmetlerinin de yüzde 99'u internetten yapılıyor.
Yeni Şafak
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname