Resmi denetim elemanının en az iki katı sahtesi var

İşyeri sahibi dostum aradı, "İşyerime SGK'dan müfettişler geldi, 2 bin liramı alıp gittiler" dedi. Ben de "Seni yemişler, SGK denetim elemanları değildir sahtesidir" diye cevap verdim. Zira, şimdi sadece İstanbul'da gerçek denetim elemanı sayısının en az 2 katı sahtesi var.

2007 yılıydı, Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Teftiş Kurulu İstanbul 1 No'lu Grup Başkanıydım ve grubumuzda 36 müfettiş ve yardımcısı görev yapıyordu. Pendik'ten bir tekstil imalathanesinden aradılar ve sahte SSK müfettişi yakaladık dediler. Atladım gittim, iki kişiymişler ve işyerinde terör estirmişler işyeri sahibi de ikisini dövmüş, ben vardığımda birisi kaçmıştı. Diğeri de eli yüzü kanlı oturuyordu; polise teslim ettiler. Sahte olduklarını nasıl anladın diye sorduğumda, işyeri sahibi;

"Abi, ben de 2000 kişi var bunların yarısı sigortasız ve sizin gruptan her hafta müfettiş gelir, çayını içer, denetimini yapar, ne bağırır ne çağırır aradan 2-3 ay geçer postadan yüklüce cezalarımız gelirdi. Bunlar öyle yapmadı, birisi kötü rolü üstlendi bağırıp, çağırdı, diğeri de iyi rolü üstlendi ben onu sakinleştiririm oturup konuşalım" deyince hah dedim bunlar sahte. Sonrası malum, dayağı yemiş gitmişler.

2008 yılı ramazan ayıydı, bölgemizde bulunan bir mali müşavir iftara davet etti ve 40'a yakın defterini tuttuğu mükellefi ile iftar sofrasına oturduk.

HER AY 1500 DOLARI GÖTÜREN SAHTEKÂR

Yanımda, Ümraniye'de oto cam üretimi yapan bir fabrikatör vardı. Bana da ters ters bakıyordu sonunda "Senin adamların benden her ay 1500 dolar alıyor, gidiyorlar" dedi. Olmaz öyle şey deyince yemin billah etti. Yemekten sonra yürüyüşe davet ettim ve çok yakın olan Grup Merkezine götürdüm. Tüm müfettişlerin isim ve fotoğraflarının olduğu duvardaki tabloyu gösterip, bunlardan hangisi senden her ay 1500 dolar alan dediğimde, bunlar arasında yok dedi. Sonrasında "Aynı kişi bir daha gelir ve 1500 dolar isterse ne yapayım" diye sorunca, "Döv ve sonra polis çağır" dedim. Hala, abi ya gerçekse diye sorunca, "gerçekse de döv, sahteyse de" dedim. Gerçek müfettiş veya denetim elemanı ise rüşvet alıyorsa yediği dayağı kimseye söyleyemez zaten yaptığı pislik ortaya çıkmasın diye. Sahte ise de durum değişmez.

Kim sahtedir anlama yöntemi

Şimdi işyerinize gelen denetim elemanı sahte mi gerçek mi nasıl anlayacaksınız yöntemlerini anlatayım.

1- Gazete, dergi, kitap, abonelik, balo davetiyesi satmaya çalışıyorsa kesinlikle sahtedir.
Burada bir anımı daha anlatayım, 1998 yılında Rize'de bulunun 175 çay imalathanesini denetime gitmiştik, ilk gün her şey normaldi ama 2. günden sonra her gittiğimiz işyerinde bize "Abi biz kitap aldık" demeye başladılar. Meğer, bizden önce iki kişi hepsini dolaşıp, "Buraya müfettişler gelecek bu kitapları görürlerse dokunmazlar." demişler. Ederi 10 lira bile etmeyen kitapları 1500-2000 liraya satmışlar. Ben işyeri sahibine "Seni yemişler" deyince, adam Laz şivesiyle saydıra saydıra bizi orada bırakıp arabasıyla peşlerine düşmüştü.

2- Birden fazla denetim elemanı işyerinize gelmişse ve gerçek denetim elemanı iseler asla rüşvet veya hediye alamazlar zira birbirlerinden korkarlar. Birden fazla oldukları halde aralarından biri iyi müfettişi oynayıp sizden para istiyor ve ima ediyorsa kesinlikle sahtedir.

3- Tek başına gelen denetim elemanının tek derdi kendisine yazı ile verilen denetim görev emrini bir an önce kazasız belasız sonlandırmaktır. Bu sebeple siz rüşvet teklif etseniz bile almak isteyen bir denetim elemanı asla sizin işyerinizde sizden para almaz. Dışarıda bir yerde yine utana sıkıla o parayı alır. Sahteleri, gerçeğinden her zaman daha cesur ve pervasızdır.

İşçi alacağı için şirketin ortağına gidemezsiniz

Ali Bey, bizler TİM eski başkanı Oğuz Satıcı'ya ait olan teksfil-polaris mağduru kişileriz. Fabrika 2 yıl önce kapatıldı. Bizler mahkemeye verip kıdem tazminatı hakkımızı kazandık fakat bu süre içinde fabrikayı ve içindeki makineleri sattılar. Oğuz Satıcı'nın özel varlıklarına haciz koyulabilir mi? İllaki fabrika üzerinden mi haciz gerçekleşir? Turgut

Sayın okurum, maalesef sadece devlet (Maliye ve SGK) alacakları için şirket ortağının şahsi mal varlığına haciz konulabilir. İşçi alacakları için sadece varsa şirketin mal varlığına haciz koyabilirsiniz veya haciz sırasına girebilirsiniz. Şirket ortağının şahsi mal varlığına gidemezsiniz.



Kaynak : Ali Tezel BloombergHT