Geçmişe baktığımızda Türkiye’de 1982 yılından bu yana çalışanlardan yüzde 20, emeklilerden ise yüzde 10 oranında sadece tek kalemde katılım payı alınmaktaydı. Ancak şu anki duruma baktığımızda durum pek de iç açıcı görünmemektedir.
Hastadan; İlaç Katılım Payı (%10-20), Eşdeğer İlaç Fiyat Farkı, Muayene Katılım Payı (5-12 TL), 3 Kutuya Kadar Temin Edilen İlaçlar İçin 3 TL, 3 Kutuya İlave Edilen Her Bir Kutu İçin Fark Ücreti (1 TL) adı altında çeşitli kalemlerde birçok ek ücret alınmaktadır. Bu ücretlerin bir kısmı otomatik olarak emekli hastaların maaşından kesildiği gibi; bir kısmı da eczacılar tarafından ilacını almaya gelen hastadan tahsil edilmektedir.
Dolayısıyla; hastalar müşteri, sağlık profesyoneli olan biz eczacılar ise veznedar konumuna getirilmiş durumdayız. Üstelik hastaların çoğu maaşlarından kesilen ya da bizler tarafından alınan bu fark ücretleri konusunda bilgi sahibi değildirler.
DURUM KAYGI VERİCİDİR
Bugün ülkemizde sağlık hizmetleri gelişmiş ve bir yıl içinde ortalama hekime gitme sıklığı artmıştır. Bütün bunlar elbette ki; ilaç harcamalarında azımsanmayacak ölçüde artışa neden olmuştur. Ancak; Türk Eczacıları Birliği olarak bizler, burada tasarruf için esas yapılması gerekenin bu bedeli hasta ve sağlık çalışanlarına ödetmek değil, ilaca ayrılan bütçenin ihtiyaçlara göre gerçekçi bir biçimde yapılandırılması olduğunu düşünmekteyiz.
Değerli Basın Mensupları;
Yapılan haberlerde
SGK'nın yeni uygulamaya koymayı düşündüğü sistemin, "hayati önem taşıyan ilaçlardan" hiç ücret alınmaması, diğer ilaçlardan ise önemine göre katılım payına tabii olması yönünde olabileceği belirtiliyor. Sağlığın herkes açısından ulaşılabilir olmasını amaçlayan biz eczacılar, bu haberleri kaygı verici bulmaktayız ve çoğu asgari ücretle geçinen hastalarımız gözünden baktığımızda, bu şekilde birden fazla kalemde katılım payı alınmasını anlamakta açıkçası güçlük çekmekteyiz.
SGK yetkililerinin, şu anki haliyle zaten yeterince para ödemek zorunda bırakılan hastalarımızın daha da mağdur olmamaları için, söz konusu bu yeni uygulama konusunda daha hassas ve dikkatli davranmaları gerektiğini düşünüyoruz.