Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) şeker ölçüm çubuğu sayısından organ bağışlarına, ilaç alımından yeşil kartlı ve gazilere kadar bir çok konuda önemli düzenlemelere gitti, işte milyonlarca sgk'lı ilgilendiren son değişiklilkler kadınhaberlerinde.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) şeker ölçüm çubuğu sayısından organ bağışlarına, ilaç alımından yeşil kartlı ve gazilere kadar bir çok konuda önemli düzenlemelere gitti, işte milyonlarca sgk'lı ilgilendiren son değişiklilkler kadınhaberlerinde.
SGK'dan milyonları ilgilendiren değişiklikler
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) şeker ölçüm çubuğu sayısından organ bağışlarına, ilaç alımından yeşil kartlı ve gazilere kadar bir çok konuda önemli düzenlemelere gitti.
SUT'ta yapılan değişiklikler şöyle:
-Yurt dışına tedaviye gönderilen hastaların sadece sevke konu hastalıklarına ait bedeller (hastalığın komplikasyonu ve acil durumlar hariç) ödenmekteyken hastalığıyla ilişkili durumlar ortaya çıkması halinde buna ilişkin tedavilerin de ödenebileceği düzenlendi.
-Kurum maluliyet birimlerince yapılan sevklerde, sağlık hizmeti sunucularına 3 iş günü içinde müracaat etme zorunluluğu 10 iş gününe çıkarıldı.
ORGAN BAĞIŞINDA YOL GİDERİ DEVLETTEN
-Meslek hastalığı nedeniyle tedavi gören kişilerin, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından kontrol amaçlı sevklerini alabilmeleri sağlandı.
-Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların organ bağışı için bir ilden diğer ile gitmeleri durumunda yol, gündelik ve refakatçi giderleri SGK tarafından karşılanacak.
-Meslek hastalığı tespit edilen kişilerin yol parasının ödemesi kolaylaştırıldı. Daha önce bu kişiler için en az ikinci basamaktan sevk edilme şartı aranıyordu. Artık meslek hastalığına yakalanmış hastaların yol parası, aile hekimince sevk edilmesi halinde bile ödenecek.
HEKİME GİTMEDEN DAHA FAZLA İLAÇ
-Reçete alındıktan sonra 6 aya kadar yeniden hekime gitmeden ilaç alabilecek. Daha önce kronik hastalıkları için ilaç kullanan hastalar, her bir reçeteyle 3 aya kadar kullanıma yetecek miktarda ilaç alabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu hastalar, yeniden hekime gitmeden doğrudan eczaneden ikinci üç aylık dozu da alabilecek.
-Türkiye'de tedavi şansını tüketmiş hastalardan ihtiyacı olanlar için yurt dışından getirilen ilaç listesine kanser ve kalıtsal hastalıklarda kullanılanlar başta olmak üzere 13 yeni ilaç ilave edildi.
ŞEKER HASTALARINA İYİ HABER
-Oral antidiyabetik tedavi gören Tip II diyabet hastaları için SGK tarafından ödenen şeker ölçüm çubuklarının sayısı 4 kat artırıldı. Böylece belirli bir süre için ödenen şeker ölçüm çubuğu sayısı, 6 ayda 50 adetten, 3 ayda 100 adete çıkarıldı.
-Piyasada bulunmasında sıkıntı olabilecek ilaçların fiyatlarında iyileştirme yapıldı. 700'e yakın ürünün iskonto muafiyeti talebi değerlendirilerek, geçen yıl karar verilen 266 ürüne ilave olarak 45 üründe daha 7,5/8,5 iskonto için muafiyet tanımlandı.
GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARINA ÜCRET YOK
-Gazi ve şehit yakınlarından, özel hastanelerde ilave ücret alınmayacak. Önceden gazi ve şehit yakınlarından ancak resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri halinde ilave ücret alınmıyordu.
YEŞİL KARTLILAR İÇİN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
- Üniversite hastanelerinde tedavi gören yeşil kartlı vatandaşlar, gerekli görülmesi halinde başka bir üniversite hastanesine sevk edilebilecek. Önceki düzenlemede üniversite hastanelerinde tedavi gören yeşil kartlıların, gerekli olduğu durumlarda başka bir üniversite hastanesine sevk edilebilmeleri mümkün değildi. Bu kişilerin, yeniden Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneden sevk alınması gerekiyordu. Yapılan düzenleme ile hastaya ikinci bir sevk alınması uygulamasına son verildi.
- Yeşil kartlı vatandaşlar, TSK'ya bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularına (GATA, Haydarpaşa GATA ve TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi) doğrudan müracaat edebilecek. TSK ile SGK arasında, üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularını kapsayan götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamı için belirlenen bedel ile yeşil kartlıların tedavileri TSK'nın üçüncü basamak hastanelerinde sağlanmış olacak.
-Yeşil kartlılar, yanık, vurgun, soba zehirlenmesi gibi durumlarda uygulanan "hiperbarik oksijen tedavisi" için resmi ve özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaat edebilecek.
-Primi devlet tarafından karşılananlar, organ nakli ve nakil sonrası kontrolleri için doğrudan üniversite hastanelerine gidebilecek.
-Yeşil kartlılar, kadavradan organ nakli içinse özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan başvurabilecek. sağlık bakanlığı Ulusal Koordinasyon Merkezince uygun organ bulunması nedeniyle özel sağlık hizmeti sunucularına yönlendirilen yeşil kartlı hastaların "kadavradan organ nakli" bedelleri karşılanacak.
-Ağız ve diş tedavilerinde eskiden hastaya aldırılan greft, membran gibi tıbbi malzemelerin hastane tarafından temini zorunlu hale getirildi.
-Tıbbi malzeme ödemelerinde iller arasındaki farklı uygulamalar sona erdirildi.
-Vatandaşlara SGK'ca sağlanan protez ve ortezlerin sayısı artırıldı.
-Bazı tıbbi malzemelerin SGK tarafından karşılanması için istenen bazı belgeler kaldırılarak bürokrasi azaltıldı. Örneğin, omurga cerrahisi ve artroplasti alan grubunda yer alan tıbbi malzemelerin geri ödenmesi için istenen ISO 13485, biyomateryal testi, biyouyumluluk testi gibi belgeler kaldırıldı.
- Terör olayları sonucu gazi olanların kişiye özel olarak üretilen akülü tekerlekli sandalye ve biyonik el gibi yüksek teknolojiye sahip protezlere ulaşımı kolaylaştırıldı.
-Gazilerin, banyo protezleri gibi yaşam kalitesini artıran tıbbi malzemelere ulaşımı kolaylaştırıldı.
SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN (SGK SSK) İŞVERENLERE ÖNEMLE DUYURULUR
3/2/2014 tarihi ile 4/2/2014 tarihi saat 10:00 arasında aracı işyerlerine aynı gün e-bildirge şifresi verilememiştir. E- bildirge şifresinin verilmemesi sebebiyle aracı işyerlerinin e-bildirge şifresini aldıkları gün işe başlatacakları sigortalıların işe giriş bildirgesini işe başlatmadan önce
veremeyecekleri yada inşaat, balıkçılık, tarım işyerlerinde aynı gün çalıştıracakları sigortalıları 3/2/2014 tarihinde bildiremeyecekleri tespit edilmiştir.
Bilindiği üzere, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 5 inci maddesi ile belge veya bilgileri e-sigorta ortamında göndermekle zorunlu tutulan kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin, Kurumun bilgi işlem sistemlerinin Yönetmeliğin 3 üncü fıkrasında belirtilen nedenlerle hizmet dışı kalması sonucu belge ve bilgiyi, öngörülen sürenin son gününde Kuruma gönderememesi ve muhteviyatı primleri de yasal süresi içinde ödeyememesi halinde, sorunların ortadan kalktığı tarihi takip eden beşinci işgününün sonuna kadar belge veya bilgiyi gönderecekleri ve muhteviyatı primleri de aynı sürede Kuruma öder ise bu yükümlülükleri Kanunda öngörülen sürede yerine getirmiş kabul edilecekleri hükme bağlanmıştır. 5510 sayılı Kanunda aracı işyerleri için ayrı bir süre öngörülmediğinden, sigortalı işe giriş bildirgesini Kurum programının devre dışı kalması nedeniyle 3/2/2014 tarihinde veremeyen aracıların bu bildirgeyi manuel düzenleyip 11/2/2014 tarihi mesai saati bitimine kadar Kuruma kağıt ortamında vermeleri halinde geç verilen işe giriş bildirgesinden dolayı idari para cezası uygulanmayacaktır. Bildirgenin e-sigorta yoluyla verilmesi halinde, oluşan idari para cezasının kaldırılması için aracı işverenlerin kanıtlayıcı belgeler ile bağlı bulundukları üniteye müracaat etmeleri gerekmektedir
İşletmeler SGK SSK desteği alabilmek için neler yapmalı?
Habertürk Gazetesi yazarı Ali Tezel, işletmelerin SGK desteği alabilmek için neler yapmaları gerektiğini yazdı.
"İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın büyük kısmı yürürlüğe girdi ve konuyu İmza OSGB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Demirçinli ile masaya yatırdık; biz sorduk kendisi cevapladı
- Ülkemizdeki iş kazaları hakkında bilgi verir misiniz? Yasanın çıkarılma amacı nedir?
2011 yılında 69 bin 277, 2012 yılında toplam 74 bin 871 işçi kaza geçirdi, 2011 yılında meydana gelen iş kazaları sonucu 1700 kişi, 2012 yılında 744 kişi hayatını kaybetti. 2012 yılında iş kazaları sonucu 2036, meslek hastalıkları sonucu 173 kişi olmak üzere toplam 2209 kişi sürekli iş göremez hale geldi.
İş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek amacıyla çıkarılan bu yasa gereği alınan önlemlerle iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilecek, can kaybı, iş gücü kaybı, maddi kayıp önlenecektir. Çalışanlar için sağlıklı ve güvenilir ortamlarda çalışma imkânı yaratılırken ülke ekonomisinin maddi kaybı da önlenmiş olacaktır.
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında bilgi verir misiniz?
Bilindiği üzere, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.06.2012 tarihli, 28339 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işletme ve sektör ayrımı olmaksızın işverenlere; iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin (iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sağlık personeli) istihdamı, çalışanların gözetimi ve eğitimlerinin verilmesi, makine kontrol ve muayenelerinin yapılması, kaza önleme politikalarının oluşturulması, acil durum planlarının yapılması, risk değerlendirme raporlarının oluşturulması gibi birçok konuda yükümlülükler getirmiştir.
Çalışma Bakanlığı tarafından işyerleri "çok tehlikeli", "tehlikeli" ve "az tehlikeli" olarak sınıflandırılmıştır.
Yasanın uygulama kapsamı aşağıdaki gibidir.
- 50'den fazla kişi çalıştıran işverenler için yasa 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
- 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tüm işyerleri için yasa 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yasa 01.07.2016 tarihinde yürürlüğe girecektir.
- Kamu hariç 10'dan az çalışanı olan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesinde bakanlık maddi destekte bulunacak.
- Küçük işletmeye destek var...
Bu destek tehlikeli işyerinde çalışan başına 14.99 TL, çok tehlikeli işyerinde yine çalışan başına 17.13 TL olacak.
Destekten yararlanabilmek için işverenin SGK'ya başvuruda bulunması ve SGK prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.
Destek üçer aylık dönemler halinde, takip eden ikinci ayın sonunda ödenecektir. Örneğin ocak, şubat mart dönemine ait destek tutarı mayısta ödenecektir.
Örnek: 8 işçinin çalıştığı bir döküm atölyesi, iş sağlığı ve güvenliği açısından çok tehlikeli kapsamda yer alıyor. Bu işyerinin sahibi, bugünkü asgari ücretle devletten her ay için 137.04 lira destek alacak. Eğer işyerinde çalışan sayısı 10 ve üzerine çıkarsa, işyeri destek alamayacak.
- İş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sağlık personelleri (işyeri hemşiresi) nasıl istihdam edilecek?
İşveren, kendisi istihdam edemiyorsa Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş "ortak sağlık güvenlik" birimlerinden hizmet alabilecektir.
- Kanunun yükümlülüklerini yerine getirmeyen işveren neyle karşılaşacak?
Yasa ağır cezalar içermektedir, örneğin;
- İş güvenliği uzmanı görevlendirmemenin cezası her ay için 5601 TL.
- İşyeri hekimi görevlendirmemenin cezası her ay için 5601 TL.
- Sağlık personeli (işyeri hemşiresi) görevlendirmemenin cezası 2800 TL.
- Risk değerlendirmesi yaptırmamanın cezası 3361 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 5041 TL.
- İşçilerin sağlık muayenelerini yaptırmamanın cezası her işçi için 1120 TL.
- İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini yerine getirmemenin cezası her bir işçi için 1120 TL.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname