Ali Bey, 2006 yılından beri özürlü ve muhtaç olarak SGK'dan özürlü aylığı alıyordum ama bu ay aylığımı kesmişler. Hiçbir gelirim olmadığı halde sebebini sordum, "Senin gelirin yok ama abinin epey geliri var, sebep bu" dediler. Ben şimdi ne yapacağım? Bu aylığım devam etmez mi? ■ Selahattin Yılmaz
2022 sayılı "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun"daki muhtaçlık kriteri 2013 yılı ağustos ayında değiştirildi. O güne kadar muhtaç sayılma kriterinin aylık 124 liradan 243 liraya çıkması iyi bir şeymiş gibi gösterildi ama aslında vatandaş için güzel değildi.
İlgili madde şöyledir: "Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe (1620) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.
Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz..."
KİŞİ DEĞİL AİLE BAZ ALINMAYA BAŞLANDI
2013 Ağustos ayına kadar sadece kişinin gelirine bakılırken, bu tarihten itibaren özürlü veya 65 yaşından büyük kişinin birlikte ikamet ettiği "aile"nin gelir ortalaması alınmaya başlandı. Yani, artık sadece engelli veya 65 yaşından büyüğün geliri olup olmaması önemli değil, bu kişilerin beraber oturduğu "aile"nin geliri dikkate alındığı için binlerce engelli ve yaşlı aylığından oldu. Yapabileceklerinize gelince, öncelikle idare mahkemesinde dava açmanızı öneririm, zira dere geçerken kural değiştirilince bu kural sadece Ağustos 2013 ten sonra aylığa başvuracaklar için geçerli olmalıdır. Sizler için değil. Öte yandan seçim dönemlerine giriyoruz, siyasilerden bu konuda yardım talep edin ve yasayı değiştirsinler.
Suriyeliye serbest Türklere yasak
Son yıllarda ülkemize çok sayıda Arap turist gelmeye başladı. Ancak bu turistlere hizmet eden turizm çalışanlarının başı dertte. Turizm şirketleri vergi levhası, taşıma ve TÜRSAB belgeleri olduğu halde turizm hizmetinde sıkıntılar yaşamaya başladı. D2 belgesi gerekmediği halde 8+1 ve aşağısı olan A grubu seyahat acentelerinin özel mal varlığı olan araçlar yolda çevirmeye maruz kalarak korsan taksi muamelesi yapılıp bağlanıyor. Ancak araç Suriye plakalı ise veya sürücüsü Suriyeli ise işlem yapılmıyor.
Turizm şirketinin aracı, içindeki yabancı turist indirilip bir köşeye çekilerek yetersiz bir İngilizce'yle "Araç içerisinde bulunan sürücüyü tanıyor musunuz? Ne iş yaptığını biliyor musunuz?" gibi sorularla turizm şirketi çalışanları rencide ediliyor. Turistler sanki yasadışı iş yapılıyormuş gibi korkutuluyor. İki kişilik bir turist aile için bile 20 kişilik araç zorunluluğu var. Bu gibi durumlarda araç kirası 100 Euro olması gerekiyorken 300 Euro'ya çıkabiliyor. Ve böylece turistler bu fiyatlardan şikâyetçi oluyor. Bir süre sonra Arap turistler rotasını Bosna-Sırbistan gibi gelişen ama ucuz Avrupa ülkelerine çevirecek. Mutlaka bir çözüm bulunmalı.