SGK, gurbetçiye eziyeti seviyor

>Son günlerde bu başlığa benzer epey yazı okudunuz. Zira SGK Yurtdışı Borçlanması Daire Başkanı ile SGK Başkanı, gurbetçilerden emekli olmak isteyenleri azaltmak ve onlara daha az emekli aylığı
vermek için hararetle çalışıp yasadışı uygulamalara hız verdiler.

Ali Bey, eşim uzun yıllar yurtdışında işçi olarak çalıştı, ben de yanında çocuklarımı büyüttüm. Şimdi gurbette geçen 20 yılımı borçlanmak için Almanya'daki Türk Konsolosluğu'ndan ikamet belgesi getirdim. "Bu yetmez, pasaportunu da ver" dediler, verdim. "Bu yetmez Emniyet Müdürlüğü'nden de yurda giriş-çıkış belgesi getir" dediler. Zor zahmet getirdim, şimdi "Bu da yetmez Türkiye'ye geldiğinde hangi havaalanlarına inmişsen onları da havaalanlarını dolaşıp getir" dediler. Benim 20 yıl boyunca Ankara, İstanbul ve Antalya havaalanlarına indiğim oldu. Şimdi tek tek buraları dolaşacakmışım. Ayrıca karayoluyla da Edirne'den girip çıktıklarım oldu, bir de Edirne'ye gitmemi isterler mi? İsmi saklı
Sosyal Güvenlik Kurumu, yurtdışında bulunan gurbetçilerimize tanınan yurtdışı borçlanmasıyla Türkiye'den emeklilik hakkını, hemen her ay yayınladıkları yeni genelge ve genel yazılarla zorlaştırmaya, onlara eziyet edip bıktırmaya çalışıyorlar. Amaçları da sosyal güvenlik bütçesini aşmamak. Bunun için her türlü yasadışı uygulamayı ve eziyeti yapıyorlar. Siz de SGK'yı dava edip söke söke hakkınızı alın. Başka çareniz yok.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nda müfettişken anlamazdım. TBMM yasa çıkarır ama SGK yasanın tam tersi uygulama genelgesi çıkarıp yasayı uygulamazdı, Çalışma Bakanı da bunu görmezlikten gelirdi. Bir yıl kadar SGK Başkanı'na ve bakana danışmanlık yaptım ve direkt o zamanki SGK Başkanı'na sordum:

SGK BAŞKANI YASALARI NEDEN TAKMAZ

"Neden yasaları anlamazlıktan gelip uygulamıyor ve hak talep edenlere eziyet ediyorsunuz?" Bana verdiği cevapla durumu anladım. Dedi ki: "Bana her yıl SGK bütçesi olarak para ayırırlar. Bu parayı aşarsam hem ben hem de bakan siyaseten başarısız sayılırız ve koltuklarımızdan oluruz. Yasayı uygulamaz ve bütçemizi aşmazsak siyaseten başarılı olur koltuklarımızı koruruz. Kimse de 'Neden yasaları uygulamıyorsunuz?' diye sormaz ama 'Neden bütçenizi aştınız' diye sorarlar."
3201 sayılı Yurtdışı Hizmet Borçlanma Kanunu gereğince, gurbete giden işçimizin karısı da eşinin yanında yani yurtdışında ikamet etmeye başlamışsa, yurtdışında ikamet ederek geçirdiği süreyi borçlanıp emekli olabiliyor. Ancak ilk başta hangi ülkede iseler o ülkenin Türk konsolosluğundan veya belediyesinden ikamet belgesiyle borçlanma yapabiliyorlardı. Sonra "Pasaportunuzu da getirin" dediler. Sonra da "Bunlar yetmez, bir de emniyet müdürlüğünden yurda giriş-çıkış tarihlerinizi getirin" dediler.

 

Sonunda kuş kondurdular

SGK son yayınladığı yazıyla bakın ne istiyor? Yurtdışında evkadını olarak geçen sürelerini borçlanmak isteyenler artık şu belgeleri getirmek zorundalar.
"Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında, ev kadınlarının yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi, ayrıca aşağıda belirtilen belgelerden biri ile teyit edilecektir.
1) İkamet belgesinin Türkiye'de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi, ve havalimanlarındaki Şube Müdürlüğü'nden 1992'den günümüze kadar yurda giriş-çıkış tarihlerini gösteren belge.
2) Çalışma ve Sosyal Güvenlik müşavirlik veya ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge ve havalimanlarındaki Şube Müdürlüğü'nden 1992'den günümüze kadar yurda giriş-çıkış tarihlerini gösteren belge.
3) Yukarıdaki 1 ve 2'nci maddelerde belirtilen belgeler temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da havalimanları Şube Müdürlüğü'nden 1992'den günümüze kadar yurda giriş-çıkış tarihlerini gösteren belge. Kanuna göre yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin pasaport fotokopisi veya emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi ile borçlanılması halinde, sadece yurtdışında bulunulan süreler borçlandırılacak, ülkemizde bulunulduğu tespit edilen süreler hiçbir şekilde borçlandırılmayacaktır."
Yazının başında "Kanuna göre" diyor ama kanun tam tersini ifade ediyor. Kadın uzun yıllar yurtdışında ikamet etmiş ama ara sıra ülkesine gelmiş ya işte ülkesinde bulunduğu yani turist olarak Türkiye'ye geldiği süreleri "Borçlandırmam" diyor. O zaman Türkiye'de oturan kişilerin de yurtdışına turist olarak çıktıkları süreleri borçlandırın.