Aslında eskiden de böyleydi. Ancak, süreç içinde yapılan kimi uygulama değişiklikleri işverenleri cezalar ile karşı karşıya bıraktı. Ortaya uygulama boşlukları çıktı. İşte şimdi SGK bu eksikliği gidermiş oluyor.
Part-Time çalışanın sigorta günü
Sigortalı kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılıyor ise ay içinde sigorta günü doğal olarak 30 günün altında olmaktadır. Örneğin, haftalık çalışma saati 20 olan bir işçinin aylık çalışma saati 80 olmaktadır. Aylı sigorta günü ise 80/7,5=10,6 yani 11 gün olmaktadır.
Böyle olunca bu eksikliğin sebebinin de SGK ya belgelendirilmesi gerekmektedir.
Bunun için kullanılan kanıtlayıcı nitelikte belge ise yazılı part-tıme yani kısmi süreli iş sözleşmesidir.
Sözleşmenin bir kez SGK’ya verilmesi yeterli mi?
İşçinin sigorta günün gösterildiği prim belgesi ait olduğu ayı takip eden ayın 23’üne kadar SGK ya verilmek zorunda. İşte 30 sigorta gününün altında günü olanlar için kanıtlayıcı belgenin de aynı sürede SGK ya verilmesi gerekmektedir. Bu süre geçerse SGK para cezası uyguladığı gibi eksik günlerin primini de almaktadır.
İşte kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar için bu belgenin ilk ay SGK ya verilmesinden sonra diğer aylada verilmesine lüzum yoktu. Uygulamayı bu şekilde düzenleyen 16-318 Ek sayılı Genelge idi.
Ancak SGK bu genelgeyi 2011/13 sayılı Genelgesi ile 04.02.2011 tarihinde yürürlükten kaldırdı.
Yani, 04.02.2011 tarihinden günümüze kadar part-tıme iş sözleşmelerinin bir kez değil de her ay SGK ya verilmesi zorunluluğu ortaya çıktı. Bu sebeple de birçok işveren mağduriyet yaşadı…
Kim sözleşmeleri vermek zorunda değil
Şunu da belirtmekte fayda var. Bazı işyerleri çalıştırdıkları işçilerin part-tıme iş sözleşmelerini SGK ya hiç vermek zorunda değiller. Bunlar; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının, sendikaların, vakıfların, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşların işyerleri ve toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile 30 ve üzeri sigortalı çalıştıran özel sektör işyerleridir.
Ancak, SGK tarafından istendiğinde eksik günleri kanıtlayan belgelerin ibraz edilmesi zorunluluğu devam etmektedir.
Böyle olunca, 30’un altında işçi çalıştıran özel sektör işyerleri, part tıme çalıştırdıkları işçilerin eksik günlerini kanıtlayan sözleşmeleri SGK ya vermek zorundalar.
SGK uygulamayı yeniden değiştirdi
Aslında “eski haline getirdi”, “Bozduğunu düzeltti” demek daha doğru olur. 1 Eylül 2012 günlü Resmi Gazetede yayımlanan İşveren Uygulama Tebliği ile yukarıda belirtilen husus yeniden düzenlendi.
Buna göre; işyerlerinde kısmi zamanlı (part-time) olarak çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olması zorunlu değildir. Kısmi süreli çalışmalara ait iş sözleşmesi noterden onaysız ve yasal süresi dışında verilmiş ise, verildiği ay ve sonrası için hüküm ifade edecektir. Kısmi iş sözleşmesinin, aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken yasal süre içinde Kuruma verilmiş olması kaydıyla, söz konusu form ve sözleşme işverenlerden, sözleşme süresi boyunca, her ay tekrar istenilmeyecektir.
Yani, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler için SGK ya yazılı sözleşmeyi başlangıçta bir kere veren işveren daha sonra sözleşme süresince bu belgeyi bir daha vermeyecek.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname