Ekonomik nedenlerden dolayı ameliyat olamayan kalp hastalarını rahatlatan haber SGK’dan geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu, 60-70 bin maliyetli yeni nesil kalp ameliyatını ödeme kapsamına aldı.
İSTANBUL - Türkiye, kalp kapakçığı tedavisinde çığır açan "mandallama" yöntemini Almanya ve Fransa'dan sonra sosyal güvenlik kapsamında ödeme listesine alan dünyada üçüncü ülke oldu.
Bugün gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 60-70 bin liralık tedavi harcamalarını karşılamaya başlaması, parası olmadığı için tedavisini yaptıramayan binlerce kalp hastasına hayat ışığı oldu.
PARASI OLAN YAŞIYOR
Dünyada milyonlarca insan kalp büyümesi hastalığıyla karşı karşıya kalıyor. Aşırı büyüyen kalp işlevini yapamadığı gibi vücudun iflasına yol açıyor.
Genç hastalar düşük ihtimal de olsa kalp nakli sayesinde yaşamlarını sürdürürken 60 yaş ve daha üzerindeki hastalara nakil bile zor yapılıyor.
Mandallama yöntemi, bu kritik kalp hastaları için adeta kurtuluş oldu. Yöntemle, başta yaşlılar olmak üzere kalbi büyüyen tüm hastalar, sağlıklarına kavuşma imkanı yakaladı.
Ancak çok pahalı olması ve SGK'nın ödeme kapsamı dışında kalması nedeniyle devlet hastaneleri bu ameliyatları gerçekleştiremedi. Parası olan hastalar özel hastanelerde ya da yurtdışında ameliyat olup sağlıklarına kavuştu.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
SGK'nın masrafını karşıladığı ilk ameliyat İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Alternatif tedavi yöntemi olmadığı için çaresiz kalan 65 yaşın üzerindeki 4 hasta yapılan operasyonla yeniden sağlığına kavuştu.
Hastanenin başhekimi Doç. Dr. İhsan Bakır, "Her cihaz sadece bir hastada kullanılabiliyor. Bu da maliyeti artırıyor. Yöntemi SGK'nın ödeme kapsamına aldırabilmek için büyük uğraş verdik. Sonunda başardık. Ameliyatı yapan ilk hastane olduk" diye konuştu.
BEŞ YIL İÇİNDE ÖLÜYORLAR
Kalp ameliyatlarını gerçekleştiren ekibin başında yer alan Başhekim Doç. Dr. İhsan Bakır, kapalı ve "kansız" yeni kalp ameliyatı yöntemiyle, açık ameliyat sırasında ortaya çıkan birçok hayati tehlikenin de ortadan kalktığını söyledi. Doç. Bakır, Türkiye'de kalbi çok büyümüş, ancak ileri yaşı nedeniyle kalp nakli yapılamayan geniş bir hasta grubu olduğuna işaret ederken, "5 sene içinde bu hastaların neredeyse yarısını kaybediyoruz. Çok daha basit olan yeni yöntemle risk büyük ölçüde ortadan kalktı" dedi.
6 AYDA BİR KALP KONTROLÜ ŞART
Doç. Dr. İhsan Bakır, insanların en kritik organları arasında yer alan kalbi yeterince önemsemediğini aksine, 40 yaşından sonra herkesin her 6 ayda bir rutin kalp kontrolü yaptırması gerektiğini söyledi. Kalbi "vücudun motoru" olarak tanımlayan Doç. Bakır, "Bu motor öylesine önemli ki tüm vücudu ayakta tutuyor. Hayati organların tümü bu motora bağlı. Motorda arıza çıktığında hayati organlar görevini yapamıyor. Bu kadar önemli bir organın düzenli olarak kontrol altında tutulması, takip edilmesi şarttır" dedi.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname