Uygulama hakkında bilgi veren Çiğli SGK Müdürü Ayhan Çakır, "Emekli olamadan vefat eden sigortalılarımızın durumunun tespit edilerek veya günü olup da bu konudan haberi olmayan hak sahiplerinin emekli olabilecek durumda olanlarına dul ve yetim maaşı bağlayabilme amaçlanmıştır. Ölen sigortalılarımızın 900 günü varsa ve bundan yakınları habersizse kurumumuza başvurmuyorlar. Biz bu sigortalılarımıza ulaşıp evlerine başsağlığı da içeren bilgi yazısı gönderiyoruz. Hak sahiplerimiz yaşlıysa evlerine kadar gidip belgelerini imzalatarak işlemlerini tamamlıyoruz. Maaş belgelerini, yine evlerine kadar teslim ediyoruz." dedi.
Dosya incelemeleri sırasında 900 günden eksik olanların arşivde sicilsiz kayıtları olup olmadığına bakıldığını aktaran Çakır, "Bu şekilde eksiklerini karşılayacak kadar gün tespit edilirse çalışmalarına eklenerek hak sahiplerine maaş bağlandı. Yine bu çalışmalarda 900 günden fazla günü olup da beş yıllık sigortalılık süresi olmayanların ve askerlik borçlanmasıyla bu süreyi tamamlayabilecek olanlara bu durumları açıklanarak askerlik borçlanması yaptırıldı ve emeklilik hakkından yararlandırıldı. Bu proje, yaklaşık altı aylık bir çalışmanın ürünüdür. Bu sürede yakınlarını kaybetmenin acısı içindeki sigortalılarımıza gidildi, hem kurumumuz adına başsağlığı dileklerimizle acılarına ortak olmamız sağladı hem de hiç akıllarında yokken emekli aylığından yararlanabilecekleri müjdesini verdiğimizde, acılarının bir nebze olsun hafiflediğini görme mutluluğunu yaşattı." şeklinde konuştu.
SKG'nin 25 merkezinde sigortalılara hizmet etmek için bekleyen çalışanları olduğunu vurgulayan Müdür Ayhan Çakır, şunları söyledi: "Bunlar dururken halen kurumumuza sigortalımız gelmeyerek, aracı veya iş takipçisi diye adlandırılan kişilerden medet ummaktadır. Onlara para kaptırıp işleri de halledilmeyen birçok insanımız var. Kurumumuzun hizmet şekli çok değişti, artık bu türlü kişilere sigortalılarımızın itibar etmemesini özellikle rica ediyor ve her türlü işlemleriniz için kurumumuza beklediğimizi belirtiyorum."