SGK Karadeniz Bölge Müdürleri ile Samsun’da bir araya gelen SGK Başkanı Fatih Acar, Özel hastanelerdeki gereksiz sağlık harcamalarının ve şişirilmiş faturaların önüne geçebilmek için aldıkları önlemlerden bahseden SGK Başkanı Acar, yıl sonuna kadar sağlık harcamalarında önemli oranda düşüş yaşanacağını vurguladı. Buna yönelik 1 Mart’tan itibaren bin 286 hastanenin denetimden geçirileceğini söyleyen Acar, 1 Temmuz’da hayata geçecek olan Avuç İçi Damar Okuma Sistemi (Biyometrik Kimlik Doğrulama)’nin buna büyük katkı yapacağını vurguladı.
"HASTA GİTMİŞ GİBİ T.C. NUMARASIYLA İŞLEM YAPILIYOR"
Bazı özel hastanelerde kişinin T.C. numaraları kullanılarak hastaneye gitmiş ve muayene olmuş gibi gösterildiğinin tespit edildiğinin altını çizen Fatih Acar, "Suistimale yol açan konuda da 1 Temmuz tarihine kadar özel hastanelere bu teknik alt yapıyı kurma zorunluluğu getirdik. Kişi hastaneye gittiğinde o mudur değil midir görmüş olacağız. Sonuçta avuç içi damar izi kişiye özel. Muayene kimlik tespitinden sonra başlayacak. Ama şu anda bazı hastanelerimizde siz gitmeden de hastaneye gitmeden T.C. kimlik numaraları üzerinden gitmiş gibi işlem yapılabiliyor. Biz bunun önüne geçmek zorundayız. Hedefimiz inşallah yıl sonuna kadar üniversite hastanelerinde de bu işi tamamlamak. Daha sonra da tabi ki devlet hastanelerinde de düşünüyoruz. Bütçe Plan Komisyonu’ndan geçen İntibak Yasası’nın içerisine bunu da koydurduk. Artık kurum olarak bu uygulamaya geçmemizde hiçbir engel kalmadı." bilgisini verdi.
"KÖYLERDEN, İLÇELERDEN HASTALAR TOPLANARAK ÖZEL HASTANELERE GETİRİLİYOR"
1 Mart’tan itibaren bütün hastanelerle ilgili risk odaklı denetim modellemesine başlayacaklarını bildiren SGK Başkanı, "Özel hastanelerimiz, üniversite ve devlet hastanelerimiz yapılan sağlık harcamalarının doğru olup olmadığını, bu konuda herhangi bir suiistimal olup olmadığı konusunda kesinlikle sistemli bir şekilde denetlenecekler. 2012 yılında suiistimalin çok büyük oranda ortadan kaldırıldığı bir dönem olacak. Bütün özel hastaneleri zan altında bırakmıyorum ama bir takım araçlar kiralanarak köylerden, ilçelerden hastalar toplanarak özel hastanelere getirildiği, gereksiz talep oluşturulduğu yönünde şikayetler alıyoruz. Sonuçta gereksiz yere hasta talebi oluşturmak suçtur. Bunları yapan varsa gereğini yerine getireceğiz." şeklinde konuştu.
"BUNUN ÖNÜNÜ ALMAK ZORUNDAYIZ"
Özel hastanelerde çekilen gereksiz filmlerin önüne geçmek için çalışma başlatacaklarına da değinen Acar, "Yani bir kişi hastane hastane gezip bu filmlerden çektiriyor ve bu da kuruma fatura ediliyorsa olmaz. Bunun önünü almak zorundayız. Türkiye sağlık teminat paketi açısından bakıldığında dünyanın bir çok ülkesinin üzerinde vatandaşlarına sağlık imkanı sunan bir ülke. Ama tabi ki bunun da sürdürülebilir olması gerekiyor. O anlamda da vatandaşlarımıza da önemli görevler düşüyor. Devlet hepimizin devleti. Gereksiz harcamaya sebep olabilecek uygulamalardan vatandaşlarımızın kaçınması gerekiyor. Bu tip gereksiz uygulamalar kuruma çok büyük finansman yükü getiriyor. Giderlerimiz içinde çok önemli bir paya sahip. Bu giderlerimizin sağlıklı olması için vatandaşlarımızın göstereceği hassasiyetler de önemlidir.” ifadelerini kullandı.
SGK Başkanı Acar, 2 yıllık Sosyal Güvenlik Meslek Yüksek Okulu'nda sosyal güvenlik uzmanları yetiştirip direk kuruma almayı planladıklarını da sözlerine ekledi.