Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Türkiye'de sosyal güvenlik alanında yapılan reformlarla herkesin sağlık konusunda kendini güvende hissettiği bir sistem oluşturulduğunu belirtti.
Acar, İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen ''Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, SGK'nın 74milyon nüfusa hizmet veren Türkiye'nin en önemli kurumu olduğunu, bu nedenle SGK'nın vatandaş odaklı çalışma anlayışının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Sosyal güvenlik reformunun ana bileşenlerinin, tek bir emeklilik sisteminin kurulması, genelsağlık sigortası sisteminin ve yeni kurumsal yapının oluşturulması ile primsiz ödemelerin toplulaştırılması olduğunu anlatan Acar, ''Şu anda Türkiye'de istediğiniz hastaneye gidebilirsiniz. Türkiye, genel sağlık sigortasına geçti ve herkesin sağlık konusunda kendini güvende hissettiği bir sistem oluşturuldu'' dedi.
Reformun ana parametrelerinin yaş sınırı, prim ödeme gün sayısı, aylık bağlama oranı ve güncelleme katsayısı olduğuna dikkati çeken Acar, ''Bu parametrelerle uzun vadede sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi hayata geçirildi. Geleceğe umutla bakabiliriz. Önümüzdeki süreçte kim ne kadar prim ödüyorsa o kadar emekli aylığı alacaktır'' diye konuştu.
Acar, reform sürecinde kurumun işleyişine yönelik önemli çalışmalar yapıldığını, merkez ve taşra teşkilatlarının yapılandırıldığını, kurum stratejik planının hazırlandığını ve çalışma takviminin belirlendiğini anlatarak, şunları kaydetti:
''Emeklililerin içini burkan görüntüleri artık görmüyoruz. Bir TC kimlik numarasıyla hizmetinizi alabiliyorsunuz, bir kimlikle maaş çekebiliyorsunuz. Eskiden sağlık karnesi almak için günlerce sıra bekleyen vatandaşımız vardı. En ufak işlemleri yaptırmak için günlerce bekleniyordu. SSK hastaneleri, eczaneler ayrı sıkıntıydı. Bugün 10 milyon 400 bin emeklimizin aylıklarını evde ödeyebileceğimiz bir SGK var. Vatandaş, Türkiye'deki E-Devlet hizmetinin yüzde 60'ını SGK'dan alıyor. Bürokrasiyi ortadan kaldıran yüzlerce çalışma yapıldı.''
-''Sosyal güvenlik açıkları azalıyor''-
Acar, SGK'nın gelirlerinin 2007-2011 yıllarında yüzde 118, giderlerin ise yüzde 71 oranında arttığını bildirdi.
Türkiye'de 2008 yılında 15 milyon 41 bin 268 olan sigortalı sayısının, 2012 Haziran ayında 18 milyon 514 bin 947'ye yükseldiğini kaydeden Acar, ''Reform sonrası sosyal güvenlik açıkları her yıl azalarak devam etmektedir. En önemi gelirimiz prim gelirlerimiz ve bunu kayıt dışı ile mücadele ederek yükseltebiliriz. Çalışmalarla 2008-2012 yılları arasında kayıt dışı çalışan 1 milyon 230 bin kişiyi kayıt altına aldık'' diye konuştu.
Prim kaybına neden olan bir başka nedenin de gerçek ücretlerin bordolara yansıtılmaması olduğuna işaret eden Acar, bu sorunu da ''meslek kodları'' uygulaması ile aşacaklarını söyledi.
Acar, uygulamada ''mesleki kodlar'' geliştirileceğini ve çalışanların izleneceğini dile getirerek ''Aşçı ve aşçıbaşı aynı ücreti alamaz. İşletmelerde çalışan mühendis, doktor asgari ücret alabilir mi? Bazı meslek grupları için prime esas kazanç tutarı belirlenecek ve suiistimalin önüne geçilecek'' dedi.
Toplantıda SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç da teşvik uygulamaları hakkında iş adamlarına bilgi verdi.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname