Açmış olduğumuz hizmet tespiti davasında lehe karar aldık. SGK vekili tarafından kararın tefiminden itibaren 8 günlük süre içinde herhangi bir harç-masraf yatırılmadan süre tutum dilekçesi verilmiş. Fakat dosya karara çıkalı 5 ay olmasına rağmen gerekçeli temyiz dilekçesi verilmemiş.
1-Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu 36. Maddesi Sosyal Güvenlik Kurumu'nun muafiyet durumunu düzenlemektedir.
MADDE 36- İlgili kanunlarda yer verilmemiş olsa dahi, Kuruma ait taşınır ve taşınmazlar, bunların alım ve satım işlemleri ile Kuruma yapılacak bağış ve yardımlar, Kurumun taraf olduğu davalar, icra kovuşturmaları ile ilâmlar, Kurum tarafından satın alınan taşınmazlar ile ilgili tüm tapu işlemleri, Kurum tarafından yapılan bütün işlemler ve bu işlemler için ilgililere verilmesi veya bunlardan alınması gereken yazı ve belgeler ve bunların suretleri; damga vergisi ve harçlar ile belediyelerde yürütülecek her türlü hizmet karşılığı alınan ücret ve katılma payından müstesnadır.
2- Davalı kurum temyiz süre tutum(kısa temyiz dilekçesi) vermesi ile temyiz ettiği ortadadır. Ayrıca gerekçeli temyiz dilekçesi vermek zorunda olmadığı gibi vermemesi ancak davalı kurumun aleyhine sonuç doğurur ve sizin açınızdan olumsuz bir durum oluşturmaz.
3- Temyiz süre tutum dilekçesiyle birlikte karar temyiz edildiğinden temyizin süresinde olmadığı yönündeki görüşünüze katılmıyorum.
Gerekçeli karar kendisine tebliğ edildikten sonra kanuni sürede temyiz dilekçesini vermediyse gerekçeli temyiz dilekçesinde belirttiği temyiz sebebleri dikkate alınmayacaktır diye düşünüyorum.
Bununla birlikte hizmet tespit davasının kamusal niteliği Yargıtay'ın re'sen göze alacağı sebeplerle kararı bozmasına neden olabilir.
Ekli kararı incelemenizi tavsiye ederim.
T.C. YARGITAY İÇTİHADI BİRLEŞTİRME GENEL KURULU E. 1954/24 K. 1955/1 T. 23.2.1955• TEMYİZ LAYİHASI ( Bir Haftalık Süreden Sonra Verilmesi )• KATİ MÜDDET ( Temyiz Layihasının Bir Hafta İçinde Verilmesi )• SÜRESİ İÇİNDE VERİLMEYEN TEMYİZ LAYİHASI ( Kati Müddet Geçmiş Olması )1086/m.428,435
ÖZET : Humk.'nun 435. Maddesinde yazılı bir haftalık sürenin geçmesinden sonra verilen temyiz layihaları dikkate alınmaksızın, yargıtay incelemesinin 428. maddesinde sayılan nedenler gözönünde tutularak yapılması gerekir.
DAVA : Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 435 inci maddesinin ikinci fıkrasiyle tayin edilen bir haftalık müddetin mürurundan sonra verilen Temyiz layihalarının nazara alınıp alınmıyacağı meselesinin halli gerekli görülmesine mebni toplanan Tevhidi İçtihat Hukuk Kısmı Umumi Heyetinde keyfiyet müzakere olundu :
KARAR : Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 435 inci maddesi kaide olarak Temyiz sebeplerinin kaffesinin Temyiz arzuhalinde gösterilmesini amir bulunmakla beraber, arzuhalin itasından itibaren bir hafta içinde verilecek bi lahiya ile de Temyiz sebeplerinin dermeyanına cevaz vermiştir.
435 inci madde ile tesbit edilmiş olan bu bir haftalık müddet, kanuni bir müddet olup, aynı kanunun 163 üncü maddesinde, kanunun tayin ettiği müddetlerin kati olduğu ve kati müddet içinde yapılması lazım olan muamele yapılmazsa hakkın sakıt olacağı tasrih edilmiştir. Kanunun tayin ettiği bazı müddetlerin H.U.M.K Madde - 182, 197 gibi ) tezyit veya tenkis olunabileceğine dair Hakime verilen salahiyet, yalnız muayyen hallere inhisar eden istisnai hükümlerdir. Kanun, kati müddetlerin değiştirilemiyeceği hususunda koyduğu esas kaidenin istisnaları arasında 435 inci maddenin ikinci fıkrasındaki bir haftalık müddeti saymamıştır. Bu itibarla, bir haftalık müddetin mürurundan sonra verilen layihanın nazara alınması usulün 435 inci maddesinin ikinci fıkrasiyle 163 üncü maddesinin amir hükümlerine muhalefet teşkil eder. Bundan başka Temyiz Mahkemesine, iki tarafın temyiz arzuhaliyle layihasında ve cevap layihasında muharer kaffei itirazat ve müdafaat hakkında esbabı mucibe beyaniyle redden veya kabulen karar vermek ve bunları kararına yazmak mecburiyet ve mükellefiyetini tahmil eden usulün 439 uncu maddesi, bu mükellefiyetin yerine getirilmesini müddetinde verilecek arzuhal veya layihada muharrer sebepler bakımından derpiş etmiştir. Bu mükellefiyetin ifası meselesi, karar tashihlerinde 440 ıncı maddenin ( bir ) numaralı bendinin tatbikinde de ehemmiyeti haiz bulunmaktadır.
İzah olunan işbu sebepler dolayısiyle bir haftalık kanuni müddetin mürurundan sonra verilen layihanın nazara alınması caiz değildir. Ancak 435 inci maddenin son fıkrasında ( Şeraiti lazime ) yi ihtiva etmeyen Temyiz arzuhalinin reddolunmıyarak tetkikatı lazimenin icra olunacağı tasrih edilmiş olduğundan, Temyiz arzuhali müddetinde verilmiş olmakla beraber, Temyiz sebeplerini ihtiva eden layihanın müddetinde verilmemiş olması takdirinde, layiha nazara alınmazsa da Temyiz tetkikatının icrasiyle 428 inci maddede yazılı bozma sebeplerinin resen araştırılması zaruridir.
SONUÇ : Netice; Ticaret Dairesinin usulün 435 inci maddesinin ikinci fıkrasında yazılı bir haftalık müddetin mürurundan sonra verilmiş olan temyiz layihasının nazara alınmıyacağına ve temyiz tetkikatının 428 inci maddede tadat olunan sebepler gözönünde tutularak icra edileceğine mütedair olup evvelce bunun hilafına olan tatbikatı bertaraf eden son içtihadının kanun hükümlerine uygun bulunduğuna 23.2.1955 tarihinde reylerin üçte ikiyi geçen ekseriyetiyle karar verildi.
Harçlar Kanunu 13. maddesi j bendine göre ; (2588 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle eklenen bent) Genel Bütçeye dahil idarelerin bu Kanunun 1 ve 3 sayılı tarifelerine giren bütün işlemleri(yargı harçları dahil) harçtan muaf tutulmuştur.SGK da bu kurumlardandır.(Çalışma ve Sosyla Güvenlik Bakanlığı olarak)
HARÇTAN MUAF OLAN GENEL BÜTÇEYE BAĞLI İDARELER LİSTESİ
1) TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ 26) SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI
2) CUMHURBAŞKANLIĞI 27) EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
3) BAŞBAKANLIK 28) DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
4) ANAYASA MAHKEMESİ 29) DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
5) YARGITAY 30) HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI
6) DANIŞTAY 31) DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
7) SAYIŞTAY 32) GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
8) ADALET BAKANLIĞI 33) DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI
9) MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI 34) AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
10) İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 35) BAŞBAKANLIK YÜKSEK DENETLEME KURULU
11) DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI 36) DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
12) MALİYE BAKANLIĞI 37) ÖZÜRLÜLER İDARESİ BAŞKANLIĞI
13) MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 38) TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU
14) BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI 39) GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
15) SAĞLIK BAKANLIĞI 40) DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
16) ULAŞTIRMA BAKANLIĞI 41) KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
17) TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 42) TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
18) ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI 43) DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
19) SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI 44) TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
20) ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI 45) PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
21) KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI 46) BASIN-YAYIN VE ENFORMASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
22) ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 47) SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
23) MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ 48) SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
24) MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI 49) AİLE VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
25) JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI 50) KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname