SGK Rahim Ağzı Kanseri Aşısını Ödeyecek

SGK Aşı İzmir'de bir genç kız, kendi imkanlarıyla yaptırdığı rahim ağzı kanseri aşısını ödemeyen SGK'ya karşı açtığı davayı kazandı. Hakimin kararında "aşı düzeyinde masrafların karşılanarak hastalığın önüne geçilmesi toplum yararına olduğu gibi kurumun da yararındadır" denildi
İZMİR Barosu'na bağlı avukat Mahmut Dikmen, bir müvekkilinin rahim ağzı kanseri aşısının bedelini ödemeyen SosyalGüvenlik Kurumu'na (SGK) karşı açtığı davayı kazandı. Ankara 13'üncüİş Mahkemesi'nin verdiği kararın emsal olduğunu belirten avukat Dikmen, bu tür aşı yaptıranların, dava açıp paralarını geri alabileceklerini söyledi. 

Lise öğrencisi C.D., binlerce kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanserinden korunmak için geçen yıl koruyucu aşıyı eczaneden üç doz aldı ve toplam 805.40 lira ödedi. Kendi imkanlarıyla eczaneden aldığı aşıyı yaptıran genç kız, aşı bedelinin ödenmesi için SGK'ya başvurdu. Kurum, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) listesinde yer almayan aşı için ödeme yapılmayacağı cevabını verdi. 

Bunun üzerine C.D., avukatı Mahmut Dikmen aracılığıyla Ankara 13'üncü İş Mahkemesi'nde 'Sosyal Güvenlik Hukuku ile ilgili tespit davası' açtı. Avukat Dikmen dava dilekçesinde, "Müvekkilim öğrenci. Sağlık yardımından da faydalanmaktadır. Meme kanserinden sonra kadınların en çok ölüm yaşadığı rahim kanseridir. Bunun devlet tarafından karşılanması gerekir. Kurumun koruyucu aşı bedelini yasal faizi ile birlikte ödenmesi gerekir" dedi. 

SGK avukatı Zeynep Var Alan ise "Sağlık Bakanlığı'nca tüm sağlık kurum ve kuruluşları tarafından yürütülmesi gereken bağışıklama programları hazırlanmakta ve yürütülmektedir. 2013 yılı için belirlenen aşı takviminde dava konusu HPV aşısı yer almamaktadır. Dava haksız yere açıldığından, reddine karar verilsin" diye itiraz etti. 

Ankara 13'üncü İş Mahkemesi Hakimi Suat Subaşı, rapor hazırlaması için dosyayı bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi hazırladığı raporda, şunları kaydetti: 

"Aşı rahim kanserinden korunmak amacıyla yaptırılmakta. SUT içerisinde kurumca ödenecek ilaçlar arasında sayılmamakta. Davacı aşı için 805.40 TL ödemiştir. Sigorta katkı payı yüzde 20'si 161.080 TL, kurumca karşılanması gereken bedel 644.32 TL'dir. Rahimağzı kanseri tüm dünyada kadın ölümlerinin sebebi olan kanser türleri içinde en yüksek ölüm sebebi oranına sahip (meme kanserinden sonra) hastalıktır. Aşının henüz cinsel yönden aktif olmamış ve virüsle karşılaşmamış kişilere yapılması halinde yüzde 100 koruma sağladığı ve aşının altı ay içerisinde üç doz yapılması gerekmektedir" dedi. 

'HASTALIĞI ÖNLEME HEM TOPLUM VE HEM KURUM YARARINA' 
Raporun gelmesinin ardından yapılan son duruşmada hakim Suat Subaşı, hazırladığı gerekçeli kararında paranın SGK tarafından ödenmesine hükmetti. Kararda şu ifadeler yer aldı: 

"Ana ilke, Anayasa'da ifadesini bulan sosyal devlet ilkesi olup devlet vatandaşlarının sosyal ihtiyaçlarını gidermek zorundadır. Sağlık hakkı bu genel tanım içerisinde yer alır ve mümkün mertebe ekonomik koşullar elverdiğince çalışanlardan ve hak sahiplerinden çalışma hayatı boyunca prim alan devletin en geniş manada hak sahiplerinin sağlık ihtiyaçlarını karşılaması, toplum sağlığını koruyucu tedbirleri alması Anayasa'nın amir hükmüdür. Anayasa'nın amir hükmü gereği, toplum sağlığını koruyucu tedbirlerin en geniş manada uygulanması gerekir. Burada sınırlandırıcı hükümler getirmek Anayasa'ya aykırı olduğu gibi toplum salığına da tehdit edici sonuçlar doğurur. Rapora göre davaya konu aşının uygulanması bu hastalığın neredeyse yüzde 100 önlenmesine neden olmaktadır. Bu itibarla kurumun bu aşının bedelini ödemesi, sonradan bu hastalığa yakalanarak kanser tedavisi gibi pahalı bir tedavi ve masraflarla karşılaşmaya tercih edilmelidir. Toplum sağlığı ve insan hayatı her türlü olumsuz değerlendirmenin üzerinde tutulmalıdır. Sonradan rahim ağzı kanserine yakalanan hak sahiplerine tedavi için çok yüksek oranlarda sağlık yardımı yapılmasındansa bu uygulamanın aşı düzeyinde masrafları karşılanarak hastalığın önüne geçilmesi toplum yararına olduğu gibi kurumun da yararındadır. Bu nedenle davacının davası haklı görülmüş ve katkı bedeli dışındaki kısmın kurumdan tahsili isteğinin kabulü gerekmiştir. 644.32 lira aşı bedelinin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davacı kurumdan alınarak davacıya verilmesi, mahkeme masrafları ve avukatlık ücreti 512.80 liranın da kurum tarafından karşılanmasına karar verilmiştir." 

Avukat Mahmut Dikmen, mahkemenin verdiği kararın emsal olduğunu, bu tür mağdur olanların dava açıp, paralarını alacaklarını söyledi. (DHA, Bahri KARATAŞ)