SGK sağlıkta takibe geçiyor

Her bir muayene ve tedavi için ortalama 72 lira harcayan SGK, yıllık sağlık harcaması 10 bin lirayı aşan 86 bin 660 sigortalı tespit etti. SGK, sigortalılara mektup yazıp ayrıntılı bilgi istedi. Sağlıkta yersiz ve usulsüz harcamaların önünü kesmek için bir dizi önlem alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıllık sağlık harcaması 10 bin liranın üzerine çıkan sigortalıları araştırdı. Ortaya çarpıcı veriler çıktı.
SGK'nın tespitlerine göre, kamu ve özel hastaneler 86 bin 660 hastaya yıllık kişi başı 10 bin liranın üzerinde muayene ya da tedavi harcaması yaptı. Oysa bir sigortalının SGK'ya yıllık ortalama sağlık masrafı 297 lira civarında. SGK, olağanüstü harcamaları aydınlatmak için 86 bini aşkın sigortalıya tek tek mektup gönderdi.

KİŞİ BAŞI HARCAMA DÜŞTÜ

SGK'nın hesaplamalarına göre, sigortalılar bu yılın ilk 8 ayında 262,5 milyon kez hastaneye gitti. Sigortalılar için yapılan muayene ve tedaviler için SGK'nın kasasından 19 milyar TL sağlık harcaması çıktı. Sigortalı sayısı 63 milyon 800 bin. Dolayısıyla her bir sigortalı hastaneye ortalama 4,1 kez giderken sigortalı başına sağlık maliyeti 297 lira oldu. Geçen yılın tamamında sigortalı başına ortalama maliyet ise 337,4 TL civarındaydı.

4,5 MİLYON HASTANIN PARASI

Bu verilerden hareket eden SGK, kayıtlarda özel ve kamu hastanelerine çok sık gittiği görünen ya da sağlık harcaması 10 bin lirayı aşan hastalar üzerinden denetim başlattı. Araştırma sonucunda 86 bin 660 sigortalı tespit edildi. Bu kişiler için yapılan toplam sağlık harcamasının 1-1,5 milyar liranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. SGK geçen yılın tamamında 64 milyon sigortalı için toplam 21,9 milyar lira sağlık harcaması yapmıştı. Hesaplamalar, 86 bin 660 sigortalı için harcanan paranın yaklaşık 4,5 milyon sigortalı için yapılan sağlık harcamasına eşit olduğunu ortaya koydu. SGK, söz konusu yüksek sağlık gideri yapılan 86 bin 660 sigortalının tamamına mektup göndererek, çapraz denetim uyguladı. Mektupta kamu, üniversite ve özel hastanelerde yapılan muayene ve tedaviler tarihleriyle birlikte sigortalılara bildirilirken, bu muayene ve tedavilerin gerçekten kendilerine uygulanıp uygulanmadığı soruldu. Mektupta diğer tahlil, MR, film gibi sağlık amaçlı harcama kalemlerine ilişkin de sigortalılardan teyit istendi. SGK ayrıca, bu hastaların tedavi aldığı 2 bin 33 özel hastane ile 79 üniversite hastanesine de mektup göndererek yasa ve tebliğlere uygun hareket etmeleri konusunda uyardı.

Gerçek dışı çıkarsa fatura hastaneye

Gönderdiği mektuplara sigortalılardan yanıt bekleyen SGK, gelen bilgiler üzerinden kapsamlı bir çalışma yürütecek. Sigortalılardan gelecek, "O hastaneye hiç gitmedim!". "Hastaneye sadece bir kez gittim, ancak listede yer alan tedavileri almadım", "Muayene oldum ama MR çektirmedim!" gibi cevaplar SGK için yeni bir denetimin başlangıcı olacak. SGK yetkilileri, 10 bin lira ve üzerinde tedavi masrafı çıkmasının bazı hastalar için normal olduğunu belirtirlerken, bunlar arasında kötü niyetli girişimlere de rastlanmasını beklediklerini söylediler.

237 hastane tespit edildi

SGK Başkanı Fatih Acar, SGK'nın hizmet aldığı sağlık kuruluşlarından 993'ü üzerinde yaptıkları incelemelerin sonucunda 237 sağlık hizmet sunucusunun sözleşmesini feshedilmesini önerdiklerini bildirdi. Acar, söz konusu inceleme yaptıkları 993 kuruluşun 153'ünün özel hastane, 706'sının eczane, 25'inin optik, 52'sinin tıbbı malzeme firması ve 57'sinin de diğer sağlık tesisi olduğu bilgisini verdi.