Cevap: ‘SSK'lı çalışırken Bağ-Kurluydum' ifadenizde bir yanlışlık olmalı. 1 Mart 2011'e kadar olan uygulamaya göre;
SSK'lı çalışırken Bağ-Kur'lu olmayı gerektiren bir faaliyete başlayabilirsiniz. SSK'yaara vermeden primödemeye devam ettiğiniz sürece, Bağ-Kur sigortalısı olmanıza gerek yok. Bu durumda emekli olurken, SSK ve Bağ-Kur'daki sigortalılık süreleriniz geçen sigortalılık süreleriniz ile SSK'ya olan prim ödemeleriniz ile
Bağkur'a olan prim ödemelerinizi birleştireceksiniz. Bu birleştirmede, SSK'ya yapmış olduğunuz askerlik borçlanması da dikkate alınacak.
Sonuç olarak SSK'ya yapmış olduğunuz askerlik borçlanması Bağ-Kur'da sayılacak. Fakat, Bağ-Kur sigortalısı olmanız gerekirken SSK'ya prim ödemişseniz veya her ikisine birlikte prim ödemişseniz SSK'ya yaptığınız prim ödemeleri yersiz ödeme olup dikkate alınmayacaktır. SSK'ya yaptığınız askerlik borçlanması da hatalı yere yapılmış olur. Bu durumda SGK'ya yazılı başvuru yaparak, SSK'ya yaptığınız yersiz ödemelerin Bağ-Kur prim borcunuza mahsubuna ve askerlik borçlanmanızın Bağ-Kur'da dikkate alınmasını talep edeceksiniz.
Geçici iş göremezlik geliri bağlanmasında prim ve süre şartı aranmaz
Soru: Sürekli iş göremezlik şartları nelerdir? 10 yıl şartı ve 1800 gün şartı aranıyor mu? Ahmet GERİM Cevap: Sürekli iş göremezlik geliri için, öncelikle iş kazası geçirilmiş olması veya meslek hastalığına yakalanmış olması, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda oluşan hastalık ve engeller nedeniyle kurumca yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden kurum sağlık kurulunca en az ‘yüzde 10' meslekte kazanma gücü kaybına uğrandığının tespit edilmiş olması şartları aranıyor. Bunun dışında aranan şart yok. 10 yıl sigortalılık süresi ve en az 1800 gün prim ödeme şartları malulen emeklilikte aranır. Geçici iş göremezlik geliri bağlanmasında aranmaz.
SSK Prim borcu silinmez
Soru: 2005'te Bağ-Kur üyeliğim başladı. Son 2 yıldır ise prim ödemesi yapmıyorum. Yapılandırma yapmama rağmen bazı nedenler sonucu o da bozuldu. Bazı duyumlarıma göre; 5 yıl prim ödemesi yapmayan üyelerin, hem biriken borçları hem de Bağ-Kur'luluğu iptal oluyormuş. Bu doğru mu? Mustafa EROL
Cevap: Duyumunuz maalesef yanlış. Çünkü her 5 yıl Bağ-Kur prim borcunun silinmesi gibi bir uygulama yok. Bağ-Kur'a 30 Nisan 2008 itibarıyla 5 yıldan fazla olan prim borcu olanların 30 Nisan 2008'e kadar sigortalılık süreleri durduruldu ve prim borçları silindi. Silinen primlere ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak dikkate alınmıyor. Ancak bu kişilerin sigortalılığı iptal edilmedi. 1 Mayıs 2008'den itibaren Bağ-Kur prim borçları tahakkuk ettiriliyor. Prim borcu silinenler, borçlarını güncel değerler üstünden ödeyerek, sigortalılık sürelerini tekrar kazanabiliyorlar. Bağ-Kur'a 30 Nisan 2008 itibarıyla 5 yıldan fazla prim borcunuz olmadığından, prim borcunuzun silinmesi mümkün değil.
Borçlanma bedeli yeni yılda bir miktar artar
Soru: 1965 doğumluyum. 15 Mayıs 1990'dan 30 Nisan 2002'ye kadar sigortalı olarak çalıştım. 2004 doğumlu bir çocuğum var. Çocuk için ne kadar ödemem gerekir? Ve ne zaman emekli olurum? Hacer SARI Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden sonra doğum yapmış ve doğum tarihinden sonraki iki yıl da sigortalı çalışmamış olduğunuzdan, doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanabilirsiniz. Yıl sonuna kadar borçlanırsanız, bir doğum için ödenecek en az borçlanma bedeli 6430 TL'dir. Yıl sonuna kadar borçlanılmazsa, yeni yılda asgari ücretteki artışa bağlı olarak bu tutar bir miktar artar.
Yaşı bekleyenlerin emekli edilmesi hayal
Soru: Şu günlerde yeni bir söylenti var: Hükümet SKK'lıların 25 yılını doldurmuş, ama yaştan dolayı bekleyenleri, bir defaya mahsus erken emekli yapacakmış. Bunun gerçek payı var mı? BOSTAN
Cevap: Duyumunuzun bir kısmı doğru, bir kısmı yanlış. Şöyle ki: Duyumunuzdaki erken emekli etmeye ilişkin yasa teklifi hükümete değil, muhalefete ait. Muhalefet patisine mensup bir milletvekili, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını sağlayan ve emekli olmak için aranan yaş haddinin dolmasını bekleyenlerin bir defaya mahsusu olmak üzere emekli edilmesi için meclis başkanlığına yasa teklifi verdi. Bu yasa teklifi sorunuzdaki söylentilere yol açtı.
Söz konusu yasa teklifi Meclis'te kabul edilerek yasalaşırsa siz ve sizin gibi sigortalılık süresini ve prim ödeme şartlarını yerine getirenler, yaş şartı aranmadan emekli edilecekler. Ancak fazla umutlu olmamak lazım. Çünkü, iktidarda büyük çoğunluğa sahip bir parti var. Yasaların, muhalefet milletvekillerinin teklifiyle değil, iktidar milletvekillerinin teklifiyle çıktığı bir gerçek. Sonuç olarak, iktidar partisi istemediği sürece bu şekilde bir yasa çıkmaz. Hükümetin son 10 yılda uyguladığı sosyal ve ekonomik politikalara bakıldığında, söz konusu yasanın çıkmayacağı anlaşılıyor. Boş yere beklentiye girmemek lazım.
Her ameliyat olan emekli edilmez
Soru: Annem 4 yıl önce rahim ameliyatı oldu ve rahmini aldırdı. Aynı zamanda safra kesesi ameliyatı da oldu. Emekliliğine 2 veya 3 yılı var. Bu durumda hemen emekli olabilir mi? Eren ÇETİNALP Cevap: Her ameliyat olanın emekli edilmesi gibi bir uygulama yok. Ancak, şartları sağlaması halinde, ameliyat olan malulen emekli olabilir. Malulen emekli olmak için, 10 yıl sigortalılık süresi, en az 1800 gün prim ödeme ve yüzde 60 işgücü kaybı raporu aranıyor. Sorunuzdan, annenizin 10 yıldan fazla sigortalılık süresi ve 1800 günden fazla prim ödemesi olduğu anlaşılıyor. Malulen emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurup, gönderilen hastanenin sağlık kurulundan en az yüzde 60 işgücü kaybına ilişkin rapor alır, bu rapor da SGK'nın sağlık kurulunca onaylanırsa malulen emekli olabilir.
Yurtdışında çalışan emeklinin aylığı kesilir
Soru: Yurtdışında çalışmaktayım. Bundan 3 yıl önce Türkiye'de SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) bütün primlerimi ödedim ve emekli oldum. Türkiye'de SGK'dan sağlıktan nasıl yararlanabilirim? KUZU
Cevap: Emekliler sağlık yardımı alabilir. Burada bir sıkıntı yok. Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüğünde aktivasyon yaptırarak sağlık yardımı almaya başlarsınız. Bu basit bir işlem. Ancak, Türkiye'de emekli olduktan sonra yurtdışında çalıştığınızı belirtiyorsunuz. Emekli olanlardan yurtdışında çalışanların emekli aylıkları kesilir. Kurum ileride yurtdışında çalıştığınızı tespit ederse, aylığınızı keser, yersiz ödemiş olduğu aylıkları da kanuni faiziyle birlikte geri ister.
E-Devlet - SSK Sorgulama Faydalı Bağlantılar