Son dönemde ABD ve İtalya'yı not indirimleriyle sarsan kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Türkiye'nin yerel para cinsinden notunu iki kademe birden artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı.
S&P, Türkiye'nin yerel para cinsinden notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünüm ise pozitif olarak belirlendi. S&P Türkiye’nin yabancı para cinsinden notlarını ise BB/B'de sabit bıraktı ve herhangi bir değişikliğe gitmedi.
S&P’den yapılan açıklamada, Türk finans sistemindeki iyileşmenin devam ettiğine vurgu yapıldı. Bununla birlikte, Türkiye’nin not artırımında, Türkiye’nin mali sektöründeki toparlanma ve derinlik kazanan yerel piyasaların etkili olduğu ifade edildi.
Kuruluş, ülkenin yerel ve yabancı para cinsinden kredi notları arasındaki farkın, S&P'un merkezi hükümet kredi kriterlerini Haziran ayında revize etmesinden kaynaklandığı vurguladı. Bu kriterler, merkez bankalarının bağımsız para politikaları uygulamasını, dalgalı döviz kuru rejimini ve yerel borçlanma piyasalarının derinliğini yansıtıyor.
S&P, bu yıl merkezi hükümetin faiz dışı fazlasının GSYH'nin yüzde 1'ini hafif aşacağı tahmininde bulunarak, ülkenin cari işlemler açığının ise bu yıl GSYH'nin yüzde 10'u seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti.
YENİ NOT ARTIRIMI ÜÇ ŞARTA BAĞLI
Kuruluş ayrıca, ülkenin yerel ve döviz cinsi kredi notlarının görünümünün “pozitif” olarak belirlenmesinin, notların önümüzdeki dönemde daha da artacağına işaret ettiğine dikkati çekti.
Ülkenin kredi notlarının gelecekte artırılmasının, ekonominin beklendiği gibi soğumasına, cari işlemler açığının azaltılmasına ve yurtiçi kredi büyümesinin mali hesaplar ya da finansal sektör istikrarını etkileyebilecek kötü bir etki yaratmadan yavaşlayabilmesine bağlı olduğu vurgulandı.
S&P Ağustos ayında ABD'nin notunu ülke tarihinde ilk kez kırarak, eleştiri oklarını üzerine çekmişti. Kurum aynı zamanda bugün hükümetin borç yükünü azaltma konusunda güven vermediğini öne sürerek, İtalya'nın notunu indirdi.
ÇOK POZİTİF BİR KARAR
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, karar için kurumun "Türkiye'nin kötünün iyisi olduğu" yönünde bir değerlendirme yaptığını söyledi.
Saltoğlu, “Şu aşamada çok pozitif bir karar. Bu, diğer ülkelere oranla daha avantajlı ve dirençli bir ekonomiye sahip olduğumuzu gösteren bir karar. Türkiye'nin siyasi olarak da istikrarlı bir seyir sürdürmesinin bunda etkisi olabilir.
Ancak, Türkiye'nin notunu artırmamalarının daha önceki nedeni olarak cari açık sorunu gösteriliyordu. Bu konuda şu anda da çok büyük bir değişiklik yok. Bundan da küresel anlamda kötü günler yaşayan diğer ekonomilere göre daha iyi durumda olmamızın etkisinin baskın olduğu söylenebilir. Sanki, kötünün iyisi olduğumuzu teyid ettiler” dedi.
DAHA ÖNCE OLMASI GEREKİRDİ
JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci ise , bu artışın aslında daha önce olması gerektiğine işaret ederek, "S&P'nin bu kararı Türkiye'nin son dönemdeki krizi iyi yönettiğini gösteriyor. Türkiye gerçekten iyi bir performans gösterdi. Ayrıca Türkiye'nin cari açığında da iyileşme başladı. Ben bu iki unsurun etkili olduğunu düşünüyorum" dedi.
S&P'nin not artırımı kararının ardından piyasalarda çok hızlı hareketler yaşanıyor. Borsa yüzde 6.20 değer kazanırken dolar da 1.78 TL seviyesine geriledi.
Fitch Türkiye Genel Müdürü Botan Berker de karara hiç şaşırmadığını belirterek, "Kendimizle ilgili yorum yapmayayım ama sevindirici bir gelişme. Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi çok mutlu edici" dedi.
Finansbank Başekonomisti İnan Demir, “Açıkçası benim için de ilk etkisi sürpriz oldu. Bu kadar çabuk yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasını beklemiyordum. Ancak sonradan yapılan açıklamada, döviz cinsinden notun yatırım yapılabilir seviyenin altında kalması, durumu netleştirdi. Önümüzdeki dönem, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırması için iyi bir dönem olacak diye düşünüyorum” dedi.
Nomura International Stratejisti Olgay Büyükkayalı, “Çok da şaşırtıcı olmadı. Buradaki en önemli noktalardan birisi. Türkiye’de cari açığın daralacağının kesinleşmesi oldu. Dünyadaki gelişmelere istinaden. Biz bu not artırımlarını unuttuk ama Türkiye’nin olumlu ayrışması kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarını etkiledi elbette. Bazı fonlar ağırlıklı olarak döviz cinsinden nota bakıyorlar ama bir ülke yatırım yapılır seviyeye geldi diye bir anda para akmayacak. Ancak işin çok daha önemli kısmı, kredi derecelendirme kuruluşlarının önce yerel para cinsinden hareket etmesi. Cari açık düzeldiği anda, notu artırmaya hazırız mesajı verdi” dedi.
Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analisti Tim Ash, “Açıkçası bu yerel para cinsinden bir artırım, döviz cinsinden değil. Yakın gelecekte kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin döviz cinsinden notunu artırmasını beklemiyorum. Türkiye’nin zayıf dış finansal duruşundan kaynaklanıyor bu durum da” diye konuştu.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname