Tapu ya gitmeden önce hazırlanması gereken evraklar? Satış Bedeli Nasıl Öğrenilir? Satış İşleminin Mali Yönü Nedir? Yabancıların Taşınmaz Satın alımlarında neler gereklidir?
Öncelikle Mülk hakkında iyi bir araştırma yapmak gereklidir.Bu araştırmadanın İlk adımı alınacak mülk değerinin doğruluğudur Ödenecek miktarın veya Alınacak miktarın ne kadar doğru olduğunu benzeri yerlerin fiyat araştırmasıyle yapılacak karşılaştırma sonucu bulmak en kaba haliyle yapılandır.
Bu yöntemin yanı sıra mülkün aylık kira getirisinin tespitiyle hesaplama ve etraftaki Sosyal tesisilerin varlığı bilindiği gibi değeri artıran etkenlerdir.
Binanın sağlamlığı, projenin kim tarafından yapıldığı,içinde kullanılan malzemenin durumunu öğrenmeden, yer ve adres tespiti yapmadan veya bu tür bilgileri hazırlamadan alım ve satım yapmak sakıncalıdır.Ortak kullanım alanı olan yerlerde bu payın belirtilmesi gereklidir.
Emlak Vergi borcunun olup olmadığı, çöp vergileri gibi vergilerin ödenmiş ve belgelerinin fotokopilerinin alınması gereklidir.( Birikmiş Emlak Vergi borçları taşınmazın son sahibinden alınır.Satın alıyorsanız bu tür evrakları isteyiniz)
El değiştiren Nakitler Resmi olmadan geçersiz sayılır. Satışın mutlaka Tapudan yapılması gereklidir.
Beğendiğiniz mülkün satış vaadini Noterden yaptırdıktan sonra bu vaadi tapuya şerh koydurarak Öncelikli alım hakkını elinizde tutabilirsiniz.
Satış Vaadi Sözleşmesinde genellikle bir kapora veya ön ödeme bedeli istenir bu meblağların Satış vaadinde belirtilmesi gereklidir. Aynı zamanda mülkün adresi ve sahibinin adı ve tapu bilgileri gereklidir.
- Mutlaka Mülkün adresini kontrol ediniz
- Mülk Sahibinin Satışı gerçekleştiren kişi olup olmadığını kontrol ediniz. (Hisseli tapularda tüm hissedarlardan izin almak gereklidir ve Satışta kendilerinin yada vekillerinin bulunması gereklidir.)
- Vekaletle Satışı veya alışı gerçekleştirenin kimlik doğrulamasını yapınız
- Eğer özel şartlarınız veya teslim alınacak, satışa dahil diğer demirbaşların listesini yapıp Satış Vaadinde bunu mutlaka belirtiniz
- Ortak Kullanım alanlarındaki payını ögreniniz
Tapu ya gitmeden önce hazırlanması gereken evraklar
-Tarafların Vergi Kimlıi numaraları (mutlaka yazılı bir kağıt üzerinde olması gereklidir)
-DASK tapuda mesken geçen yerler için istenir , İş yerleri için mecburi değildir (DASK-Deprem ve Afet Sigortasıdır, meskenin m2si ve sınıfına bakılarak ödemesi yapılır...evbazar.com Lınkler bölümünde DASK internet sayfasını inceleyebilirsiniz) Satışı yapılmış mesken veya kat iltifaklı yerlerin Sahibi tarafından yaptırılmış Dask’lar yeni sahibi adına zehilname düzenlenerek devredilir.
-Satılması veya Satın alınması istenen taşınmazın Tapusu veya Tapu fotokopisi. Sözlü beyanında kabul edildiği durumlarda taşınmaz bilgilerinin( Parsel No, AdaNo gibi )verilmesi gereklidir.
-Alıcı ve Satıcıların Nüfüs Cüzdanı veya Pasaportları (Birer Fotokopileriyle birlikte hazır olacak. Süresi bitmiş Pasaportlar geçersizdir.)
- Alıcı ve Satıcıya ait birer vesikalık fotoğraf.(Son 6 ay içinde çektirilmiş olamsı gereklidir, fotokopiden fotoğraf kabul edilmemektedir)
-Tarafların TC Kimlik Numaraları (Nüfus cüzdanları yeni alınmışsa bu numara üzerinde yazılıdır.)
-Satış veya Alım Vekaletname ile yapılıyorsa bu vekaletnamenin aslı
Lütfen Dikkat yeni çıkan yasaya göre Alınacak Konut Aile Konutu konumunda ise Aile konutunun konumundan dolayı eşlerden birinin rızasıyle yapılan satış geçerli sayılmıyor. (Diğer eşin itirazı durumunda Satış geçersiz sayılabiliniyor) Mutlaka diğer eşin rızasınında alınması gereklidir bu rıza Noterden yaptırılır.
Satış Bedeli Nasıl Öğrenilir?
Belediyeler her 5 yılda bir Raiç Bedel açıklaması yaparlar. Satış Bedelini öğrenmek için taşinmazın bağlı olduğu Belediye den Emlak bölümünden bu Raiç Bedelin mutlaka öğrenilmesi gereklidir. Yapılacak Satışın veya Satın almanın Raiç Bedelden aşağıda olması cezai durum teşkil eder.
Satış İşleminin Mali Yönü Nedir?
Satış ve Satın Almada – Alıcıdan ve Satıcıdan ayrı ayrı Binde 15 oranında harç alınır Toplam Binde 30 . bunun yanısıra Dönersermaye masrafı alınır. Bu ödemeler genellikle Bankalara yapılır.
Eğer Taşınmaz nakit le alınıp Satılıyorsa Bankalarla anlaşarak her iki tarafın hesap numaraları yapılandırılıp veya var olan hesap numaralarına Satış esnasında toplam meblağ aktarılarak verilen ve alınan meblağlar yasal olarak ispat edilir şekilde el değiştirilir (Bankalarda Bloke).
Lütfen Dikkat her iki taraf içinde ispat edilir ve güvenlik olması açısından; yanınızda yüklü nakitle dolaşmadan banka aracılığıyle çalışınız. Detaylı bilgi için evbazar.com Escrow Servislerini okuyunuz; buna benze uygulamalar Türkiye Bankalarında gerçekleştirilmektedir.
Yabancıların Taşınmaz Satın alımlarında neler gereklidir?
Bu yasa şu an için durdurulmuştur.
- Genelde Satın Alacak Kişinin Uluslararası Karşılık bulunan Ülkeler den biri vatandaşı olması gerekmektedir( Karşılıklılık Listesini görmek için Lütfen evbazar.com Yabancılar Mülk Edinme bölümü okuyunuz)
- Alınacak Taşınmazın Askeri Bölge dışında Olması gerekmektedir.
- Tapu Sicil yapılan müracaatı Kadastro ve Belediyeye bir yazı ile yollar ve 1/25000 ile 1/5000 lik haritalar üzeride taşınmazın yerinin işaretlenip gönderilmesini ister. Bu sonuçlar Tapu ya geri geldiğinde Tapu bağlı bulunan Orduya (örenğin Akdeniz için Ege Ordu Komutanlığı)müracat ederek Taşınmazın Askeri alan dışında olup olmadığını sorgular. Askeriye Kişi ve Taşınmazın araştırmasını yaptıktan sonra cevabı Tapuya gönderir.Bu süre yaklaşık bir ile üç ay arasındadır.
- Yabancılardan TC Kimlik Numarası ve Vergi Numarası istenmez. - - - Pasaportlarının tercüme edilmiş halleri yeterli olup, Satış esnasında Türk Vatandaşı tercüman mecburi kılınmıştır.
- Eğer Satın alma vekaletle gerçekleşecekse Satın alacak yabancının kendi Ülkesindeki Noterden yaptıracağı ve Uluslararası işlemler için şart olan Apollista mührünün mutlaka Veklaletname üzerinde bulunması gerekmektedir ve bu vekaletnamenin Türkçeye çevirisi istenir.
- Eğer Apollista mührü olmayan bir ülkeden Vekaletname göderiliyor ise Ülkesindeki Türk Konsolosluğuna bu Vekaletnameyi Tercüme ve Tasdik ettirip göndermesi yeterlidir.(son 6 ay içinde çekilmiş Resimlerinin bulundurulması gerekmektedir)
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname