Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), trafik kazalarında tedavi giderlerini üstlenmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti.Gelin isterseniz, bu bir yılda nelerin değiştiğine, uygulamanın kime, ne fayda getirdiğine birlikte bakalım.
Malumunuz, geçen seneye kadar trafik kazalarında tedavi giderleri, trafik sigortasının kapsamındaydı ve sigorta şirketleri tarafından kazadaki kusur oranına göre ödeniyordu. SGK, geçen sene aldığı bir kararla; kusur oranından dolayı vatandaşın mağdur edildiğini, kaza geçirenlerin tedavi masraflarını cebinde ödemek durumun kaldığını gerekçe gösterip; tedavi giderlerini üstlendi...
Hal böyle olunca da sigorta şirketlerinin bu alandaki sorumluluğu ortadan kalktı. Yani, kaza geçirenlerin tüm sağlık harcamalarını artık sigorta şirketleri değil, SGK karşılıyor. Peki, uygulama başladı da ne oldu?
Önce, bir seneye yakındır okuyuculardan aldığım şikayetlerden sadece bir tanesini paylaşayım... “Kimliği belirsiz bir kişi tarafından kaza geçirdim. Sigorta şirketine başvurdum, SGK’ya müracaat etmemi söylediler. 3 bin liraya yakın faturamı SGK'ya gönderdim, ama 395 lira ödediler. Ne yapabilirim?”
İşte, olan bu... Konuyu biraz daha açayım... Bugün, trafik kazası geçirdiğinizde, acil olarak kamu-özel ayrımı olmaksızın istediğiniz hastaneye gitme hakkınız var.
Hastanenin de sizi kabul etme mecburiyeti var. Acil müdahalede yani, yoğun bakım sırasında da hiçbir para ödemiyorsunuz... Tüm masrafları SGK karşılıyor. Tedaviniz acil müdahaleyle bitiyorsa, hastaneden beş kuruş ödemeden çıkıyorsunuz Ama yok... Tedaviniz sürecekse, sorun da başlıyor.
VATANDAŞ CEBİNDEN ÖDÜYOR
Bulunduğunuz hastane özelse ve SGK ile de anlaşması yoksa, geri kalan tedaviniz için o hastanenin uyguladığı fiyatı cepten ödemek durumundasınız. Ya da SGK’nın anlaşmalı olduğu hastaneye gideceksiniz. Burada da başka bir sorun karşınıza çıkıyor. SGK, anlaşmalı olduğu hastanelere SUT adı verilen, Sağlık Uygulama Tebliği üzerinden para ödüyor. Diyelim ki, tedavi ücretiniz 10 bin lira tuttu... SGK, sadece 2 ya da 3 bin lirasını karşılıyor, kalanı cepten ödemek zorundasınız. Anlayacağınız, yeni uygulamada her şart altında para ödeyeceksiniz.
Peki, geçen seneye kadar durum neydi? Trafik kazası geçirdiğinizde, kamu-özel hastane ayrımı olmaksızın, trafik sigortasının limitleri içindeki, bugün için bu limit kişi başına 225 bin TL’dir- tedavi giderleri, sigorta şirketleri tarafından karşılanıyordu. Doğru... Kusur oranına göre karşılanıyordu... Yüzde 100 kusurlu olanın masrafları ödenmiyordu. Ama ödendi mi de vatandaş istediği yerde tedavi görüyor, cebinden de beş kuruş çıkmıyordu. Daha açık şöyle anlatayım... Kusurunuz olmadığı halde trafikte bir araç size çarptı ve ciddi yaralanmanıza neden oldu... SGK’nın uygulaması yüzünden, sağlığınıza kavuşabilmeniz için cebinizden bavul yüküyle para ödemek zorundasınız.
Böyle rezalet olur mu?
DAVALAR ARTMAYA BAŞLADI
İşte, bu uygulama nedeniyle bir yıldır, binlerce vatandaş mağdur durumda ve mahkemelerde hakkını aramaya çalışıyor. Kimileri sigorta şirketine dava açıyor, kimileri de SGK’ya... İşin daha ilginç tarafı da var. SGK, bir sene önce kanunla bu uygulamayı başlattı ya... Yine aynı kanunla, sigorta şirketlerine de sattıkları trafik poliçelerinden belli bir miktarı SGK’ya aktarma zorunluluğu getirildi. 2012’nin 9 aylık döneminde de sigortacılar, 240 milyon TL SGK’ya para aktardılar. Komediye bakın siz... SGK’ya, tedavi giderlerini ödesin diye milyonlarca lira aktarılıyor... SGK, doğru dürüst tedavi giderini bile karşılamıyor... Vatandaş cebinden para ödemek zorunda kalıyor ve kimi bulursa ona dava açıyor.
Lafı fazla uzatmayacağım... SGK’nın bir yıl önce, “kardeşim vatandaş mağdur oluyor” diyerek, başlattığı uygulama nedeniyle; bugün, kusurlu kusursuz herkes daha da mağdur hale geldi. Diyeceğim odur ki, bu sorunun biran önce çözülmesi gerekiyor. Vatandaşa da bir önerim var... Aman, trafikte kaza geçirmemeye bakın.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname