Bu uygulama kısmen yeni bir yöntemdir. Aslında uygulamanın asıl çıkış nedeni BilioPancreatic Diversion (BPD) / Duedonal Switch (DS) veya Gastric Bypass ameliyatı geçirmesi planlanan hastalarda, yüksek VKİ değerlerinde (VKİ>60 kg/m2) ameliyat morbiditesi ve mortalitesi yüksek olabileceğinden, başlangıç aşamasında daha basit bir yöntem olan tüp gastrektomi ile mide hacmi küçültülerek hastaların kilo vermesi sağlanmıştır.
Bu uygulamada mide kapasitesi 100-150 ml hacime düşürülerek, kişilerin az gıda alması ve sonucunda kilo vermesi hedeflenmektedir.
Tüp gastrektomi uygulanan hastalarda 1-2 yıllık dönem içerisinde fazla kilolarının %40-60 ını kaybetmeleri mümkündür. Ancak bu uygulama sonrasında uzun dönemde geri kilo alımıyla ilgili yeterli bilgi henüz mevcut değildir.
Bu uygulama restrüktif (mide hacmini kısıtlayıcı) bir işlem olduğu için besin emiliminde bir problemle karşılaşılmaz. Dolayısıyla hastalara ameliyat sonrasında rutin vitamin ve mineral takviyesi gerekmemektedir.
Tüp Gastrektomi ABD de Cleveland Clinic Bariatric (Obezite) Enstitüsünde özellikle Tip 2 Diabetus Mellitus u bulunan ve VKİ değeri 30-40 kg/m2 arasında olan obez kişilerde de önerilmektedir. Yapılan çalışmalar bu gruptaki hastaların efektif kilo kaybıyla birlikte Diyabetlerinde de düzelme görüldüğü yönündedir.
Uygulama sonrasında uzun dönemde kilo alımı söz konusu olursa, bu uygulamadan Gastric Bypass veya BPD/DS dönülmesi mümkündür ve bu oldukça önemli bir avantajdır.
Doç. Dr. Halil Coşkun
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname