Vatandaş, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın “Borç Bilgilendirme Servisi” hizmetiyle, vergi dairelerine intikal etmiş olan vergi, trafik ve idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi tüm borçlarını “www.gib.gov.tr” adresinden öğrenebilecek. Ancak sistemin kullanımında bir kısıtlılık söz konusu.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sitesinden yapılan açıklamaya göre, daha önce sürekli mükellefiyete sahip olan mükellefler için İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılan borç sorgulama hizmeti, süreksiz mükellefiyet ve mükellef olmayan gerçek kişilere de açıldı.
Buna göre, artık vatandaş, Borç Bilgilendirme Servisi Hizmeti ile T.C. kimlik bilgilerini kullanarak vergi dairelerine intikal etmiş olan bütün borçlarını (trafik cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi) “www.gib.gov.tr” adresinden öğrenebilecek.
BAZILARI SİSTEMİ KULLANAMAYACAK
Gelir İdaresinin internet sitesinin üzerinden açtığı "devlete borcunuzu öğrenin" uygulamasından bazı Türk vatandaşlarının yararlanması mümkün değil.
Çünkü uygulamanın açılması için istenen bilgiler arasında, kişinin TC Kimlik numarası, nüfus cüzdanı numarası gibi bilgilerin yanısıra, "eşinizin ya da babanızın TC kimlik numarasını yazın" diye bir bölüm de var. Ve bu bölüm doldurulmayınca, sistem çalışmıyor.
Oysa çok sayıda bekar ve babasını, Türkiye'de TC kimlik numarası uygulaması başlamadan kaybeden kişi bulunuyor. Bu kişilerin, Maliye'nin yeni uygulamasından faydalanması mümkün değil.
UYGULAMA ÖNCESİ ÖLENLERİN BİLE NUMARALARI VAR
TC Kimlik numarası uygulaması 1.11.2006 tarihinde başladı. Ancak bu tarihten önce ölen TC vatandaşlarına da mutlaka birere TC Kimlik numarası verildi.
Dolayısıyla, anne-baba gibi birinci derece yakınlarının TC kimlik numarasını bilmeyen kişiler, anne babaları TC kimlik numarası uygulamasından önce vefat etmiş bile olsalar, bu numarayı öğrenebiliyorlar.
Anne ve babaların TC kimlik numaralarını öğrenmek için ise ,kişinin kayıtlı olduğu nüfus müdürlüğüne şahsen müracaat etmesi gerekiyor.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname