Temmuz 2012’den bu yana Microsoft Ankara’da Genel Müdür Yardımcısı görevini sürdüren Erhan Yalçın, vatandaşın hayatını kolaylaştıran, maliyetleri düşüren dolayısıyla verimliliği artıran projelere imza attıklarını dile getirdi.
» Microsoft Ankara’da neler yapıyorsunuz, kamuya yaklaşımınızı öğrenebilir miyiz?
2004 yılında Microsoft Ankara’da çalışmaya başladığımda ilk ofise gelişimde çok şaşırmıştım. Çünkü 5-6 kişilik küçük bir ekiple karşılaşmayı bekliyordum ama 25 kişi çıktı karşıma. Sektörde olmama rağmen bunu bilmiyordum. Şu anda Ankara ofisimizde 70 kişi bulunuyor. 10 kişilik ekip satışla ilgili, geriye kalanlar hep hizmetle ilgili kişiler ve doğrudan sadece kamuyla çalışıyorlar yani Microsoft kamu kurumlarıyla bu kadar iç içe. Aslında kamu kurumlarıyla bu kadar proje geliştirildiği halde yapılan işler çok da bilinmiyor. Artık kamu da çok güçlendi. Kamudaki projeler, oradaki vizyon da daha vatandaş odaklı. Çıta daha yukarıya doğru yükseldi ve öyle olunca da ticari sektörün ilgisi de kamuya doğru artmaya başladı. Biz de Microsoft olarak Ankara’da büyüyoruz.
Hem personel, hem rakamlar, projeler olarak. Daha da gidecek çok yol var. Biz bundan çok memnunuz, Ankara’da gerçekten büyüyen iş var, bu nedenle bize daha çok kaynak geliyor. Büyütmeye ve kaynakları da buraya doğru çekmeye çalışıyoruz. Ekip olarak, biz Microsoft’u temsil ediyoruz ama kendimizi Microsoft’un içinde Türkiye’yi temsil eden kişiler olarak görmek istiyoruz. Microsoft çok büyük bir şirket; çok büyük kaynakları var, bu kaynakları biz ülkemize daha çok çekebilmek istiyoruz. Niye başka ülkelere gidiyor, kaynak burada harcansın, o bilgiler buraya transfer olsun ki buradaki yerel yazılım ekonomisi bundan faydalansın. O zaman kendimizi katma değerli iş yapmış olarak göreceğiz. Özellikle vatandaşın hayatına dokunan, pozitif, doğrudan katkısı olan e-devlet projeleri yapmak istiyoruz. Avantajlarımız var; Microsoft çok yaygın kullanılan bir işletim sistemi ve Microsoft ürünleri tanınıyor, kullanılması ve yaygınlaşması daha kolay. Dolayısıyla BT’nin oradaki gücünü Microsoft’la birlikte daha hızlı yaygınlaştırabiliriz.
» Projeleriniz ve hedeflerinizden söz edebilir misiniz?
İlk aklıma gelenler; Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ASBİS Projesi. Öncelikli 10 e-devlet projesi olarak Başbakanlık tarafından 3 yıl önce belirlenen bir liste vardı ve listede ilk sıradaydı. O projede biz Emniyet Genel Müdürlüğü’yle birlikte çalıştık. Bu çalışmalar sonucunda; 8 ay gibi kısa bir sürede, 2. el araç satışı 400 TL gibi bir ücretten 20-30 TL’ye, birkaç gün süren işlemler de 5 dakikaya düştü. Bu proje; eTR Ödülleri’nde kamudan vatandaşa e-hizmetler kategorisinde birinci seçilerek en büyük e-devlet ödülüne layık görüldü. Ben bunu üç cümleyle anlattım ama arkasında müthiş bir teknoloji ve bilgi birikimi var. Bunu bu kadar pürüzsüz olarak Türkiye’de hayata geçirmek gerçekten kolay bir iş değildi. Bizim Ankara’daki danışmanlarımız ve Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı birlikte başardılar.
Ayrıca kamunun göbeğinde EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) var. Danışmanlarımızın gerçekten çok büyük emeği bulunuyor. Vatandaşın hayatını kolaylaştıran ve maliyetleri düşüren dolayısıyla verimliliği artıran projelerde biz çok faydalı işler yapıyoruz. Örnek olarak projeler anlatılıyor ama burada yapılanlarla karşılaştırdığınızda boyut farkı var. Niye boyut farkı var? Türkiye’de yapılan başarılı bir iş dünyanın her yerinde geçerli. Dolayısıyla bunları hem şirket içinde ve yurtdışında da anlatmamız lazım.
Yılda 2500 iş ortağımız Microsoft Ankara ofisini ziyaret ediyor
Microsoft için özel bir dönemdeyiz. Windows 8 işletim sistemi şu an pazarda. Şimdiye kadar çıkan işletim sistemlerinden bir basamak ileri çünkü birçok platformu da birleştiriyor. Sadece bilgisayarla kullanılan bir işletim sistemi olarak çıkmıyor, telefonlarda, tabletlerde, dizüstü bilgisayarlarda kullanılıyor. Dolayısıyla da hem bizim için hem de BT pazarı için çok önemli. Bütün dünyada ve Türkiye’de çok ses getirecek şekilde tanıtılıyor; dünyada Türkiye dahil 19 ülkede reklam kampanyaları başladı. Xbox’ın da Kasım ayı içinde Türkiye tanıtımı olacak. İstanbul’da Microsoft Bilişim Zirvesi yapılacak. Biz bunların hepsini Ankara’da tek zirve olarak tüm gün süren bir aktiviteyle organize ettik.
5 Aralık’ta Ankara’da Microsoft Bilişim Zirvesi düzenleyeceğiz. Neyi hedefliyoruz? Yeni çıkan ürünlerin tanıtımları, demoları yapılacak, Windows 8 anlatılacak. Bulut bilişimde Microsoft’un yeni teknolojileri bulunuyor. Hizmet tarafında yaptığımız e-devlet projeleri, başarı hikayeleri paylaşılacak. 5 Aralık etkinliğini çok önemsiyoruz. Burada yeni marifetlerimizin hepsini, başarılı çalışmalarımızı kamu kurumlarımıza etkin bir şekilde aktarmak istiyoruz.
» Ankara ofisinizde seminer salonu da bulunuyor.
4 yıl önce Bilkent Cyberpark’a taşındık. Buraya geldiğimizden beri Microsoft Ankara’nın çehresi de değişti. Yılda 2000-2500 müşteri ve iş ortağımız bu ofise geliyor. Seminer salonumuz 60 kişilik; burayı çok etkin kullanıyoruz. Hiç boş kalmasını istemiyoruz, buradaki iş ortaklarımıza da ücretsiz olarak açtık, onlar da kullanıyor. Bu ofisle birlikte bilinirliğimiz arttı. Amacımız doğrudan Türkiye’deki vatandaşların hayatını olumlu yönde etkileyecek projeler gerçekleştirmek. Biz katma değerli iş ortağı olarak yanlarında olmak istiyoruz; tecrübemiz var, bilgi birikimimiz var. Bunları kamuyla birlikte projeler yaparak hayata geçirmek istiyoruz. En büyük heyecanımız bu; kamuyla ilgili.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname