Primleri ödenmediği için emekli olamayan çalışanların çilesini Yargıtay sona erdirdi. Yargıtay, 6 bin gün çalışan bir kişinin yaşlılık aylığı talebini işverenin primleri ödemediğigerekçesiyle reddeden kararı bozdu. Mahkeme,“Primi tahsil etme görevi SGK’ya ait. Primin tahsil edilememesi sigortalıya aylık bağlanmasına engel değil” dedi.
Ancak mahkeme, bu kişinin SGK’ya bildirilmeyen 4 bin 964 gün sigortalı çalışması olduğunu belirledi ve tespit kararı Yargıtay tarafından onandı. Bunun üzerine işçi, SGK’ya yaşlılık aylığı bağlanması talebiyle başvurdu.
Yerel mahkeme karşı çıktı
SGK, işveren tarafından prim ödenmediği ve kurumun da tahsilat yapmadığı, bu nedenle 5 bin günlük prim ödeme koşulu oluşmadığı gerekçesiyle talebi reddetti. Daha sonra İzmir 8. İş Mahkemesi’nde dava açan işçi, Karşıyaka 2. İş Mahkemesi’nin kararının kesinleşme tarihinden itibaren yaşlılık aylığı bağlanmasına karar verilmesini istedi.
Davacı işçinin temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 21. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire kararında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre işverenin, işçinin hissesine düşen primi işçinin aylığından keserek, kendisine düşen primi de ekleyip SGK’ya ödeme yükümlülüğü hatırlatıldı.
Kanun’a göre, ödenmeyen primleri işverenden tahsil etme görevinin SGK’ya ait olduğuna işaret edilen kararda, ”SGK işverenden her zaman primleri tahsil edebileceğinden işverenden primlerin henüz tahsil edilmemiş olması sigortalıya aylık bağlanmasına engel değildir” değerlendirmesinde bulunuldu.
Aylığını bağlayın
Davacının ilk sigortalı işe giriş tarihinin 01 Mayıs 1979 olduğu, 31 Kasım 2006 tarihine kadar 6 bin 74 prim ödeme günü, 29 yıl 7 ay 1 gün hizmet süresi bulunduğu ve 68 yaşını tamamladığı belirtilen kararda, şu ifadeler yer aldı: ”Davalı kurumun, mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra diğer şartlar oluşmuş ise aylık bağlama işlemlerini yapması gerekmektedir. Buna rağmen sigortalının sorumlu olmadığı, işverenin ödemekle, kurumun tahsille sorumlu olduğu prim alacağından dolayı davacının yaşlılık aylığı talebinin reddi usul ve yasaya aykırıdır.”
Süper bir karar
Yargıtayın kararı emekli dernekleri tarafından büyük bir sevinle karşılandı. İşçi-Memur-Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) Genel Başkanı Hamdi Öz, “Karar bir çok kişiye ilaç olacak” dedi. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ise kararı ‘süper’ olarak değerlendirdi. Ergün, “Bu işte esas suçlu prim ödemeyen işverendi. Ancak hep fatura çalışana çıkarılıyordu. Yargıtay’ın kararı oldukça sevindirici” şeklinde konuştu.
SGK uygulamasını gözden geçirecektir
Sosyal Güvenlik uzmanı Sadettin Orhan: İşverenden tahsil edilemeyen primlerle ilgili eskiden beri sorun vardı. Gerek kayıtdışı çalıştırılan, gerekse SGK’ya bildirildiği halde primleri işveren tarafından ödemeyen sigortalılar açısından birçok problem yaşanıyordu. SGK, kayıtdışı çalıştırılanlar konusunda uygulamasını sigortalı lehine düzeltmişti. Bunlar hizmet tespit davası açarsa primlerini işverenden tahsil edilmese bile hizmetleri kabul ediliyordu. İşverenler tarafından bildirim yapılsa dahi primleri ödenmeyenler için sorun devam ediyordu. Yargıtay kararı bu anlamda çalışanlar lehine önemli bir karar. SGK da bu sonra uygulamasını gözden geçirecektir.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname