Yasa çıksaydı böyle bir işyeri olmazdı

İstanbul Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti. Hem de yok yere, hem de taşeronlaşmanın neticesinde, hem de iş sağlığı ve güvenliğine uyulmadığı için göz göre göre gitti 11 fidan.

Halen TBMM'de bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarılmış olsaydı bu işyerinde mutlaka A sınıfı bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olacaktı. Yasal yetkileriyle kamu adına işyerindeki sağlık ve güvenlik tedbirlerini aldıracaktı. İşverenler, uzmana rağmen tedbirleri almazlarsa kurul kararıyla işyerini bile kapattırabilecekti.

Esenyurt'a bağlı Güzelyurt Mahallesi'ndeki 6'ncı Cadde üzerinde bulunan bir AVM inşaatının şantiyesinde dün 21.00 sıralarında işçilerin kaldığı çadırlarda yangın çıktı. Elektrik sobasıyla ısınan ve 15 kişilik olduğu belirtilen çadırda işçiler yangına uykularında yakalandı.

İş kazalarında dünya üçüncüsü, Avrupa birincisiyiz. Ortalama her dakikada bir iş kazası oluyor, her gün bir işçimizi kaybediyoruz. Hadi size soru: İki gözünüzü, iki elinizi, iki bacağınızı kaça satarsınız? Değer biçebilir misiniz? Cevaplarınızı duyar gibiyim, ama bakın bütün bu değer biçemediğiniz organlarıyla birlikte 11 can daha yok yere iş kazasında öldü gitti. Şimdi konu SGK'ya ve mahkemelere intikal ettiğinde işçilerin maddi değeri yukarıdaki gibi ölçülmeyecek, ayda kaç para kazanıyorlardı ve 65 yaşına kadar toplam kaça para elde ederlerdi diye hesaplanacak.

Yangın, işyerinin eklentilerinden olan işçi yatakhanelerinde meydana geldiği için 5510 sayılı kanuna göre iş kazasıdır. İş kazası neticesinde vefat edenlerin geride kalanlarına sorgusuz sualsiz kısa vadeli sigorta kolunda iş kazası ölüm geliri verilecek. Ardından vefat edenlerin en az beş yıllık sigortası ve beş yıl içinde en az 900 günü varsa bir de ölüm aylığı, SGK tarafından geride kalanlarına dul ve yetim aylığı ile ana-baba aylığı verilecek.

MEVZUATTA NELER VAR?
Bakın mevzuat ne diyor:
"İşçilere Ait Yatıp Kalkma Yerlerinde ve Diğer Müştemilatında Bulunması Gereken Sağlık Şartları ve Güvenlik Tedbirleri"
■ Koğuşların tabanı her gün kolaylıkla temizlenecek ve gerektiğinde yıkanacak nitelikte, duvar ve tavanların yüzleri de kolayca sıvanıp boyanacak veya badana edilecek şekilde yapılmış ve açık renk bir boya ile boyanmış olmalıdır.
■ Koğuşlardaki pencerelerin üst kısımlarının her zaman açılıp kapanır olmasına (vasistaslı) ek olarak koğuşlarda havayı devamlı bir şekilde değiştirebilecek donanım, baca, menfez veya elektrikli özel havalandırma cihazları bulunmalıdır.
■ Koğuşlarda tavan yüksekliği 280 cm den aşağı olmamalı ve adam başına düşen hava hacmi, en az 12 metreküp olarak hesaplanmalıdır.
■ Koğuşlarda yatakların yerle bağlantısı kesilmiş olmalı; aralarında en az 80 cm açıklık bulunmalı; iki katlı karyola ranza kullanılmaktaysa, katlar arasındaki genişlik 80 cm den az olmamalıdır.
■ Koğuşlar, geceleri yatma zamanına kadar sürekli, koridor ve helalar ise sürekli olarak aydınlatılmalı; koğuş kapılarının yukarı kısımları camlı yapılmakla, koridordaki ışıktan yararlanılması sağlanmalıdır.
■ Soğuk mevsimlerde, koğuşların sağlığa uygun bir biçimde ısıtılması gerekir. Isıtma amacıyla havagazı, mangal kömürü, kok kömürü veya üstü açık ateşle veya borusuz petrol sobası kullanılması yasaktır.
■ Koğuşlarda yemek pişirilmemeli ve yenilmemelidir.



Ali Tezel Bloomberg