İleri Yaşlarda Ağız Sağlığı İleri Yaşlarda Ağız Sağlığımı İyi Bir Şekilde Nasıl Koruyabilirim? Dişleriniz, evde yapılan düzenli bakım ve düzenli diş muayeneleri ile bir ömür boyu sağlıklı kalabilir. Hangi yaşta olursanız olun, florürlü diş macunu ile günde iki kere dişlerinizi fırçalayarak, günde bir kere diş ipi kullanarak ve profesyonel temizlik ve diş muayenesi için düzenli olarak diş hekimine giderek , dişlerinizi ve dişetlerinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
İleri yaşlarda Bilmem Gerekenler Nelerdir?
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalasanız ve diş ipi kullansanız bile, orta yaşlara geldiğinizde ağız sağlığınız ile ilgili bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Takma dişlerin kullanılması, ilaç kullanımı ve genel sağlık durumu, birçok kişinin karşılaştığı sorunlardan birkaçıdır. Diş hekiminiz ve doktorunuz başarılı bir şekilde bunlara karşı koyabilmenize yardımcı olabilir.
* Çürükler ve dişlerin kök yüzeylerindeki çürük, ileri yaşlardaki yetişkinlerde daha yaygın hale gelir. Bu yüzden florürlü diş macunu ile dişleri fırçalamak, günde bir kere diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş hekimine gitmek önemlidir.
* Hassasiyet yaş ilerledikçe artan bir problem olabilir. Zamanla dişeti çekilir ve mine ile kaplı olmayan kök yüzeyleri ortaya çıkar. Bu yüzeyler, özellikle soğuk veya sıcak yiyecek veya içeceklerden dolayı ağrımaya eğilimlidirler. Soğuk hava gibi sert koşullarda, ekşi ve tatlı içecekler ve yiyeceklere karşı hassasiyet meydana gelebilir. Hassasiyet yaşarsanız, hassas dişler için üretilmiş bir diş macunu deneyin. Problem devam ederse, bir diş hekimine başvurun, çünkü hassasiyet çürük, kırık veya çatlak bir diş gibi daha ciddi bir durumun göstergesi olabilir.
* Ağız kuruluğu ileri yaşlarda görülen yaygın bir durumdur ve ilaçlar veya belirli tıbbi rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Tedavi edilmediğinde, ağız kuruluğu dişlerinize zarar verebilir. Diş hekiminiz, ağzınızı nemlendirmek için çeşitli yöntemler, ağız kuruluğu ile ilgili problemlerin önlenmesine yardımcı olmak için, uygun tedaviler veya ilaçlar tavsiye edebilir.
* Şeker hastalığı, kalp hastalığı, veya kanser gibi mevcut sağlık durumları, ağız sağlığınızı etkileyebilir. Diş hekiminize genel sağlık sorunlarınızı mutlaka söyleyin, böylece, diş hekiminiz genel durumunuzu anlar ve özel gereksinimlerinizi karşılamanıza yardımcı olabilir.
* Takma dişler ileri yaşlarda hayatı daha da kolaylaştırabilir ama özel bakım gerektirirler. Diş hekiminizin talimatlarına uyun.ve herhangi bir problem olursa, diş hekiminize başvurun. Uzun süreli takma diş kullananların her yıl diş muayenesi yaptırmaları önerilir. Dişeti hastalığı her yaşta insanı, özellikle 40 yaşın üzerindeki insanları etkileyebilen ciddi bir durumdur. Aşağıdaki faktörlerin çoğu dişeti hastalığının şiddetini arttırabilir:
* Kötü beslenme
* Yetersiz ağız bakımı
* Şeker hastalığı, kalp hastalığı, veya kanser gibi sistemik hastalıklar.
* Stres ve sigara gibi çevresel faktörler
* Dişeti durumunu etkileyebilen belirli ilaçlar
Dişeti hastalığının erken safhaları tedavi edilebildiğinden dolayı, erken teşhis edilmesi önemlidir. Düzenli diş muayenesi, dişeti hastalığının erken teşhis edilmesini sağlayabilir ve tedavisini garanti edebilir. Doğru ağız bakımı uygulayarak, dişeti hastalığının gelişmesini önlemek kolaydır.
* Kuronlar ve köprüler hasarlı dişleri kuvvetlendirmek veya eksik olanların yerine geçmek için kullanılır. Kuron, hasarlı bir dişi tamamen örter veya "kaplar". Hasarlı bir dişi kuvvetlendirmenin yanı sıra, kuron dişin görünümü, şekli veya hizalamasını düzeltmek için de kullanılabilir. Köprüler, genellikle bir veya birden fazla eksik olan dişlerin yerine yapılırlar. Dişlerin eksik olduğu alanı doldururlar. Köprüler, doğal dişlere tutunarak boş alanı doldururlar.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname