1 Nisan 2012'de yapılacak olan YGS öncesi öğrencilere neler öneriyorsunuz?
YGS öğrencileri çok zorlayan bir sınav değil. Yalnız öğrenciler aldıkları sonucun bir bölümünü LYS'ye taşıdıkları için bu sınavı bence gereğinden çok önemsiyor. Bu durum belki farkında değiller ama asıl yerleştirmelerini sağlayacak
LYS'de başarılarının düşmesine neden olacak. Duyumlarımıza göre öğrenciler mart ayının başından itibaren rapor almaya başlamışlar ve bu sınav için kampa çekilmişler. Ben bu davranışın yanlış olduğunu düşünüyorum.
Başarı ancak belli bir sürece yayılan çalışmayla mümkün olur. Bu tür yaklaşımlar beklenilen başarıyı getirmeyeceği gibi neden olduğu stres nedeniyle bir takım psikolojik sorunların tetikleyicisi de olacaktır. YGS, eleyici özelliğini kaybetmiş bir sınavdır ve bu nedenle de tartışılması gerektiğini düşünüyorum.
Nasıl olmalı peki?
Bu sınav türünün ilk çıkış nedeni neydi hatırlayan var mı? Öğrenci sayısının artması küçük yerleşim yerlerinde sınav merkezi açılmasına neden oluyordu. Bu da sınav güvenliğini etkiliyordu. Onun için bir ön sınavla öğrencilerin bir bölümünü eleyerek geride kalanların daha büyük yerleşim merkezlerinde sınava tabi tutulması amaçlandı. İlk sınavda da belli puanı geçen öğrenci değil de öğrencilerin belli bir bölümü bu sınavı geçti.
Yani sınav öncesinde öğrencinin ne kadar puan aldığında sınavı geçeceği bilinmiyordu ve hatırladığıma göre bu sınavın ikinci basamağa bir katkısı yoktu. Daha sonra birtakım değişikliklere uğrayarak bu hale geldi. Şu anda öğrenciler okuldan kopmuş durumda tüm güçleri ile YGS'ye çalışıyor. Sadece okuldan kopmadılar aynı zamanda dershaneden de koptular diyebilirim.
YGS'nin zamanı konusunda öneriniz var mı?
Şöyle sıralayabilirim: YGS 11. ya da 12. sınıfın sonuna alınabilir.
- Yerinde kalır. Lise eğitimi 3,5 yıl olur.
- Tamamen kaldırılır -yalnız MYO için uygulanır.
- Sınav kaldırılır, konu ve soru türleri LYS içine alınır.