İlk sınav Nisan ayında ikincisi ise Haziran ayında yapılacak. Haziran ayındaki sınava katılmaya hak kazananların istedikleri oturuma katılabileceklerini de belirten Yarımağan sınavda alanlara göre belirlenecek ders gruplarından belirli sayılarda ve belirli bir süre verilerek sorular yöneltileceğini, derslere göre soru sayılarının, bu yıla göre daha fazla olacağını da belirterek alanlara göre alt puan türleri oluşturulacağını, bunun için üniversitelerden görüş aldıklarını söyledi.
Detaylarının henüz netlik kazanmadığı
YGS'de bir ya da iki baraj puan olması şimdiden öngörülüyor (Şu andaki sistemde 145 ve 160`a karşılık gelen). Bu baraj puanlardan düşük olanı geçenler, açıköğretim önlisans ve lisans programlarına yerleşebilecekler ve iki yıllık meslek yüksekokulu önlisans programlarını (sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlar için) tercih edebilecekler.
Prof. Yarımağan, bazı lisans programlarına da (özellikle bazı meslek lisesi alanlarının devamı niteliğinde olup, ilgili meslek lisesi mezunlarının ek puan aldığı programlar) LYS'ye girmeye gerek kalmadan YGS ile yerleşmesinin söz konusu olabileceğni, bunun detaylarınınsa henüz netleşmediğini belirtti.
YGS'de ikinci ve daha yüksek baraj puanı geçen adaylar da
LYS'ye girme hakkı kazanacaklar. Bu konuda, Prof. Yarımağan, Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık YGS puanlarından herhangi birinden barajı aşıyor olmanın yeterli olabileceğini söyledi. Mesela, YGS`de sadece Sözel`den barajı geçen bir aday LYS`de sayısal alan ile ilgili testlere de girebilecek