Yüzde 40 rapor alarak emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Nisan 1992-31 Ocak 2003 arası SSK’ya 3540 gün, 1 Şubat 2003-31 Mayıs 2013 arası Bağ-Kur’a 3720 gün olmak üzere toplam 7260 gün prim ödedim. Esnaf olarak Bağ-Kur mükellefiyetim devam ediyor.

Morbid obez olarak yüzde 30, diğer arızalarımla beraber 45-50 arası rapor alma durumum var. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) il müdürlüğüne sordum, emekli olma veya engelli belgesi alma hakkım olmadığını söylediler. Hatta morbid obezlere yüzde 30 rapor verildiğinden bile haberleri yok. Nasıl bir yol izlemeliyim? C.KAYNAR
Cevap: En az yüzde 40 oranında meslekte kazanma gücü kaybı raporu alabilirseniz emekli olmak için 18 yıl sigorta ve 4680 gün prim şartına tabi olursunuz. Diğer şartları da sağlamış olduğunuzdan rapor aldığınız tarih itibarıyla emekli olabilirsiniz.

Emekliliğinizi 1 Ocak 2015'e çekebilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1965 doğumluyum. 14 Şubat 1989’dan beri SSK’lıyım. 6100 gün primim var. 1986-1987 arasında 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanmamı ödersem ne zaman emekli olurum? Osman DÜVENCİ Cevap: Askerlik sürenizin 9 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 9 ay geri gider ve 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 1 Ocak 2015’te emekli olabilirsiniz.


Emekli Maaşları


Hizmet tespit davası açmak gerekiyor

Soru: Özel şirkette çalışıyorum. Geçmişte sigorta yapılmayan günlerimi kazanabilir miyim? VAHAP

Cevap:
 Sorunuzdan geçmişte çalıştığınız işyeri veya işyerlerinden sigortaya bildirilmeyen çalışma sürelerinizi kazanmak için ne yapılması gerektiğini sorduğunuzu anlıyoruz. Bildirilmeyen günlerinizi kazanmak için, İş Mahkemesi’ne hizmet tespit davası açmak gerekiyor. Ancak işe girişin de bildirilmediği durumlarda, 5 yıllık zamanaşımı süresi var. İşten ayrılma tarihinden itibaren 5 yıl içinde dava açılmadığı zaman, hak zamanaşımına uğruyor. Ancak işe giriş bildirilmiş de çalışma süresinin tamamı veya bir kısmı bildirilmemişse, her zaman dava açılabilir. Ancak, fiili çalışmanın mahkemede şahit veya belgelerle ispatlanması gerekir.

İşten ayrıldığınız tarihten itibaren 99 gün sağlık yardımı alabilirsiniz

Soru: 5 yıldır ek ücret almadan yoğun mesaiyle çalıştığım işyerinden istifa ettim. İstifa dilekçesinin üstünde ayrılma sebebi yazmamaktaydı. Dilekçemin kabulü sonrası vazgeçmeye çalıştım, ancak kabul edilmedi ve hiçbir tazminat alamayacağım, ayrıca işsizlik maaşından da faydalanamayacağım bildirilerek ihbar süresince çalışmam gerektiği bildirildi. Bu noktada, kalp pili kullanan bir hasta olarak seneye yapılacak ameliyatıma kadar işsiz kaldığımda ameliyat masraflarımın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıp karşılanmayacağı, ayrıca istifam halinde sağlık nedenlerini veya başka bir nedeni gerekçe göstererek tazminat alıp alamayacağım konusunda bilgilerinizi rica ederim.  A.Fevzi KOÇER

Cevap:
Hiçbir haklı gerekçe göstermeden yazılı olarak istifa etmiş, kendi isteğinizle işinizden ayrılmışsınız. Kıdem ve ihbar tazminatı alma hakkınız olmadığı gibi işsizlik ödeneği de alamazsınız. Kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği için ya iş akdinizi haklı bir nedenle feshetmeniz veya işverenin haksız yere iş akdini feshetmesi gerekiyor. İhbar önelinde bulunmadan ayrılırsanız işveren 8 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı talep edebilir. Bu nedenle ya 8 hafta daha çalışacak ya da 8 haftalık ücretiniz kadar işverene ihbar tazminatı ödeyeceksiniz. İşten ayrıldığınız tarihten itibaren 99 gün daha sağlık yardımı alabilirsiniz. 99 günden sonra genel sağlık sigortalısı olarak sağlık yardımı alabilirsiniz. Ancak, prim ödeyerek mi yoksa prim ödemeden mi sağlık yardımı alacağınız; yaptıracağınız gelir testi sonucu aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelir tutarına bağlı. Örneğin; gelir testi sonunda aile içinde kişi başına düşen aylık gelirin ortalama tutarı asgari ücretin üçte birinden (326.20 TL) az çıkarsa, prim ödemeden sağlık yardımı alabilirsiniz.

Primi 5150 güne tamamlamanız gerek

Soru: 15 Şubat 1967 doğumluyum. 19 Ekim 1983’te SSK’lı oldum. 2450 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Hakan AKDEMİR Cevap: 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartına tabisiniz. 2700 gün prim ödeyip priminizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Priminiz yeterli 51 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz 

Soru: 1 Ocak 1968 doğumluyum. Askerlikten önce sigorta başlangıcım yok. 11 Haziran 1990’da SSK’lı oldum. 8260 gün primim var. Askerlik sürem 550 gün. Askerlik borçlanması yaparsam emekli olma yaşım geri gelir mi?  Hakkı KABAK Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, askerlik sürenizin 200 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 200 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 1 Ocak 2019’da emekli olabilirsiniz.