Çalışma bakanı kıdem tazminatı tartışmalarında son noktayı koydu

2013 kıdem tazminatı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatına yönelik çalışmalara açıklık getirdi. Çelik, "Eğer bir ülkede bazı işçiler kıdem tazminatı alıyor, bazıları alamıyorlar ise bunun sorgulanması gerekiyor. Eğer kazanılmış bir hak varsa geçmişiyle geleceğiyle bunların korunması gerekiyor. Kimse gereksiz yere ne bir paniğe ne bir anlamsız tartışmayı açmasın." dedi.
Çelik, dün itibariyle 12 bin tekstil işçisinin greve gittiğini aktararak, "Taraflarla Bursa'da görüşüyoruz, umuyorum ki, her iki tarafın da sağduyusu neticesinde 12 bin işçimizin grevine son verilir, işletmelerimiz hızlı şekilde çalışmalarına başlar. Üretim, istihdam, ihracat birbirine bağlantılı olan bu hususlarda bir kayba vesile olmaz temennisinde bulunuyorum." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, babaocağı Bursa'da Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İsçileri Sendikası (TEKSİF) ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası yöneticileriyle ayrı ayrı bir araya geldi. Görüşme öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Faruk Çelik, çalışma hayatıyla ilgili önemli gündemleri geride bıraktıklarını söyledi. Kamu çalışanlarının toplu sözleşmesini uzlaşma ile tamamladıklarını anlatan Çelik, kamu işçileri toplu sözleşmesini de uzlaşma ile tamamladıklarını anlattı. Bakan Çelik şunları kaydetti:

"Bunlar önemli önümüzdeki gündem maddeleriydi. Bugün Bursa'da sayın Başbakanımızı karşılama öncesinde de Türkiye'de çok önemli oranda tekstil işçileri dün itibariyle greve gittiler, şuanda grevdeler. Özel sektördeki grev tabiî ki üretimi de tekstil sektörünü de uluslararası rekabeti de etkileyebilecek bir noktada. Yaklaşık 12 bin işçi şu anda greve gitmiş bulunuyor. 30 önemli işletme, sendika başkanı ve yetkilileri Ankara'dan sağ olsunlar Bursa'ya geldiler.

Onlar bir uzlaşma gayreti içerisindeler TEKSİF Başkanı ve yöneticileri. Bunun yanında Tekstil İşveren Sendikaları da İstanbul'dan geldiler. Burada arabulucu konumunda bir masa etrafında konuyu değerlendirip çözüme kavuşturabilir miyiz diye bir araya gelmiş bulunuyoruz. Umarım iki tarafın sağduyusu neticesinde 12 bin işçimizin grevine son verilir, işletmelerimiz hızlı şekilde çalışmalarına başlar. Üretim, istihdam, ihracat birbirine bağlantılı olan bu hususlarda bir kayba vesile olmaz temennisinde bulunuyorum."

Bir gazetecinin son günlerde kıdem tazminatı konusunun yeniden tartışılmaya başlandığını hatırlatması üzerine Çelik, kimsenin paniğe kapılmaması gerektiğini, elde edilmiş hakların korunacağını vurguladı. Çalışma hayatı ile ilgili temel yasaları meclisten geçirdiklerine işaret eden Bakan Faruk Çelik, "İş Sağlığı Güvenliği Yasası'nın yanında Kamu çalışanları, işçilerle ilgili endüstriyel ilişkileri düzenleyen sendika yasası gibi benzeri birçok alanla ilgili yasal düzenlemeleri bu dönem içerisinde gerçekleştirdik.

Taşeron çalışanlarıyla ilgili ciddi sorunlar var, bu sorunların çözümü ve bu başlığın altında çalışma hayatını ilgilendiren önemli konular var. O konuları da Eylül ayı içerisinde, taraflarla ilgili bakanlıklarla öncelikle görüşeceğiz, Sayın Başbakanımıza çözüm önerilerimizi arz edeceğiz ve Ekim ayında da inşallah bu önemli, köklü, çalışma hayatının arda kalan bu hadiselerin, konuları gündeme alıp çözüme kavuşturmanın gayreti içerisinde olacağız." şeklinde konuştu.

"PANİĞE KAPILMAYIN ÜÇLÜ DANIŞMADAN KONUŞMADAN ADIM ATMAYIZ"

Elde edilmiş hakların alınmayacağını dile getiren Bakan Çelik, hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinden oluşan Üçlü Danışma Kurulu'nda tartışmadıkları hiçbir konuyu yasalaştırmadıklarını açıkladı. Bakan Çelik şöyle devam etti:

"Spesifik olarak 'yok kıdem tazminatı yok şu konu' diye ele almak doğru değil, bir bütünlük içerisinde konuları ele alacağız. Eğer bir ülkede bazı işçiler kıdem tazminatı alıyor, bazıları alamıyorlar ise bunun sorgulanması gerekiyor. Netice itibariyle herkes emeğini akıtıyor, alın terini akıtıyor. Burada bir haksızlık varsa onu gidermek gerekiyor. Eğer kazanılmış bir hak varsa geçmişiyle geleceğiyle bunların korunması gerekiyor.

Bu hakların korunmaması diye bir şey söz konusu olamaz. Bunları olgunlaştırıp Eylül ayı içerisinde taraflarla üçlü danışmada görüşüp karara bağlayıp, bunların Ekim ayında bunların yasalaşmayı gayreti içerisinde olacağız. Onun için, kimse gereksiz yere ne bir paniğe ne bir anlamsız tartışmayı açmasın, çünkü biz hiçbir konuyu üçlü danışmada ele almadan TBMM gündemine getirmedik. Önce hükümet olarak, bakanlıklarla çalışma yapacağız, Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz ve çıkan çerçeveyi taraflarla tartışmaya açacağız ve parlamentoya taşımış olacağız."

"SPOR KULÜPLERİNE AF YOK"

Bakan Çelik, transfer döneminin hareketli geçtiği şu günlerde spor kulüplerinin SSK pirim borcuna yönelik bir düzenleme olup olmadığının sorulması üzerine 'pirim affı' konusuna açıklık getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Şuanda bize spor kulüplerinden talep de yok, bizim de böyle bir çalışmamız yok. Aflar yeteri kadar yapıldı. Pirim borçları şuanda bunlar taksitlendirilmiş durumda. Borcu olan spor kulüpleri ödemelerini yaparak faiz yükünden kurtulmuş durumdalar. Spor kulüpleriyle ilgili özel, sigorta primlerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışma olmadığını açıkça ifade ediyorum." dedi.