Babam SGK'dan emekli olup 1936 doğumlu ve yatalaktır. Rapor oranı yüzde 98 çıktı. Annemiz 2003’de vefat etti. Babamıza çalışmayan evli kız kardeşimiz gündüzleri gelip bakıyor. Evde bakım parası için müracaat ettiğimizde evde kalan bekar kız kardeşim çalışıyor ve asgari ücretle geliri var göründüğünden verilmedi. Oysaki babama bakan evli kardeşim her sabah evinden çıkıp yol parası ve giderleri kendi karşılayarak gelip bakıyor. Ona da evli olduğu için çıkmaz dediler ne yapmalıyım. N. Dürüst
Elbette ki özellikle son 4-5 yıl içinde engelli haklarına yönelik çok sayıda olumlu düzenleme yapıldı. Belki de bunların içinde en yararlı olanı evde bakım parasıdır desek, yanlış olmaz. İhtiyaç sahibi bakıma muhtaç özürlülere evlerinde veya kurumda bakım hizmeti verilmektedir.
Bakıma muhtaç özürlü olma koşulunun iki temel şartı özürlüye ait “ağır özürlü” sağlık kurulu raporu ve “gelir durumu”dur. Bu koşulların her ikisi de gerçekleşmediğinde maalesef evde bakım parasından yararlanılamıyor. Özürlülük sınıflandırmasına göre ağır özürlü olduğu belgelendirilenlerden hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olduğu, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarının, asgari ücret net tutarının 2/3’ünden daha az olanlara evde bakım parası verilmektedir.
Evde bakım parasından yararlanılabilmesi için her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının (634,64 TL) üçte ikisinden (423.10 TL) daha az olan bakıma muhtaç özürlülere, resmi veya özel bakım merkezlerinde ya da ikametgâhlarında bakım hizmeti verilmesi devletçe sağlanmaktadır. Gelir durumuna bakılmakta olup, kişi başına asgari ücretin netinin üçte ikisinden fazla geliri olanlar bu haktan yararlanamıyor.
- Yatılı bakım merkezlerinden, günde 24 saat süreyle bakım hizmeti alan bakıma muhtaç özürlüler için iki aylık net asgari ücret tutarında,
- Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde 8 saat süreyle tam gün hizmet alan bakıma muhtaç özürlüler için bir aylık net asgari ücret tutarında,
- Akrabaları tarafından günde 24 saat süreyle bakılan bakıma muhtaç özürlüler için bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılıyor. Bakım ücretinden yararlanmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Gelir durumu uygun değilse verilmeyecektir.
Hukuki anlaşmazlıklar
İş hayatında her zaman iş barışının korunması, işçi ve işveren ilişkilerinin karşılıklı güven ve saygı ile yürütülmesi gereklidir. Ancak çoğu zaman taraflar arasında çalışma koşulları, ücret, performans ve işyeri dışındaki çeşitli nedenlerle anlaşmazlıklar çıkabilmektedir.
İşte, gazetemizde bir süre yemek yazıları da yazan ve RB Et Lokantalarının patronu olan sevgili dostum Ramazan Bingöl, işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkları hem eski bir işçi, hem de patron gözüyle ele alan önemli bir kitap yayınladı. TİMAŞ yayınlarınca basılan “Restoran İşletmeciliğinde İşçi - İşveren İlişkileri” alanında ilk ve tek kitap olup, aslında büyük-küçük tüm işletmeleri ilgilendiren önemli bir kaynak eser niteliğinde olup tüm patron ve yöneticilere okumalarını tavsiye ediyorum.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname