Ulusal Öğretmen Stratejisi’nde eğitimcilere sınav yolu gözüktü. Her yıl yapılacak sınavlardaki başarı oranına göre öğretmenlerin maaşları, sorumlulukları ve statüleri belirlenecek.
Mİlli Eğitim Bakanlığı ‘öğretmenlik’ Mesleğinde kariyer planlama sistemini geliştirmek için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer ve kurmaylarının onayından geçen Ulusal Öğretmen Stratejisi, Bakanlar Kurulu’nun onayını bekliyor. Yeni sisteme göre öğretmenlerin tümü aynı basamaktan mesleğe başlayacaklar ve basamak atlamak için sınava girecekler.
Performansları ve akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre görevde yükselecekler. Başarı oranına göre öğretmenlerin ücretleri, sorumlulukları, statüleri, kariyerleri ve hakları artmış olacak. Statüsü yükseltilmiş öğretmenler belli bir zaman aralığıyla sınava tabi tutulacak ve bulunduğu statüyü koruması için bu sınavdan geçerli not alması gerekecek. Aksi halde öğretmenin bulunduğu statü, performansına ve sınav notuna göre bir alt konuma düşürülecek.
Ayrıca sisteme göre öğretmenler kariyer basamaklarında ilerledikçe öncelik hakkı doğacak ve başarılı öğretmenler ödüllendirilecek. Statüsü yükseltilmiş öğretmene mesleği ile ilgili bazı konularda öncelik hakkı tanınacak. Sistemle Milli Eğitim Bakanlığı hem öğretmeni geliştirmeyi hem de buna paralel olarak eğitimdeki kaliteyi artırmayı hedefliyor.
Başöğretmen hizmet içi eğitim verecek
Öte yandan öğretmenler kariyerinde ilerledikçe eğitimin merkezinde yer alacak. Sisteme göre öğretmen başöğretmen olduğu takdirde maaşı artacak, haftalık çalışma süresinin yarısında öğrencilere eğitim verirken diğer yarısında ise yeni öğretmen olanlara hizmet içi eğitimle tecrübelerini aktaracak. Böylece MEB, başöğretmeni eğitimde söz sahibi yapmayı ve Türkiye’deki eğitim seviyesini yükseklerde tutmayı planlanıyor.
OKULLARDA 4+4+4 HAZIRLIĞI
MEB, ilkokul ve okulöncesi öğretmenlerine, 3-7 Eylül tarihleri arasında eğitim verecek. Öğretmenlik mesleğinde kişisel ve mesleki gelişimin öneminin de anlatılacağı derslerde; zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 kanununU uygulanmasına, FATİH Projesi’ne, eğitimde aile, çocuk ve öğretmen faktörlerinin önemine ilişkin sunumlar yapılacak. Öğretmenler ayrıca beden dilinin nasıl kullanmaları gerektiği ve bunun önemi, öğrenciyi tanıma teknikleri, sınıf rehberliği, meslek etiği, öğrenme stratejileri gibi konularda da bilgi sahibi olacak.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname