Torba Kanun'la o kadar çok değişiklik yapıldı ki, yazmakla bitiremedik. Tabi yazdıklarımızın dışında, bir de yazılmayanlar var. Torba Kanun'la, devlet memurların bazı haklarında da iyileştirmeler yapılmıştır. Özellikle memurlara ilişkin bazı düzenlemelerin işçilerin de yararlanabileceği şeklinde düşünüldüğü görülüyor.
-Memura; eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni verilmesi,
-Kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilmesi,
Önemli değişikliklerden bazılarıdır. Ancak bunlar devlet memurlarına ilişkindir.Bu bağlamda devlet memurlarının babalık ve mazeret izninde yukarıda belirtildiği üzere değişiklikler söz konusu olmuştur.
İş Kanunu'na göre; evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin sürelerinin yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiş, ancak 'karısı doğum yapan erkek işçiye' doğum izni verilmesine ilişkin bir hüküm getirilmemiştir. Torba Kanunda da bu yönde işçiler için bir düzenleme yapılmamıştır.
4857 Sayılı İş Kanunu'nda, babalık izni yer almamıştır. Yani, İş Kanunu'nda devlet memurlarına tanındığı gibi, işçilere de babalık izni verileceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Sadece bazı toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi, işyeri yönetmelikleri veya işyeri uygulamalarıyla 2-3 günlük ücretli veya ücretsiz babalık izni verildiği görülmektedir.
Bunların haricinde işçilerin, devlet memurlarında olduğu gibi 10 günlük babalık izninden yararlanması mümkün değildir. Umarız en kısa zamanda İş Kanunundaki bu eksiklik giderilir ve 3 günlük ücretli veya ücretsiz babalık izni verileceğine yönelik bir düzenleme yapılır.
Şirket ortaklığı devam edenler SSK'lı çalışabilir mi?
Okurumuz Ali Şahin, "1964 doğumluyum. 1984 yılından SSK girişim var. 37 gün prim ödedim. 1994'den itibaren şirket ortağı olarak Bağ-Kur primi ödemekteyim. Şirketten ayrılmadan SSK'ya geçebilir miyim? SSK üzerinden emekli olabilir miyim ve SSK'dan ne zaman emekli olabilirim?" diye soruyor.
Geçen ay "Şirket ortaklarına bir iyi, bir kötü haber!" diye yazmıştım. Torba Kanunla SSK, Bağ-Kur çakışmasının önüne geçmek için TBMM Torba Kanun'la çok önemli bir düzenleme yapılmıştı. Torba Kanun'la yapılan ve 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre sigortalıların SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c, yani memuriyet kapsamında sigortalı sayılacak.
Artık Bağ-Kur'lular SSK'dan emekli olabilmek için muvazaalı olarak işyerlerini kapatmak veya şirket ortaklığından çıkmak zorunda değildir. İşyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeden ortağı veya sahibi olmadıkları bir başka işyerinde işçi olarak çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler.
Bu durumda da son yedi yıllık prim gününün en az 1260 günü yani 3.5 yılı SSK'lı çalışırlarsa SSK koşullarına göre hem daha erken emekli olabilecekler ve hem de daha yüksek emekli aylığı alabilecekler.
Dolayısıyla okurumuz Ali Şahin de şirket ortaklığı devam ederken, ortağı olmadığı bir başka işyerinde SSK'lı çalışmaya başlar ve 3.5 yıl SSK'lı çalışırsa SSK koşullarından emekli olabilecek.
Okurumuz ilk defa 1984 yılında sigortalı olduğu için 48 yaşını ve 5225 günü doldurarak emekli olabilecek. Ancak mutlaka 3.5 yıl SSK primi ödenecek.
Kaynak : Resul Kurt
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname