Şile İstanbul

Şile, İstanbul'un Karadeniz sahilinde yeralan tek ilçesidir. Şile konum olarak Marmara Bölgesi'nin kuzey doğusunda, Karadeniz kıyısındadır. Şile'nin doğusunda Kandıra, güneydoğuda Derince ve Körfez, güneyde Pendik ve Gebze, güneybatıda Çekmeköy ve batıda Beykoz ilçeleriyle çevrilidir.

Şile İstanbul Haritası, İletişim, Yol Tarifi ve Adresi Nerede

Şile İstanbul Haritadaki Konumu

Şile Etimoloji

Yunanca bir kelime olan şilenin anlamı yaban çiçeğidir. Şile adını bir bitki türü olan mercanköşkten alır.

Şile Tarihi

İlçede iskân çok eskiye dayanır. Şile çevresinin tarih öncesinde (Cilalı Taş Devri) iskan edildiğini göstermektedir. Kefken ile Bulgaristan sınırı arasındaki Karadeniz sahil kesiminde yapılan tarih öncesine ilişkin çalışmalarda, çeşitli yerlerde Paleolitik çağın muhtelif bölümlerine ve özellikle Epi-Paleolitik döneme ait bir çok konak yeri ve işlik saptanmıştır.

Buluntu yerlerinin sayısındaki artıştan, buzul sonrası dönemde (yaklaşık M.Ö. 12000 ile 6000 arasında) Karadeniz kıyı şeridi üzerinde önemli birnüfus yoğunluğunun olduğu açıkça bellidir. Nitekim İstanbul'un en eski buluntu yerleri arasında Şile'nin Ağva ve Sahilköy (Domalı) köyleri bulunmaktadır. Marmara kıyısında Ambarlı'yı da içine alan kıyı konak yerlerinden biri olan Sahilköy, aynı adı taşıyan koyun kuzeyindeki kumluğun batısındadır. Sahilköy'e ait yontma taş aletler, Göztepe ve Kazlar deresinin doğusuna rastlayan Dereağzı Tepesi üzerinde toplanmıştır. Ayrıca, ilçede o dönem insanının yaşamı için elverişli çok sayıda mağara bulunmaktadır.

Şile antik çağda iki defa istilaya uğramıştır. Birinci istila, eski Yunanlıların Pers seferinden geri dönüşlerinde komutanlarıXenophon tarafından, ikincisi de kıyı şeridini takip ederek ilerleyen Roma komutanı Lucullus tarafından gerçekleştirilmiştir. Roma döneminin izleri hala Şile'de görülmektedir. Doğu Roma İmparatoru Diokletianus zamanında (284-305), İnkese, Sofular gibi Şile mağaraları ilk inanan Hristiyanlar için tabii korunaklar olmuştur.

Gürlek Mağarası Doğu Roma askerlerinin yakaladığı ilk inanan Hristiyanları hapsettikleri bir cezaevi gibi kullanılmıştır.Selçuklu Türkleri Kutalmışoğlu Süleyman Şah ile 1090 senesinde Şile'yi ele geçirdiler. 1097 senesinde ise 1. Haçlı orduları Şile'yi Selçuklulardan geri almıştır. Şile'nin geri alınması ancakYıldırım Bayezid döneminde mümkün olmuştur. Şile, I. Dünya Savaşı'na kadar 500 yıl boyunca Türkler'in yönetiminde rahat bir yaşam sürmüştür. Daha sonra, İstanbul'un işgaliyle birlikte İngilizler'den cesaret alan Rumlar Şile çevresine yerleşerek Dumlupınar Zaferine kadar işgallerini sürdürmüşlerdir.

19. yy. Osmanlı kayıtlarına göre Şile kazası 1846'da Zaptiye Müşirliği'ne bağlıydı. 1876'da şile kazasının Dersaadet Şehremaneti'ne bağlandığı görülür. 1877 Devlet Salnamesinde ise Şile, Zaptiye Nezaretine bağlı Üsküdar Mutasarrıflığına bağlıdır. 1924'de bütün sancaklar (mutasarrafflık) vilayet yapıldığında Şile'nin Üsküdar'a bağlılığı devam etmiştir. 1926'da yapılan yeni düzenlemeyle Üsküdar kaza haline getirilip İstanbul vilayetine bağlanınca Şile kazası da Üsküdar'la aynı yapı içinde yer almıştır. Ayrıca Şile, Cumhuriyet'in kuruluşu ile oluşturulan ilk belediyelerden biridir.
Şile
Şile'nin İstanbul'daki konumu
Şile'nin İstanbul'daki konumu
Bilgiler
İlçe nüfusu: 28.847
İlçe Merkez nüfusu: 12.851
Köy ve belde nüfusu:: 15.996
Nüfus itibariyle: 2011
Nüfus Kaynak: TUİK
Yüzölçümü: 755 km²
Nüfus yoğunluğu: 37 /km²
Koordinatlar 41°17′K, 29°61′D
Rakım
Genel bilgiler
Türkiye
Coğrafi Bölge: Marmara
İl İstanbul
Alan Kodu 216
Plaka 34
Kaymakam Şükrü Görücü
Belediye başkanı: Can Tabakoğlu (AKP)
Şile Belediye web sitesiwww.sile.bel.tr
Şile Kaymakamlık web sitesiwww.sile.gov.tr

Şile'nin Coğrafi Özellikleri

Kocaeli Yarımadasının Karadeniz kıyısında yer alan ilçenin, Doğusunda Kandıra, Güneyinde Gebze, Batısında Beykoz veÇekmeköy, Kuzeyinde ise Karadeniz bulunmaktadır.

Rakımı 126 metre olan Şile'nin yüzölçümü 755 km²'dir. İlçenin yüzölçümünün %79'u orman, %10'u tarım alanı, %11'i diğer alanlardan oluşmaktadır. Hafif kıvrımlı küçük köy ve doğal plajların yer aldığı 60 km'lik sahil şeridine sahiptir. Göksu, Şile Kabakoz ve Yeşil Çay önemli akarsulardır.

Şile'nin İklimi

İkinci derecede deprem bölgesi içinde yer alan Şile, Karadeniz iklimi ile Akdeniz iklimi arasında geçiş iklimi özelliğini gösterir. Her mevsimde bulutluluk ve nispi nemliliğin görüldüğü ilçede yıllık ortalama sıcaklık değeri 13.6°'dir. En yüksek sıcaklıklar 2002Haziran'da 31.3°, Temmuz'da 45.2°, Ağustos'da 29.5°, olarak ölçülmüştür. En düşük sıcaklık Ocak'da -6.6°, Şubat'da -1.7°,Mart'da -2.2° olmuştur.

Yıllık ortalama yağış toplamı 75.7 mm. arasındadır. Yağışlı günlerin yıllık ortalaması 125-150 gün arasında değişmektedir. Yıllık ortalama nispi nemlilik, karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerinin etkisinde kaldığından %70 - % 80 arasındadır. Kuzeyi Karadenize açılı olduğundan karayel, yıldız, poyraz gibi kuzey yönlü rüzgarların etkisi altındadır.

Şile Turizmi

Turizm, Şile'nin ekonomisi için çok önemli bir gelir kaynağıdır. Denizi ve tarihî değerleriyle özellikle yaz aylarında turizm ağırlık kazanmaktadır.

Tarihi ve Kültürel Mekânlar

  • Şile Kalesi
  • Şile Feneri : Şile'deki deniz feneri Türkiye'nin en büyük, dünyanın da ikinci büyük feneridir, 1860 yılında kurulmuştur.
  • Şile Evleri
  • Sarıkavak Kalesi (Hasanlı Köyü)
  • Heciz Kalesi
  • Yeşilvadi
  • Hanımsuyu Çeşmesi
  • Osmanlı Hamamı (Yeniköy)
  • Kilise Kalıntısı (Yeniköy)
  • Vaftiz Yeri (Yeniköy)
  • Kilise Kalıntısı (Yeniköy)
  • Lahit Mezar (Sortullu Köyü)
  • Papazın Çeşmesi (Kabakoz Köyü)

Gezilecek Yerler

  • Kumsal ve Plajlar : Şile merkez olarak 10 km. uzunlukta bir kumsala sahip olmakla birlikte Karadeniz kıyısında 60 km.lik bir uzunluğa sahiptir.
  • Değirmençayırı Şelalesi İlçeye 33 km. uzaklıktaki Değirmençayırı köyünün güney batısında ve Şile-Gebze ilçeleri sınırları üzerinde yer alır. Şelalenin yüksekliği 8 m., genişliği 30m. kadardır. Değirmençayırı şelalesinin kuzeyinde yaz aylarında suları kuruyan 15m. yükseklikte akan Şarlak Şelalesi adı verilen bir şelale daha vardır. Tüm bu şelaleler yapılan araştırmalara göre genç faylanmalar sonucu oluşmuştur.
  • Onbir göller vadisi : İlçenin görülmeye değer önemli doğal güzelliklerinin yer aldığı alanlardan birisidir. Hacıllı Köyü yakınlarındadır. Köydeki su değirmeninden doğuya doğru Göksu kolu olan Değirmendere Vadisi, 500m. Takip edilirse birinci göle ulaşılır. Vadinin devamında büyüklü küçüklü göl eğim kırığı/şelale ikilime onbir defa tekrar edilir.
  • Kumbaba Tepesi : İlçenin en önemli turistik ve doğal fizyoterapi doktoru denen Kumbaba Tepesi, 60 rakımlı kırmızı - turuncu renkli, demir/bakır alaşımlı ve radyonktriteli kumları olan bir tepedir. Kumbaba Tepesi zirvesinde Kumbaba'nın mezarı vardır. Yapılan araştırmalarda Bizanslılar tarafından Güneş Hamamı olarak kullanılmış, saray gemileriyle yaz aylarında buraya gelerek güneş banyosu alırlarmış. Burasını, ismi meçhul olan Türk (Kumbaba) bir kimyager gibi etüd etmiş ve Şile Kumluğunun natür ile tedavi için uygun bulmuştur ve bir çok hastanın tedavisinde kullanılmıştır.
  • Ağlayan Kaya : Ağlayan Kayalar, Şile Feneri'nin 600 m. gerisinde, taşlar arasından çıkan bir su kaynağıdır. Akış biçimi ağlayan bir insanın gözyaşlarına benzetildiği için bu adı almıştır.

Şile Festivali

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Şile bezi kültür ve sanat festivali Şile ve Şile halkı ile özdeşleşmiş ve bir gelenek haline gelmiştir. Türkiye' de kültür festivalleri arasında özel bir yeri olan şile bezi kültür ve sanat festivali her yıl Temmuz ayının son haftası kutlanmaktadır.

Şile bezi kültür ve sanat festivali uluslar arası alandada kendini kanıtlamış bir festivaldir, kutlandığı dönemde bir birinden ünlü sanatçılar, modacılar bu festivalde boy göstermektedir.

Şile Konaklama

Turizm bilincinin gelişmesiyle birlikte artan turizm hareketlerine bağlı olarak ilçenin ilk turistik belgeli konaklama tesisi 1953 yılında Kumbaba Motel adıyla hizmete girmiştir. Sonraki yıllarda artan talebe cevap vermek amacıyla 20'den fazla Otel/Motel (ev pansiyonları ve kampingler dışında) birçok turistik amaçlı tesisi hizmete açılmıştır.

Şile Nüfus

2008 nüfus sayımına göre nüfusu 28.571'dir. Bunun 12.753'ü ilçe merkezinde yaşamaktadır. Geri kalan 15.818 kişi ise, Ağva dahil, 58 köyde yaşamaktadır. Ancak hafta sonları ve özellikle yaz aylarında ikinci konut ve yazlıkların devreye girmesi ile nüfus 100.000’i geçmektedir.
Yıllar		1940	1945	1950	1955	1960	1965	1970	1975	
Şile Nüfusu	18,621	17,688	16,196	16,994	18,175	18,098	19,427	18,648	

Yıllar		1980	1985	1990	1997	2000	2007	2009
Şile Nüfusu	20,424	19,310	25,372	27,385	32,522	25,169	28.325

Şile İstanbul Resim

sile_harita_konum_istanbul

sile_harita_konum_istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile İstanbul Resim Galerisi

sile harita konum istanbul

sile harita konum istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sahilden Şile İstanbul

Sahilden Şile İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

sile istanbul

sile istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Yeşil Şile İstanbul

Yeşil Şile İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Dedeman Otel İstanbul

Şile Dedeman Otel İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Deniz İstanbul

Şile Deniz İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Fener İstanbul

Şile Fener İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Gün Batımı İstanbul

Şile Gün Batımı İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Halk Plajı İstanbul

Şile Halk Plajı İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Harita Konum İstanbul

Şile Harita Konum İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Kalesi İstanbul

Şile Kalesi İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Konut Proje İstanbul

Şile Konut Proje İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Mağara İstanbul

Şile Mağara İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Plaj İstanbul

Şile Plaj İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Sahil İstanbul

Şile Sahil İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Sahili İstanbul

Şile Sahili İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Sahilleri

Şile Sahilleri
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Turistik İstanbul

Şile Turistik İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Yarlar İstanbul

Şile Yarlar İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile Çay Bahçesi İstanbul

Şile Çay Bahçesi İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile İstanbul Bahar

Şile İstanbul Bahar
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile İstanbul Karadeniz

Şile İstanbul Karadeniz
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile İstanbul Plaj

Şile İstanbul Plaj
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile İstanbul Sahilleri

Şile İstanbul Sahilleri
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile İstanbul Yol Haritası

Şile İstanbul Yol Haritası
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile İstanbul Yolu

Şile İstanbul Yolu
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şile İstanbul

Şile İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şilede Yaz İstanbul

Şilede Yaz İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin