Sayın Tezel, öncelikle şunu belirtmek istiyorum.bizim bir kamu kurumunda personel daire başkanlığı çalışanları olarak size danışmak istediğimiz şey kişisel değildir. Sorumuz şudur;
01/10/2008'den sonra ilk defa devlet memuru olanların yani 5510 sayılı Kanun'un 4/c kapsamında sigortalı sayılanların, memuriyete girmeden önceki mülga sosyal güvenlik kurumlarında (SSK, Bağ-Kur gibi) geçen hizmetlerinin nasıl değerlendirileceği ile ilgili tereddüde düşmekteyiz. Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptığımız yazışmalarda da tam cevap alamıyoruz. Sürekli kanunlara atıfta bulunup kanun maddesini işaret ediyorlar ama işaret ettikleri kanun maddesini yorumlamak için sizin gibi bir sosyal güvenlik uzmanı olmak gerekiyor. Özetle; bu kişilerin diğer sosyal güvenlik kurumlarında daha önce geçen hizmetlerini biz personel daire başkanlığı olarak değerlendirirken, kazanılmış hak aylığı derece kademeline mi, yoksa emekli müktesep aylığı derece kademelerine saymamız gerekir? Değerlendirmenin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bize kaynak gösterir ya da açıklamada bulunursanız çok mutlu oluruz. Size şimdiden çok teşekkür eder, saygıyla selamlarız. İsmi Saklı
Sayın okurum, en başından belirtelim 1 Ekim 2008 gününden sonra işe girmiş memurların emekli aylıkları derece ve kademelerine göre belli edilmeyip, 5510 sayılı Kanun'un 29 ve 30 uncu maddeleri gereğince aylık prime esas kazançlarının ortalamasına göre belli edilecektir. Yani şu an SSK'lıların emekli aylıklarının hesaplanması gibidir. Bu sebeple, geçmişte SSK'lı veya Bağ-Kur'lu (veya başka sosyal güvenlik kurumlarına tabi) olup da 1.10.2008 sonrası memur olanlar için emekliliğe esas derece ve kademe diye bir şey yoktur.
657'ye göre değerlendirme devam ediyor
Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu halen uygulanmakta olup 657/36 ıncı madde gereğince eski hizmetlerini kazanılmış aylığın hesabında dikkate alacaksınız. Yani, memuriyet aylığı hesaplarken dikkate alacaksınız, emeklilik keseneği keserken dikkate almayacaksınız.
Öte yandan, 5510 sayılı Kanun gereğince SGK'ya sizde çalışan memurlar için her ay gönderdiğiniz Aylık Prim Hizmet Belgelerinde eski memurlar için derece ve kademeye göre Emekli Keseneğine Esas Kazanç bildiriyorsunuz, yeni memurlar için ise SPEK (Sigorta Primine Esas Kazanç) bildiriyorsunuz. Yeniler için artık derece ve kademe diye bir şey yok.
Bu memurlar 65 yaşında emekli olacaklar
5510 sayılı Kanun'un "506, 1479, 5434, 2925, 2926 sayılı kanunlara ilişkin ortak geçiş hükümleri" başlıklı Geçici 7 inci maddesine göre;
"Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendine göre ilk defa sigortalı olanların sigortalılık başlangıç tarihinden önceki süreleri, bu Kanunun 41 ve 46 ncı maddeleri, 5434 sayılı Kanunun ek 31 inci maddesi ile 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılmaları halinde, sigortalılığın başlangıç tarihinin geriye götürülmesini ve haklarında bu Kanunun geçici maddelerinin uygulanmasını gerektirmez..." hükmünü ihtiva etmektedir.
Bu sebeple, eskiden SSK veya Bağ-Kur hizmetleri olsa da 1 Ekim 2008 gününden sonra ilk defa devlet memuru olanlar için artık 5434 sayılı T.C.
Emekli Sandığı hükümleri değil, 5510 sayılı SS ve GSS hükümleri geçerli olacaktır. Bu sebeple de bu memurlar normal şartlarda 9000 günü tamamlamak şartıyla 65 yaşında emekli edilecekler.
Alacakları aylık da çok düşük olacak
1 Ekim 2008 gününden önce işe girenler için 5434 sayılı Kanun gereğince emekli aylığı hesaplanacaktır. Biz buna statü emekli aylığı diyoruz. Eşit derece ve kademeleri memurların hepsi ne zaman emekli olurlarsa olsunlar ömürleri boyunca aynı aylığı alırlar. Ancak, 1 Ekim 2008 gününden sonra ilk defa memur olanlar için artık statü emekli aylığı değil aylık kazançları ile aylık bağlama oranlarının çarpımı kadar emekli aylığı verilecektir. Mesela, ayda 1500 lira kazanan birisi 1 Ekim 2008 günü öncesinde memur olmuşsa derece ve kademesine göre 25 yıl ile (yüzde 75 aylık bağlama oranıyla) en az 1125 lira emekli olacak iken aynı aylık kazancı elde eden 1 Ekim 2008 sonrası memur olmuş kişi ise yüzde 50 aylık bağlama oranı ile 750 lira emekli aylığı alacaktır. Benzer şekilde ayda 1000 lira kazanç bildirilen düz memurlar da ilerde 65 yaşına gelip emekli olduklarında 500 lira emekli aylığı alacaklar.
Doğum Borçlanmasında her şey bitmiş değil
Dünkü gazete ve TV'lerde Yargıtay'ın doğum borçlanması için kötü haber verdiği yazıyordu. Olaya göre sigortalı olmadan evvel gerçekleştirdiği doğumları borçlanmak isteyen kadını SGK reddetmiş ve kadın da konuyu mahkemeye taşımıştı. Yargıtay 10 uncu Hukuk Dairesi de
SGK'yı haklı bulmuştur. Sosyal Güvenlik Konusunda Yargıtay'da iki daire vardır. 10 ve 21 inci Hukuk Daireleri, konu hakkında 10 uncu Hukuk Dairesi daha önce benzer şekilde SGK'yı haklı bulan kararlar vermişti. Ancak, 21 inci Hukuk Dairesi önüne gelen dosyaları bekletiyor ve sonra karar alacaktır. Umarım vatandaşları haklı bulan kararlar verir. Yerel mahkemelerde davayı kazananlar da kaybedenler de konu Yargıtay'a aksettirilirse 21 inci Hukuk Dairesine göndermek üzere temyiz etsinler.
Kaynak: alitezel.com