BU yıl ‘akıllı şehirler’ için kapılarını açan ve yüzde 70’i iş dünyasına hitap eden CeBIT fuarında 6 milyar euroluk anlaşmanın imzalanması bekleniyor. CeBIT Bilişim Eurasia Direktörü Murat Özer, “Bu yıl ücretsiz olan fuara rekor katılım bekliyoruz” dedi. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, akıllı cep telefonu üretimine başladıklarını ve önümüzdeki yıl bu ürünü piyasaya çıkaracaklarını belirtti.
AVRASYA bölgesinin en büyük Bilişim, Teknoloji, İletişim ve Haberleşme Platformu, CeBIT Bilişim Eurasia, bu yıl ‘Akıllı şehirler’ için kapılarını açtı. ‘Akıllı Yaşam’ temasının vurgulandığı fuarda, 6 salonda uzay bilimlerinden tüketici elektroniğine, bilişim teknolojilerinden makine sanayine farklı çözümler tanıtırken, kurulan e-ticaret alanında şirketler kablosuz ağ sistemlerinden yeni nesil pos cihazlarına kadar pek çok yeniliği sergiliyor. Türkiye’nin yazılım üreten ve ihraç eden bir ülke haline gelmesi nedeniyle 2009 yılından bu yana ağırlıklı olarak şirketlere hitap eden bir fuara dönüşen CeBIT’te bu yıl 6 milyar euroluk anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Fuarın yüzde 70’inin iş dünyasına hitap ettiğini anlatan CeBIT Bilişim Eurasia Direktörü Murat Özer, “Geçtiğimiz yıl 121 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl ücretsiz olarak açtık. Katılımcı rekorunun kırılmasını bekliyoruz” dedi.
ÇEVRE ÜLKELERE MODEL
Ağırlıklı olarak KOBİ’lere hitap edecek şekilde yazılım firmalarının katılım gösterdiği fuarda bulut bilişimi temel alan sistemler öne çıkıyor. Türkiye’nin, kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde uygulamaya koyacağı akıllı şehir projesiyle çevre ülkeler tarafından model olarak gösterileceği platformda, büyüyen şehirlerin iletişim, güvenlik, ulaşım, hava kirliliği, eğitim, sağlık ve alt yapı alanlarında karşılaştığı sorunları bilişim teknolojileriyle nasıl giderilebileceği anlatılıyor. Belediyeler, vatandaşlarına sundukları farklı hizmetlerle CeBIT fuarında birbiriyle yarışıyor.
YALAN DEĞİL SANAL DÜNYA
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim ile ilgili yaptığı konuşmasında “Eskiden yalan dünya der geçerdik. Artık sanal dünya deyip geçemiyoruz. Sanal dünya ile yaşamak zorundayız” değerlendirmesini yapan Yıldırım, şunları söyledi: “Türkiye mobil internette yüzde 65’lik kapsama alanına ulaştı. Bunlar görünmeyen bilişim yolları. Bilişime, ulaşımdan daha fazla kafa yorup daha çok yatırım yapıyoruz. Bilişimde hız bereket karayolunda hız felakettir. İçinde bulunduğumuz bölgede ayrıcalıklı bir yere sahibiz. Türkiye etrafında 1.5 milyar insanın yaşadığı 25 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip bir yakın pazara hitap ediyor. Burada teknolojiyi geliştiren ve çevre ülkelerle paylaşan bir devlet haline gelmemiz gerekiyor.”
Kasvetli devlet daireleri artık yok
TÜRKİYE’nin eskiden bilişimle işinin olmadığını ancak bilişimin Türkiye’nin ‘yaşam destek ünitesi’ haline geldiğini anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bilişim bizim işimizi kolaylaştırıyor. Bugün baktığımızda çekirdek bir ailenin ayrılmaz parçası cep telefonu ve internet oldu. Değişmeyen tek şey değişimin kendisi. Her gün 13 milyondan fazla vatandaş e-devlet kapısından içeri giriyor. Devlet memurlarına, devletin kasvetli dairelerine katlanmadan işlerini görüp yoluna gidebiliyor. E-devlet'i kullanan vatandaşların 500 binden fazlası 65 yaşın üstünde” diye konuştu.
Operatörler kısır rekabeti bıraksın
SABİT ve mobil telefon operatörlerinin artık ortak bir pazarda mücadele ettiklerini uyarısında bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, “Türkiye pazarında faaliyet gösteren telekom şirketleri birlikte hareket etmezse, pazarda ne rakip ne de düzenleme yapacak bir işletme kalır” dedi. Acarer, şirketleri kısır çekişmeleri bırakarak birlikte hareket etmeye çağırdı.
Yerli ulaştırma portalı
E-Devlet sistemiyle entegre çalışan Ulusal Ulaştırma Portalını da kurduklarını söyleyen Bakan Yıldırım, “Bu portal ile artık, insanımız Kara, Deniz, Hava ve Demiryollarında hem şehiriçi, hem de şehirlerarası toplu taşıma ile birlikte özel araçlarla seyahatlerini tek bir noktadan planlayabiliyor. Artık vatandaşımız İstanbul’da Beşiktaş’taki evinden, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na nasıl gidebileceğini bu portaldan öğrenecek” dedi.
Vestel’in cebi geliyor
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, akıllı cep telefonu üretimine başladıklarını ve önümüzdeki yıl bu ürünü piyasaya çıkaracaklarını belirterek, “Daha fazla rekabetçi olmayı hedefliyoruz. Akıllı tahta, tablet ve televizyondan sonra şimdi de akıllı telefon geliyor. 2013 yılında toplamı 4.5 milyar doları bulan yatırımlarımız hayata geçecek” diye konuştu.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname