9.7 milyon emekliye 104 milyar lira maaş ödenecek

1 milyon 913 bin emeklinin maaşına 10 TL'den 339 TL'ye varan fark yansıttıklarını belirten Faruk Çelik, Türkiye'deki işçilerin yüzde 60'ının sendikalı olduğu iddialarını da yalanladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriye'de yaşanan olayların yansımaları ile batıda iflasların konuşulduğu bir sürecin yaşandığını, ülke olarak bu iki durağan tabloyu dikkatle takip etmek gerektiğini söyledi. Çelik, 2012'de 9 milyon 972 bin emekliye 104 milyar TL maaş ödeneceğini belirterek "Bütçemizin genelini dikkate aldığımız zaman bunun neyi ifade ettiğini herkes görür" diye konuştu.

Bursa'da düzenlenen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel İdare Kurulu toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriye'deki gelişmelerden, emekli maaşlarına kadar çok geniş bir yelpazede yapılan çalışmaları anlattı.

"DURAĞAN TABLOYU DİKKATLE TAKİP ETMELİYİZ"
Türkiye'nin Suriye ile en uzun sınırı olan ili olan Şanlıurfa'nın milletvekili olduğunu hatırlatan Bakan Çelik, "Oralarda yaşanan olayların bölge illerine ve Türkiye'ye yansımaları yavaş yavaş hissedilmeye başlandı. Umarım daha da derinleşmez. Bir an önce orada demokrasi etrafında barış gerçekleşir temennisinde bulunuyorum. Batıya baktığmızda ise iflasların konuşulduğu bir süreç yaşanıyor. Bu da ihracatımızın çok önemli bölümünü, yüzde 50'ye varan kesiminin gerçekleştiği ülkelerdeki bu durağan tabloyu yine ekonomimiz açısından dikkatle takip edilmesi gereken bölgeler ve süreçler olarak görüyoruz" dedi.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK"
Görev alanı içerisinde çok sayıda önemli soruna el attıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Van depreminin yaralarının sarılması için çalışmalar yaptıklarını, toplu sözleşme görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Asgari ücretle ilgili işçi ve işverenle birlikte asgari ücreti yüzde 12.37 civarında artırarak enflasyonun çok üzerinde bir artışı gerçekleştirdiklerini söyleyen Çelik, "Bu süreçte eczacıların yaşadığı ciddi sorunlar vardı. 24 bin eczacıyı karşı karşıya kaldıkları sıkıntıdan kurtaracak, özellikle 13 bin cirosu düşük eczanenin hayatını devam ettirmesini sağlayacak önemli kararlar aldık" dedi.

"9 MİLYON 972 BİN EMEKLİYE 104 MİLYAR TL MAAŞ ÖDEYECEĞİZ"
Çelik, emeklilere yönelik intibak sorununun çözümünde de önemli adımlar attıklarını belirterek, Türkiye'de emeklilerin sayısının 9 milyon 972 bin, aktif olarak çalışan sayısının 17 milyon 300 bin olduğunu anlattı. Çelik, şöyle konuştu: "Geçmiş dönemlerde yapılan yanlış uygulamalar, düzenlemeler ve hoyratça davranışlar gerçekleştirilmiş. Türkiye 20 yıl geçmesine rağmen halen bu ciddi sorunun karşısında durmaktadır. Bununla mücadelemizi sürdürmekteyiz. 9 milyon 972 bin emekliye 2012 yılı sonu itibarıyla yıllık 104 milyar TL maaş ödeyeceğiz. Bütçemizin genelini dikkate aldığımız zaman bunun neyi ifade ettiğini herkes görür."

"1 MİLYON 913 BİN EMEKLİNİN ÜCRETLERİNE 10 TL'DEN 339 TL'YE VARAN FARK YANSITTIK"
Bakan Çelik, "Tartışılan konu ise emeklilerin geçmiş yıllarda popülist yaklaşımlarla yaşadığı, özellikle 2000 yılı öncesi SSK emeklileriyle ilgili yaşanan olumsuz süreçlerden dolayı meydana gelen adaletsizliğin giderilmesi. İntibaksızlık nerede araştırdık ve sistemle oynama sonucunda 2000 öncesi 2 milyon 743 bin SSK'lıda maaş farklılıkları olduğunu tespit ettik. 2 milyon 743 bin SSK emeklisinden 1 milyon 913 bininin ücretlerine 10 TL'den 339 TL'ye varan fark yansıttık. Nispeten bir adalet sağladığımızı düşünüyorum. Yüzde 100 adil mi? Bu mümkün değil. Başka bir türlü çıkış var mıydı? Bunu tüm teknik elemanlarla çalıştık ama yeni intibakları ortaya çıkaracak yeni sorunlar çıkacaktı" ifadelerini kullandı.

"KAMU ZAMLARINI ARTIK BAKAN YA DA HÜKÜMET BELİRLEMEYECEK"
Kamu kesiminin zamlarını artık bakanlık ya da hükümetçe değil, masada belirleneceğini vurgulayan Çelik, bu anlamda Uyum Yasası'nı Bakanlar Kurulu'na taşıdıklarını anlattı. Bakan Çelik, şunları söyledi: "TBMM'ye zam düzenlemesi geldi. Nisan ayında kamu çalışanlarıyla bir araya gelerek 1 aylık süre içinde 2012 zammının hangi oranda olacağını toplu sözleşme çerçevesinde belirlemiş olacağız. Toplu sözleşme ve grev hakkı tanıyan 2800, 2821 ve 2822 sayılı yasanın adını (Toplu İş İlişkileri Kanunu) olarak değiştirdik. Bu yasa komisyondan önümüzdeki hafta geçmiş ve genel kurulun önüne gelmiş olacak. Bu yasayla ilgili çok önemli tartışmalar, değerlendirimeler oldu. İş dünyasının toplantılarına katıldım. Çok farklı değerlendirmeler var."

"SANAL TABLOLARDAN KURTULALIM"
Bakan Çelik, "Bizim şu anda sendikalı olabilecek işçi sayımız SGK verilerine göre 10 milyon 400 civarında. 11 milyon 300 hizmet akdiyle çalışan var. Sendikalı çalışan olarak Çalışma Bakanlığı verilerine göre görülen 5 milyon 400 bin işçi var. SGK verilerinde 10 milyon 400 bin, Çalışma Bakanlığı verilerinde işverenin bildirimi esas olduğu için 5 milyon 400 bin çalışan görülüyor. 5 milyon 400'ünün de 3 milyon 200'ünün sendikalı olduğu görülüyor. Orana bakıldığında da Türkiye'de çalışanların yüzde 60'ının sendikalı olduğu görülüyor. Bunu bakan olarak komisyonlarda meclis kürsüsünde yeri geldiğinde kullanıyoruz. Bu doğru mu? Külliyen yalan. 880 bin sendikalımız var. Bunların da 567 bini toplu sözleşme hakkını hak ediyor. Bunun 180-200 bin işçinin özel sektörde sendikalı olduğu tablosuyla karşı karşıyayız. Artık bu sahte tablolardan kurtulalım. Sanal tablolardan kurtulalım. Gerçekçi verilerle ilişkilerimizi sürdürelim" dedi.

"NE İŞÇİSİZ FABRİKA NE PATRONSUZ İŞÇİ VE İŞVEREN OLUR"
Bakan Çelik, sendika baraj rakamlarını da değerlendirirken, "Ne işçisiz fabrika ne de patronsuz işçi ve işveren olmayacağını herkes biliyor. Yüzde 20 barajı üzerinde konunun içeriğini anlamadılar. Madem SGK verileri gerçek veriler, bu barajı makul düzeye çekmek gerekiyor. Şu andaki yüzde 3 baraj eşittir, yüzde 10 barajdır. Burada yaptığımız değerlendirmede mevcut yetkili sendikaların 5 yıl bu haklarını koruması için geçiş maddesi koyduk. 5 yıl içinde 3-2-1 diyerek 1'de sabitleşmesi konusunda karar verdik. Buna gelince. Farklı değerlendirmeler oldu. Baraj bir oldu. İş dünyası eleştirilerde bulundu" ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatının fona dönüştürmesinin hükümet programında olduğunu söyleyen Bakan Çelik, bu meseleyi de TBMM'ye taşıyacaklarını anlattı.