Avcılar İstanbul

Avcılar, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan İstanbul'ın yeni ilçelerindendir. Avcılar ilçesinin doğusunda Küçükçekmece gölü ile Küçükçekmece ilçesi, güneyinde ise Marmara denizi ile çevrelenmiş ve yaklaşık 3.850 hektar yani 38,5 milyon m²'lik bir yüzölçümüne sahiptir.

Avcılar İstanbul Haritası, İletişim, Yol Tarifi ve Adresi Nerede

Avcılar İstanbul Haritadaki Konumu
İstanbul'a 27 km. uzaklıktadir. TEM otoyolu, E-5 (D-100) karayolu ilçe sınırları içinden geçmektedir.

Avcılar, 10 mahalleden oluşmaktadır
1.Avcılar Merkez Mahallesi
2.Ambarlı Mahallesi
3.Cihangir Mahallesi
4.Gümüşpala Mahallesi
5.Denizköşkler Mahallesi
6.Üniversite Mahallesi
7.M.Kemal Paşa Mahallesi
8.Firuzköy Mahallesi
9.Tahtakale Mahallesi
10.Yeşilkent Mahallesi

Avcılar Ekonomi

Avcılar ilçemizde sanayi tesislerinin gelişmesiyle balıkçılık, bağcılık ve tarım tarihe karışmış bunların yerini sanayi, ticaret ve rekreasyon(eğlence-dinlenme)almıştır. Avcılar'da başta madeni eşya, dokuma, giyim eşyası olmak üzere irili ufaklı 250'den fazla sanayi tesisi faaliyettedir. Buna göre nüfusun %40'ından fazlasını işçiler, %10'unu bölge esnafı ve küçük çapta memur kesimi oluşturmaktadır.

Avcılar
Avcılar'in İstanbul'daki konumu
Avcılar'in İstanbul'daki konumu
Harita
Bilgiler
İlçe nüfusu: 383.736
Şehir nüfusu: 13,255,685
Köy ve belde nüfusu: 7.983
Nüfus itibariyle: 2011
Nüfus Kaynak: TUİK
Yüzölçümü: 39,23 km²
Nüfus yoğunluğu:  
Rakım  
Genel bilgiler
Türkiye
Coğrafi Bölge: Marmara
İl İstanbul
Alan Kodu 216
Plaka 34
Kaymakam Savaş Tuncer
Belediye başkanı: Mustafa Değirmenci (CHP)
Belediye web sitesiwww.avcilar.bel.tr
Kaymakamlık web sitesiwww.avcilar.gov.tr

Avcılar Tarihi

Osmanlı Devleti'nin 1453 yılında İstanbul'u alması ile şehirde önemli gelişmeler oldu. Fatih Sultan Mehmet İstanbul ve çevresindeki Rum Ahalisine zulüm ve baskı yapmayarak, onlarla uyum içerisinde birlikte yaşamayı düşünerek, onların haklarını koruyan yasalar çıkardı. Ayrıca savaş esnasında zarar gören yerleri tez elden imar edilme emri verdi. Gofla deresinin ağzındaki bu küçük balıkçı köyü savaştan zarar görmese bile Ayazma'sının düzeltilmesi için para harcandığı belirtilmiş.

Küçükçekmece'ye bağlanan yolun devamlı kullanılan bir yol olması nedeniyle yol düzenlemesi yapılmıştır. Çünkü ordular için en geçerli yolun yarım burga mağaralarının arka tarafı olduğu bilinir, nedeni buralarda köprüler bulunmasıdır.

Osmanlıların Bizans’ı yenmesiyle İstanbul'un çevresine Türkler yerleşmeye başladılar.

Türkler Büyük ve Küçükçekmece’ye yerleşirken Gofla deresinin ağzına yerleşmek istemiyorlardı. Çünkü Türklerin eskiden beri geçim kaynakları, tarım ve hayvancılığa dayanmaktaydı. Bu sebepten dolayı da deniz kenarında bulunan ve balıkçılıkla geçinen bu köyde oturmak istemediler.h2> Maliye Hazinesiyle birlikte Tercüman gazetesinin sahibi Kemal Ilıcak ve işadamı Alim Kantarcı'nın sahip olduğu Karaman çiftliği olarak bilinen 6500 dönümlük arazinin mülkiyeti Ilıcak'ın borçları nedeniyle, sırasıyla Yapı Kredi Bankası , Anadolu Bankası , Emlak Bankası ve TOKİ ye geçti.

Ilıcak ve ortaklarının 1983 yılında bu arazi için hazırladıkları İsotaş Yenikent isimli 50.000 konutluk projeye , yerleşim merkezlerine uzak ve ütopik olduğu gerekçesiyle talep görmedi . O Yıllarda çektiği kredileri geri ödeyemeyen Ilıcak , ipotekli olan arazinin mülkiyet hakkınıda yapı Kredi Bankasına bırakmış oldu . Öte yandan , Maliye Hazinesi ise %21 lik payının tamamını yine bir kamu bankası olan Anadolu Bankasına devretti . 8 Ocak 1988 Tarihinde Anadolu Bankası , Türkiye Emlak ve Kredi Bankası ile birleşiti ve bankanın yeni adı " Emlak Bankası " oldu Ardından , Yapı Kredi Bankasın da elindeki arazi hisselerini tümünü satın alan Emlak Bankası , böylece Karaman Çiftliği'nin tek sahibi oldu.

Emlak Bankası o dönemdeki konut geliştirme projeleri kapsamında, ilk önce ismini "Anatepe uydu kenti" olarak belirlediği bu arazinin 1800 dönümlük kısmını, Eska, Tekfen,Eltes ve Baytur isimli inşaat şirketlerine etap etap inşaa ettirdi . 2000'li yıllara girerken Alarko inşaatın da faaliyetleriyle gelişen bölgenin kontrolü TOKİ'ye devredildi . 2002 yılından sonra TEM oto yolunun batı tarafında kalan 2800 dönümlük kısmında da Teknik Yapı, Varyap, Ağaoğlu gibi inşaat şirketlerinin uygulamasına sunan TOKİ Türk emlak sektörüne Batı Avcılar kavramını da kazandırmış oldu.

Avcılar Kültür

İlçede bir çok eğitim kurumu vardır. Bu kurumların içinde, İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü büyük öneme sahiptir. Kampüste Mühendislik, Veterinerlik, İşletme Fakülteleri, Teknik Bilimler Yüksek Okulu bulunmaktadır.

Avcılar Basın

İlçe, bir çok yerel basın organını yaşatmaktadır. İlçede 2 radyo, bir çok dergi ve üçü günlük olmak üzere birçok gazete yayınlanmaktadır.

Avcılar Nüfus

Yıllar 2007 2009
Nüfus 323,596 348,635

Türkiye'nin her bölgesinden gelen insanlar Avcılar'a yerleşmiş bulunmaktadır. Hızla gelişen ilçemizin nüfusu da hızla artmakta ve inşaat sektörü bölgenin en kuvvetli sektörlerinden biri olmaya devam etmektedir.1934 yılında 340 kişi olan nüfusu 1940 yılında 1222 kişiye çıkmıştır. 1945 yılında yani 2. Dünya Savaşı sırasında ise nüfusu 1730 kişi olmuştur. Zaten 1945 yılında nüfusunun bu kadar artmasının nedeni olarak da bölgeye yerleştirilen askeri birlikler olduğu sanılmaktadır. Çünkü savaştan sonra nufus birden 1130 kişiye düşmüştür.

Avcılar İlçesinde 1950 yılına kadar nüfus artışı genel değerlerin altında kalmışsa da bu artış 1950 yılından sonra hızlı bir ivme kazanmıştır. 1959 yılında yakıt dolum tesislerinin yapılması: 1964 yılında TEK Ambarlı Termik santralinin kurulması bu nüfus artışını etkileyen ilk faktörler olmuştur.

Günümüze doğru gelindiğinde, örneğin 1990 yılında bölgenin nüfusu 126.282 kişi olmuş; son yapılan 1997 yılı nüfus sayımında ise bölge 214.383 kişilik bir yerleşim durumuna gelmiştir. 2000 yılında yapılan Nüfus sayımına göre ilçemiz 235.113 kişi, 13/03/2008 tarihi itibariyle 323.596 kişi, 01/01/2009 tarihi itibariyle 333.944 kişi, 01/01/2010 tarihi itibariyle 348.635 kişi, 01/01/2011 tarihi itibariyle ilçemiz nüfusu 364.682 kişidir.

Avcılar köyü gelişiyor.

1950 yılından sonra İstanbul’da istimlaklar başladı. İstimlakların başlaması İstanbul’luların Avcılar köyünden yer edinmesine sebep oldu. Bu durum, halkın geçimini kolaylaştırmıştı. Köylüler genellikle çocuğunu evlendirmek için, 3-5 dönümlük tarlalarını satardı. Bir tarafı göl, bir tarafı deniz olan Avcılar’da yazlık ve kışlık gibi evler yapılmaya başlandı.

1960 dan sonra Türk Elektrik Kurumu, Beton şirketleri ve diğer kollarda faaliyet gösteren fabrikaların açılması, köylüye yeni iş imkanı, Avcıların ise gelişmesine katkı sağlamıştır. Avcılar Köyü 1966 yılında Belediye olmuştur. Avcıların son muhtarı ve ilk belediye başkanı olan Yusuf KORLU zamanında ilçenin gelişmesine hız kazanmış, Avcılar tercih edilen yerleşim merkezi durumuna gelmiştir. Köyün malı olan şu anki İstanbul Üniversitesi Avcılar yerleşkesi de o zaman para karşılığında satılarak belediyeye gelir elde edilmiştir.

Avcılar Köyünde Eğitim

Belediye binasının karşısındaki şimdiki Atatürk parkının olduğu yerdeki eski 2 katlı çiftlik evi bulunmaktaydı. Avcıların ilk ilkokulu burası olmuştur. 1947 senesine kadar bu okulda 2 derslik ile eğitim veriliyordu. Burada 3. sınıfa kadar okunur daha sonra Firuzköy de bulunan okula gidilirdi. Bu okul eskidiğinden 1947 den sonra şimdiki Halk Eğitim Merkezi’nin bulunduğu alanda tek katlı olan bir binaya okul taşınmış ve 1 den 5. sınıfa kadar eğitim verilmeye başlanmıştır. 1960’lı yıllarda bu okul eskidiğinden, Avcılar Köy Tüzel kişiliğince Cami alana olarak ayrılmış olan yere şimdiki Ambarlı ilkokulu kuruldu. 1967-1968 öğretim yılında Avcılar girişine şimdiki Abdulkadir UZTÜRK okulunun olduğu yere 273 öğrencisi ile 5 derslikli tek katlı Avcılar İlkokulu yapıldı. Bu okul aynı zamanda sabahları ilkokul, öğleden sonra Ortaokul olarak hizmet vermiştir. 1968-1969 yılında İnsa Lisesi öğretime başlamıştır. Sonraki yıllarda gelişmesini hızla sürdüren Avcılar’ın her mahallesine ilkokullar açılmış, Teknik ve Ticaret Liseler ile İstanbul Üniversitesinin Avcılar’da hizmet vermeye başlaması Avcılar da yaşayan insanların, eğitimine büyük katkı sağlamıştır.

Büyüyen Avcılar..

Av hayvanlarının bulunduğu sonbaharda özellikle kuzeyden gelen bıldırcın sürüleri çok sayıda avcının ilgisini çekmiştir. 1970 yılından sonra Avcılar çok hararetli bir dönem geçirir. İstanbul da başlayan istimlak olayı ile insanlar bu bölgeye akın etmeye başlamıştır. Bu bölgede çok hızlı bir nüfus artışı görülmüştür. Kısa zamanda köylüler ellerindeki tarlaları emlakçılar tarafından parselleterek satmışlardır. Satılan arsalar üzerinde konutlar yapılmaya başlanmış, yeni yeni mahalleler oluşmuş ve Avcılar çok geniş bir alana yayılmıştır.

8 mahalle pazarının kurulduğu, 865 Pazar esnafının bulunduğu, 5000 ila 6000 esnafın bulunduğu Avcılarda yaklaşık 109.213 konut birimi mevcuttur.

Avcılar'da sanayi de hızla gelişip büyüdü. Çok sayıda sanayi kuruluşları oluştu. Ambarlının batısında yakıt dolum tesisleri, elektrik üreten termik santrali vardır. Firuzköy yolu'nun sağında ve solunda sanayi tesisleri bulunmaktadır. Avcılar ilçesinin E-5 Kara yolu üzerinde bulunması, ilçeye büyük hareket kazandırmıştır. E-5 Karayolu’nun sağında, büyük bir alana yayılan İstanbul Üniversitesi Avcılar’ın kültürel ve ekonomik açıdan gelişmesini sağlamıştır.. Avcılar İlçesinde 10 mahalle bulunmaktadır. İlçemizin E-5 Karayolu ve TEM otoyolu ile yan yolları haricinde 95 caddesi ve 1541 sokağı bulunmaktadır.

Avcılar İstanbul Resim

avcilar_harita_konum_istanbul

avcilar_harita_konum_istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Avcılar İstanbul Resim Galerisi

avcilar harita konum istanbul

avcilar harita konum istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcilar istanbul

avcilar istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcilar istanbul

avcilar istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar gün batımı istanbul

avcılar gün batımı istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar iskele istanbul

avcılar iskele istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul cadde

avcılar istanbul cadde
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul e5

avcılar istanbul e5
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul harita konum

avcılar istanbul harita konum
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul harita

avcılar istanbul harita
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul istanbul üniversitesi kampüs

avcılar istanbul istanbul üniversitesi kampüs
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul istanbul üniversitesi

avcılar istanbul istanbul üniversitesi
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul sahil

avcılar istanbul sahil
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul trafiğe kapalı yol

avcılar istanbul trafiğe kapalı yol
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul uydu

avcılar istanbul uydu
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar istanbul yürüyüş yolu

avcılar istanbul yürüyüş yolu
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar kont projesi istanbul

avcılar kont projesi istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar merkez istanbul

avcılar merkez istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar park istanbul

avcılar park istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

avcılar sahili istanbul

avcılar sahili istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin