Yeni
LYS sınav sisteminde, puan türlerinde beklenen artış, "uygun vasıftaki adayı uygun bölüme yerleştirilmesi" açısından etkin ve sağlıklı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
LYS sınav sistemine göre
LYS Sınavı 4 farklı pauanlama sisteminden oluşuyor :
- TM (Türkçe Matematik) (bugünkü sistemde EA-2'ye karşılık geliyor)
- MF (Matematik-Fen) (bugünkü sistemde SAY-2'ye karşılık geliyor)
- TS (Türkçe-Sosyal) (bugünkü sistemde SÖZ-2'ye karşılık geliyor)
- DİL (Yabancı Dil) (bugünkü sistemde DİL'e karşılık geliyor)
İşte bu noktada belki de yeni sınav sisteminin getirdiği en önemli değişiklik şu oluyor :
ÖSYM her puan grubunun alt puan türlerini belirleyecek. Mesela MF grubu içinde MF1, MF2, MF3.... şeklinde çok sayıda (alt) puan türü hesaplanacak. Puan türleri arasındaki fark, derslerin ağırlıklarında olacak.
Not: Soru ağırlıklarını Lys soru ve cevapları başlığı altında görebilirsiniz.
Hangi puan türünde, hangi dersin ne kadar ağırlıklı olacağı henüz belirtilmedi Ygs ve Lys Soru Konuları başlığımızı takip ediniz. Yeni uygulamanın amacı, bölümlere yerleştirilecek adayların başarılarını bölümlerin beklentileri ile örtüştürmek. Örnek vermek gerekirse Mimarlık ile Biyoloji bölümlerini ele alalım. Şu andaki sistemde Mimarlık ve Biyoloji bölümleri de SAY-2 puanı ile öğrenci alıyor. Fakat iyi bir mimar olabilmek için bilinmesi gereken biyoloji bilgisi ile iyi bir biyolog olmak için bilinmesi gereken biyoloji bilgisi doğal olarak birbirinden farklı ve şu andaki sınav sisteminde bu ayrıştırılamıyor. Yeni sınav sistemi ile bu ayrışma artık yapılabilecek.
Bu konuda merak edilen bir konu da, aynı isimli bölümlerin puan türlerinin ayrı olup olamayacağı yönünde. Prof. Yarımağan, aynı isimli bölümlerin farklı puan türü ile öğrenci almayacağını belirtiyor. Örneğin bazı inşaat mühendisliği bölümleri mesela MF4 ile öğrenci alırken diğer inşaat mühendisliği bölümleri MF5 ile öğrenci almayacaklar.
Puan türlerindeki bu çeşitlenmenin ardından, dershanelerin sunacakları ürün/hizmet paketlerinde de önemli bir çeşitlenme söz konusu olabilir. 2010'dan itibaren 'Tıp Fakültelerine hazırlık için Butik Dershaneler', 'Hukuk Bölümleri için Özel Sınıflar' şeklinde ilanlar ile karşılaşmamız sürpriz olmayacaktır. ( Ygs Hazırlık )
5 farklı Lisans Yerleştirme Sınavı
Lisana Yerleştirme Sınavı (LYS), içerik olarak şu anda uygulanmakta olan
ÖSS ikinci aşama sınavından farklı olmayacak. Ancak sınav uygulamasında önemli değişiklikler var.
Buna göre 5 farklı LYS sınavı yapılacak:
- LYS-1 : Matematik Sınavı (Matematik, Geometri)
- LYS-2 : Fen Bilimleri Sınavı (Fizik, Kimya, Biyoloji)
- LYS-3 : Edebiyat-Coğrafya Sınavı (Türk Edebiyatı, Coğrafya-1)
- LYS-4 : Sosyal Bilimler Sınavı (Tarih, Coğrafya-2, Psikoloji/Sosyoloji/Mantık)
- LYS-5 : Yabancı Dil Sınavı(Almanca/ Fransızca/ İngilizce)
ÖSYM, LYS'leri haziran ayının ikinci yarısında iki ardışık hafta sonu yapmayı planlıyor. Temel ilke, bir günde bir sınav yapılması. Bu çerçevede, kesin olmamakla birlikte 20 Haziran Cumartesi günü LYS-1, 21 Haziran Pazar LYS-4, 27 Haziran Cumartesi günü LYS-2, 28 Haziran Pazar LYS-3 sınavlarının yapılması beklenebilir.Yabancı Dil Sınavı'nın (LYS-5'in) ne zaman uygulanacağı konusu net değil.
LYS'lerin uygulanmasında, derslerin test kitapçıkları ayrı ayrı olacak ve her ders için belli bir süre ayrılacak. Örneğin LYS-2'de Fizik, Kimya, Biyoloji için üç ayrı kitapçık olacak. Her testte sorulması planlanan soru sayısı (kesin olmamakla birlikte) 80-100. Her test için ayrı süre verilecek. Mesela önce fizik testi dağıtılacak, süre başlayacak, süre sonunda fizik testi toplanacak, sonra kimya testi dağıtılacak.
LYS-4 testi ile ilgili bir detayı açıklamakta fayda var. Bu testte yer alan Psikoloji/Sosyoloji/Mantık testi tek kitapçık olarak uygulanacak.
Yine LYS-1 testi ile ilgili bir detay önem taşıyor. Bu sınavda Matematik ve Geometri testleri ayrı kitapçık olarak uygulanacak.
YGS'de alacağınız puan %40 oranında Lys Puanlarınızı etkileyecek.
Adayların en çok merak ettiği konular arasında LYS puanlarına, YGS performansının etkili olup olmayacağı var. Bu konuda her ne kadar
YÖK tarafından daha önce yapılan açıklamada LYS puanları hesaplanırken YGS'nin sadece temel Matematik ve Türkçe testlerinin sonuçlarının dikkate alınacağı belirtilmişse de, Prof. Yarımağan, eğitim çevrelerinden gelen öneriler doğrultusunda YGS'deki tüm testlerin LYS puanında dikkate alınacağını belirtti. Bilindiği üzere, şu andaki sistemde birinci bölüm testlerinin ikinci puan türleri üzerindeki ağırlığı % 55-60 civarında. Yeni LYS sınav sisteminde bu oranın %35-40 civarında olacağı belirtildi.