Sancaktepe İstanbul

Sancaktepe, İstanbul Anadolu Yakası'nda bir ilçedir. 2008 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Güneyinde Kartal, güneybatısında Maltepe, batısında Ataşehir ve Ümraniye, kuzeyinde Çekmeköy, doğusunda Pendik ve güneydoğusunda Sultanbeyli ilçelerine komşudur.

Sancaktepe İstanbul Haritası, İletişim, Yol Tarifi ve Adresi Nerede

Sancaktepe İstanbul Haritadaki Konumu
İlçe 61,90 kilometrekaredir, nüfusu 241.000'dir ve sınırları dahilinde toplam 20 mahalle ve 1 köy vardır. Ümraniye'ye bağlı Sarıgazi , Yenidoğan ve Kartal'ın Samandıra beldelelerinin birleşimiyle ortaya çıkmıştır. İlçe kaymakamlık ve yeni belediye binaları Sarıgazi merkezinde inşa edilmiştir.

Sancaktepe Kuruluş

Sancaktepe İlçesi, 22 Mart 2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı Kanun ile, Ümraniye İlçesine bağlı Sarıgazi ve Yenidoğan beldeleriyle, Kartal ilçesine bağlı Samandıra beldesinin birleştirilerek tüzel kişiliklerinin kaldırılması ile kurulmuştur. Yüzölçümü 61.90 km²dir ve sınırları dâhilinde toplam 18 mahalle ve 1 köy vardır.

Sancaktepe Tarihi

Samandıra'nın tarihte rastlanan ilk ismi Demeter'dir. Demeter Yunan Mitolojisinde tarım ve bereket tanrıçasıdır ve insanlara toprağı ekip biçmesini öğreten odur. Samandıra öylesine kusursuz ve doyumsuz bir toprak harikasıdır ki, insanlar onun güzelliğini, bu güzelliğin formu ve ideali olan tanrıça Demeter adıyla ifade etmekten kendilerini alamamışlardır. Ayrıca Samandıra, yabani hayvan çeşitliliğiyle av için de tılsımlı bir mekândı. Bu özelliği ileride onu Bizans imparatorlarının en gözde sayfiye alanlarından biri haline getirecekti. Yazlık sayfiye alanlarına düşkünlüğü ve av merakıyla tanınan Bizans İmparatorlarından II. Tiberius (578–582) ile damadı ve kendisinden sonraki imparator Maurikios (582–602) tarafından Samandıra'ya bir saray inşa ettirilmiştir. Damatrys Sarayı'nı.

1043 yıla gelince Peçenek Türklerinin Bizans'ı ele geçirmek için başlattıkları harekâtta Samandıra'da 1500 kişilik bir askeri kuvvetle konakladıklarını biliyoruz. Tarih 1296'yı gösterirken İstanbul'da çok şiddetli bir deprem oldu. Bu deprem İstanbul'da taş üstünde taş bırakmamış ve şehir toparlanana kadar payitaht geçici bir süre için Samandıra'ya taşınmıştır. Bundan sonra Samandıra hakkında Bizans tarihçileri sözbirliği etmişçesine susuyor. Zira Osmanlı akınları önlenemez olmuştur ve buraları en çok seven ve en sık kalan İmparator Andronikos II. Paleologos'un ölümünden üç ay sonra Samandıra Türk topraklarına geçmiş olacaktı. Orhangazi tarafından yetkili kılınmış olan Abdurrahmangazi isimli Osmanlı komutanı'nın Aydos kalesini kuşatarak fethetmesi ile gerçekleşmiştir. Böylece Osmanlı hududu diğer fetihlerle birlikte Karadeniz ve İstanbul'a doğru genişlemiştir.

Bu dönemde küçük bir köy yerleşimi niteliğinde olan Samandıra, cumhuriyet yıllarına kadar büyük bir mekânsal gelişime sahne olmadan bu niteliğini korumuştur. Ancak, Cumhuriyet döneminde Kartal İlçesine bağlı bir bucak olan yerleşim, 1992 yılında belediye statüsüne kavuşarak hızla gelişmeye başlamıştır. Sarıgazi'deki hayat, Anadolu'dan İstanbul'a göçlerin yanı sıra, 1970'lerden sonra İstanbul'un çeşitli semtlerinde meydana gelen, yol, köprü ve yapılaşmaya daha müsait sahalar açılması için yapılan istimlaklar sebebiyle bölgeye (bu arada da Sarıgazi köyüne) insanlarımızın yerleşmesiyle başlamıştır.

Sancaktepe İlçesi, 22 Mart 2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı Kanun ile, Ümraniye İlçesine bağlı Sarıgazi ve Yenidoğan beldeleriyle, Kartal ilçesine bağlı Samandıra beldesinin birleştirilerek tüzel kişiliklerinin kaldırılması ile kurulmuştur. Yüzölçümü, 61.90 km²dir ve sınırları dâhilinde toplam 18 mahalle ve 1 köy vardır.
Sancaktepe
Sancaktepe'nin İstanbul'daki konumu
Sancaktepe'nin İstanbul'daki konumu
Bilgiler
İlçe nüfusu: 267.537
İlçe Merkez nüfusu: 265.877
Köy ve belde nüfusu:: 1.660
Nüfus itibariyle: 2011
Nüfus Kaynak: TUİK
Yüzölçümü: 61,90 km²
Nüfus yoğunluğu: /km²
Koordinatlar 41°02′K, 29°29′D
Rakım
Genel bilgiler
Türkiye
Coğrafi Bölge: Marmara
İl İstanbul
Alan Kodu 216
Plaka 34
Kaymakam Necmettin Kalkan
Belediye başkanı: İsmail Erdem (AKP)
Sancaktepe Belediye web sitesiwww.Sancaktepe.bel.tr
Sancaktepe Kaymakamlık web sitesiwww.Sancaktepe.gov.tr

Sancaktepe Nüfus

1950'den itibaren doğu bölgelerden ve kent içinden gelen iç göçle artan ilçe nüfusu, ilçenin yerleşiminden görünüşüne, kültürel yaşamından toplumsal yapısına, tüketim biçimine kadar her hususu değiştirmekte, İlçe yeni bir çehre kazanmaktadır

2010 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sonuçlarına göre İlçemizin nüfusu 256.442'dir. İstanbul’da km²’ye 2 427 kişi düşerken, ilçemizde km²’ye 4 144 kişi düşmektedir. Sancaktepe nüfus yoğunluğu bakımından, İstanbul ortalamasının üzerindedir.

Sancaktepe İdari Durumu

İlçemiz 3 Belediye, 18 mahalle ve 1 köyden meydana gelmiştir. İlçemizin ilk kademe belediyeleri olan Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan Belediyeleri 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Yerel Seçimleri'nden sonra kaldırılarak İlçe Belediyesine dönüştürülmüştür.
 Beldeler
Samandıra
Sarıgazi
Yenidoğan
 Mahalleler
 Abdurrahman Gazi
 Atatürk
 Hilal
 Akpınar
 Emek
 Merve
 Eyüp Sultan
 İnönü
 Mevlana
 Fatih
 Kemal Türkler
 Safa
 Osmangazi
 Meclis
 Yenidoğan
 Veysel Karani
 Sarıgazi/Merkez
 Yunus Emre
Köy
 Paşaköy
 
 

Sancaktepe Sosyal Durumu

İlçemiz, göç yollarının üzerinde oluşu, coğrafi yapısının ve ikliminin yerleşime uygun oluşu nedeniyle çekim merkezi olmuştur. Anadolu'dan büyük kentlere yaşanan yoğun göçten en çok nasibini alan yerlerden biridir. Hızlı nüfus artışı gösteren İlçemizin, göç aldığı bölgeler arasında Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri ön sıralarda yer almaktadır. Hemen hemen her bölgeden insanlarımız İlçemize gelip yerleşmesi ile farklı kültür alışkanlıkları, örf ve adetleri bünyesinde toplamıştır. Bu İlçemizin bir kültür zenginliğidir.

İlçemizde inşaat sektörü hareketlidir. Halk geçimini genellikle inşaat sektöründe çalışarak sağlamaktadır. İlçedeki sanayi işkolu yanı sıra, halkın bir kısmı, çevre ilçelerdeki işyerlerinde çalışarak hayatlarını sürdürmektedirler. Lojistik, tekstil sanayi, kereste mamulleri imalatı sanayi, metalden mamul makine ve teçhizat imalatı sanayi, depolama, perakende ticaret iş kollarında da belli bir yoğunluk görmekteyiz.

Sancatepe SAĞLIK

İlçemizde Devlet Hastanesi bulunmamaktadır. Toplum Sağlığı Merkezi denetiminde olan bir özel hastanemiz mevcut olup, 29 yatak, 22 doktor, 11 hemşire ve 6 ebe ile hizmet vermektedir. İlçemizde 13 adet sağlık ocağı bulunmaktayken, 1 Kasım itibariyle İstanbul Aile Hekimliğine geçilmesiyle 22 adet ASM açılmış olup, hekim sayımız yine 1 Kasım tarihinden sonra 23 iken 73 olarak artmıştır. İlçemizde 22 ASM, 1 AÇSAP, 1 Verem Savaş Dispanseri ile, Sultanbeyli Devlet Hastanesine bağlı 2 semt polikliniği, 3 özel poliklinik, 3.tıp merkezi, 3 sağlık kabini, 1 diyaliz merkezi, 1 ecza deposu, 48 eczane, 4 röntgen laboratuarı bağlı bulunmaktadır.

Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlık Merkezine bağlı personel durumu tabloda gösterilmiştir.

Sancatepe EKONOMİK DURUM

Sancaktepe İlçesinin ekonomik çekirdeğini inşaat sektörü oluşturmaktadır. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan imalat sanayi kuruluşlarının ilçe ekonomisine katkısı vardır. Bir kısım vatandaşlarımız ise çevre ilçelerdeki işyerlerinde çalışmak suretiyle ilçemiz ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar. Tarım Paşaköy'de köylülerin kendi ihtiyaçlarını gidermeye yönelik olarak yapılmaktadır.

Sancatepe ULAŞIM VE ALTYAPI DURUMU

Pendik, Sultanbeyli, Kartal, Maltepe, Ataşehir, Ümraniye ve Çekmeköy ilçeleri ile komşu olan İlçemiz, Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı'na olan bağlantıları, TEM otoyolu ve TEM-Kartal bağlantı yolunun sağladığı ulaşım olanakları nedeniyle konumsal önemini arttırmaktadır.

PTT mevcut olup, Radyo ve televizyon yayınları ilçede normal olarak izlenmektedir.
EĞİTİM VE KÜLTÜR
İlçemizde tiyatro, konser, sempozyum, sergi, toplu nikah şöleni, kültür gezileri, yağlı Güreşler, Yaz akşamları Etkinlikleri ve Ramazan Ayı Etkinlikleri gibi kültür ve sanat alanında birçok etkinlik yapılmaktadır. Samandıra Kültür Merkezinde Sinema Tiyatro gösterileri devam etmektedir. Ayrıca Sarıgazi Osmanlı Çarşısı’nda sinema salonları bulunmaktadır. Belediyeye ait 2 adet Kültür Merkezi, 1 Merkez Kütüphane mevcuttur.
İlçemizde okul öncesi eğitimde 2.163,  özel anaokullarında 394 öğrenci, ilköğretimde resmi okullarda 42.134 öğrenci, özel okullarda 950 öğrenci öğrenim görmektedir. Orta öğretimde resmi okullarda 8059 öğrenci, özel okullarda 24 öğrenci ile eğitim ve öğretime devam edilmektedir. Okullarımızda 1119 kadrolu, 179 4/b kapsamında sözleşmeli 300 ücretli öğretmen görev yapmaktadır. İlçemizde 51 kadrolu, 85 ücretli yardımcı personel görev yapmaktadır.

             Öğretim Kurumları

Okul Türü
Resmi
Özel
Toplam
Anaokulu Sayısı
-
7
7
İlköğretim Okulu
30
2
32
Genel Lise
1
0
1
Endüstri Meslek Lisesi
2
0
2
Ticaret Meslek Lisesi
1
0
1
Kız Meslek Lisesi
2
0
2
Çok Programlı Lise
1
0
1
İmam Hatip Lisesi
1
0
1
GENEL TOPLAM
38
6
44
 
 
 
Ayrıca 1 Özel Anadolu Lisesi, 5 Rehabilitasyon Merkezi , 1 Özel Özel Eğitim Okulu, 6 Özel Dershane ve 1 Özel Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.
 
İlçemiz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan 34 okuma-yazma 1. kademe kursuna 584 kursiyer kayıt yaptırmıştır. 2. kademede açılan 15 kursa 280 kursiyer kayıt yaptırmıştır. 105 sosyal kültürel kursa 1531 kursiyer kayıt yapılmıştır. 21 Mesleki ve Teknik Eğitim Kursuna 359 kursiyer kayıt yaptırıp, 1373 kursiyer belge almıştır. Ayrıca İSMEK kapsamında açılan sosyal kültürel ve mesleki 143 kursa 2765 aday kayıt yaptırmış, 1356 kursiyer belge almıştır. Halk Eğitim Merkezine 864 öğrenci açık ilköğretim okulunda, 1218 öğrenci açık lisede olmak üzere 2082 kişi kayıt yaptırmış iş ve işlemleri takip edilmektedir.  
Çocuklarımızın kişiliklerinin şekillenmeye başladığı yaşamlarının bu en kritik dönemlerinde, okul öncesi eğitimin ücretli olması, aile bütçelerine önemli yük getirmektedir. Bölgemizde yaşayan, Ekonomik yoksunluk içerisindeki ailelerin çocuklarına yeterli okul öncesi eğitim hizmeti verilememektedir. 5747 sayılı yasayla kurulan Sancaktepe İlçesinde, gerek yeterli derslik bulunamaması, gerekse, okul öncesi eğitimin ücretli olmasından dolayı, bölgemizdeki okullarda 1037 öğrenci sadece anasınıflarına devam etmekteydi.
Öncelikle, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce, okullarımızdaki atıl derslikler ana sınıfına dönüştürülerek derslik sorunu giderilmiştir. Sancaktepe İlçesindeki, 29 İlköğretim Okulumuzun anasınıflarına devam eden 2163 öğrenci için her ay Okullarımızın Ana Sınıfları hesabına, Kaymakamlığımızca öğrenci başına 30’er TL yemek bedeli aktarılarak, ailelerin çocuklarını ana sınıflarına devamı sağlanmaktadır

Sancaktepe İstanbul Resim

sancaktepe_harita_konum_istanbul

sancaktepe_harita_konum_istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe İstanbul Resim Galerisi

sancaktepe harita konum istanbul

sancaktepe harita konum istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Belediyesi İstanbul

Sancaktepe Belediyesi İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Fiyaka İstanbul

Sancaktepe Fiyaka İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Görünüm İstanbul

Sancaktepe Görünüm İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Harita Konum İstanbul

Sancaktepe Harita Konum İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Hastane İstanbul

Sancaktepe Hastane İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Konut Projesi İstanbul

Sancaktepe Konut Projesi İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Merit Life İstanbul

Sancaktepe Merit Life İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Proje İstanbul

Sancaktepe Proje İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Yaşam İstanbul

Sancaktepe Yaşam İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Yaşam

Sancaktepe Yaşam
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe Yeni Proje İstanbul

Sancaktepe Yeni Proje İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Sancaktepe İstanbul

Sancaktepe İstanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

sancaktepe haritasi istanbul

sancaktepe haritasi istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

sancaktepe istanbul

sancaktepe istanbul
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin