Yüksekova

Yüksekova, Hakkari ilçesi sınırları içerisinde Hakkari'nin 4 ilçesinden birisi olup aynı zamanda Yüksekova ilçesi'nin yönetim merkezidir. Yüksekova ilçesinin nüfusu son yapılan nüfus sayımlarına göre 60,000'dir.

Yüksekova Haritası, İletişim, Yol Tarifi ve Adresi Nerede

Yüksekova Haritadaki Konumu
Yüksekova, ülkenin güneydoğu ucunda, Türkiye-İran-Irak sınırlarının kesiştiği nokta yakınlarında yer alan ilçe ve kent, İran'a açılan ve ileride Irak'a açılacak sınır kapılarıyla Doğu Türkiye'nin önemli kentleri arasındadır.

Yüksekova Tarihi

Tarihi bir kent olan Yüksekova'da yerleşimin MÖ 7000'lere değin uzandığı kesin olarak bilinmektedir. MÖ 1000'de ise yörede Urartular yaşamıştır. Kanuni devrinde Osmanlı hakimiyetine giren kentin eski adı Gever'dir. (Kürtçe: Gewer) Şehir, I. Dünya Savaşı sırasında Rus işgaline uğramışsa da 5 Mayıs 1918'de Rus işgalinden kurtulmuştur. 19. yüzyıl'da Van Vilayeti'ne bağlı Hakkari Livası'nın kazası olan Yüksekova, 1936'da ilçe durumuna getirilmiştir. İlçe merkezin eski adı o yıllardaki ismi ise Dize'dir.

Yüksekova Coğrafya

Yüksekova, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Hakkari bölümünde bulunur. Kuzeyinde Van'ın Başkale ilçesi, doğusunda İran, güneyinde Irak ve batısında Hakkari ana (merkez) ilçesi bulunur. Yüksekova, dağlar arasında bir çöküntü alanında kurulmuştur. Ovanın yükseltisi 2000 metreye yakındır. Genişliği 15 kilometre, uzunluğu 40 kilometredir.

Yüksekova İklim

Kapalı bir havza konumunda olan ova, kışın soğuk hava akımlarının üzerine çökmesi ile soğuk kışlar geçirir. İlçeye ve kente genel olarak sert bir kara iklimi hakimdir.

Yüksekova Nüfus

TÜİK in yayınladığı son sayım sonuçlarına göre ilçe merkezi nüfusu 59.000, ilçe nüfusu 105.000'dir ki Türkiye'deki diğer ilçe merkezleri ile karşılaştırıldığında nispeten büyük bir şehir sayılabilir. 1990'lı yıllara kadar kendi halinde küçük bir şehirken, bölgede o yıllarda yaşanan şiddet olayları ve köy boşaltma olayları nüfusun hızlı ve düzensiz artışına neden olmuştur. Bugün bile şehir bu nüfusu taşıyamamaktadır. Düzensiz yapılaşma, yetersiz altyapı, sağlık ve eğitim hizmetlerinin yetersizliği hala çözülememiştir. Ancak son zamanlarda Yüksekova'da iş imkanlarının artmasıyla halk ilçeye geri göç etmeye başlamıştır.

Yüksekova Resim

hakkari_il_siniri_haritasi

hakkari_il_siniri_haritasi
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Yüksekova Resim Galerisi

hakkari il siniri haritasi

hakkari il siniri haritasi
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

hakkari haritasi turkiye

hakkari haritasi turkiye
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

hakkari haritasi

hakkari haritasi
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Yüksekova Ekonomi

Şehirdeki ekonomik etkinlikler yerel ölçeklidir. Ulaşımın zor olması ve şehrin adının güvenlik olaylarıyla anılması tüm Doğu Anadolu'yu olduğu gibi Yüksekova'yı da menfi yönde etkilemiştir. Türkiye-İran arasında bulunan gümrük kapılarından birinin burada olması ticareti biraz haraketlendirse de şehrin geçimini sağlayacak kadar yeterli değildir. Verimli topraklara sahip olmasına rağmen tarım çalışmaları, etkinlikleri kış aylarında ekinleri koruyacak teknik bilgi eksikliği nedeniyle çok azdır. Aylık ve günlük sıcaklık farkları tarımdan çok, gür çayır ve meralarla hayvancılığa zemin hazırlamıştır. Şehir ters lalesiyle ünlüdür.

Yüksekova Kültür

Yüksekova ilçesi, üç ülkenin birleştiği yer olması itibariyle bir kültür resitalidir. İlçenin ovalık kesimlerinde bulunan Sümer, Hitit uygarlıkları mezopotamyasından kalan birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Halk geçimini sağlamak amacıyla genellikle ticaretle uğraşır. İranla eşya alım satımı yapılır. [değiştir]Sağlık hizmetleri Kentte 100 yataklı bir devlet hastanesi faaliyettedir ki kentin tek hastanesidir. Hastanede acil sağlık hizmetleri dışında, kadın doğum, çocuk hastalıkları ile ilgili kliniklerle diğer cerrahi klinikler etkindir. Daha önceki yıllarda bir özel hastane ve bir özel klinik de bulunsa da bu kurumlar kapanmıştır.

İlçenin birinci basamak sağlık hizmetleri Ekim 2010 yılına kadar 5 adet sağlık ocağı vasıtasıyla yürütülmekteydi. Devletin sağlık hizmetlerinde uygulamaya koyduğu yeni sistemle bu merkezler aile sağlığı merkezlerine dönüştürülmüş ve 36 yeni aile hekimliği birimi kurulmuştur. Kentin ve ilçenin koruyucu sağlık hizmetleri (bağışıklama hizmetleri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetleri ile poliklinik hizmetleri) 36 aile hekimi ve hemşiresi tarafından yürütülmektedir.

Yüksekova Eğitim hizmetleri

İlçe eğitim alanında Türkiye standartlarının altındadır. İlçede 3 okul öncesi eğitim kurumu, 17 merkez ilköğretim kurumu, 100 civarında belde-köy ilköğretim kurumu, 9 ortaöğretim (lise) kurumu ile 14 özel eğitim kurumu faaliyet göstermektedir. Ayrıca halk eğitimi programları da uygulanmaktadır. İlçede öğretmenevi ve sosyal tesisleri mevcuttur.

Hakkari, Çukurca ve Hakkari İlçeleri Haritası