Almanya’da asgari ücret yok. İşçi ile işveren dilediğince veya işyeri sendikalıysa toplu iş sözleşmesiyle ücret belirleniyor. Hatta ücret ve hizmet sözleşmesinin yazılı olması bile gerekmiyor, karşılıklı el sıkışmak bile kabul görüyo
Bir haftalık Almanya ziyaretimde edindiğim izlenimlere göre, alışveriş ve harcamalar konusunda Türkiye ile bu ülke arasında rakamsal farklılık hemen hemen yok gibi bir şey. Mesela bir taksiye bindiğinizde gittiğiniz mesafe için Türkiye’de 20 lira ödüyorsanız orada da yaklaşık 20 Euro ödüyorsunuz. Öte yandan kiralar da Türkiye’dekine yakın rakamlarda. Fark ise Euro’nun TL karşısında 3 kat daha değerli olması. Bu sebeple Almanya’da kazanıp, biriktirip, Türkiye’de harcama yaptığınızda fiyatlar üçte bir oranında ucuza geliyor.
Almanya’da asgari ücret uygulanmıyor. Son yıllarda bazı federal meclislerde bazı işler için saatlik 8.5 Euro’luk ücret, asgari ücret olarak kabul edilse bile işçi ile işveren dilediği zaman veya işyeri sendikalıysa toplu iş sözleşmesiyle ücret belirleniyor. Hatta ücret ve hizmet sözleşmesinin yazılı olması bile gerekmiyor, karşılıklı el sıkışmak bile kabul görüyor.
GARSONLAR 1500 EURO KAZANIYOR
Türk işverenlere ait yemek salonlarına ve dönercilere gittiğimde garsonların aldığı ücretler genelde 1.500 Euro civarında ve bu rakamla zar zor geçiniyorlar. Ancak çalışanlar üzerindeki vergi yükü bizden çok az olduğu gibi dolaylı vergiler de yok denecek kadar az. Bu sebeple bir garson, bir aylık maaşıyla bile güzel bir ikinci el araba alabiliyor. Bu garson evli ve eşi çalışmıyorsa eşi için 352 Euro, çocuğu varsa 82 Euro ve buna ilaveten kira yardımı olarak da 300 Euro aldığında para biriktirecek hale geliyor.
2 ÇOCUKLU AİLEYE 1.962 EURO YARDIM
Evet Almanya’da asgari ücret yok ama zaten dün de bu köşede okuduğunuz üzere 2 çocuklu bir aileye devlet 1.962 Euro sosyal yardım yaptığından, insanlar bu rakamdan (368 Euro’luk çocuk parası ve sosyal yardım düşüldüğünde) daha az bir ücretle çalışmaya zaten razı olmuyor.
Zira kendisi için 352 Euro geçim parası ile kira yardımı rakamını aşan ücretler olmadan (ki bu da yaklaşık 1.300 Euro’ya geliyor) işe girmiyor. Kısacası yasalarla belirlenmiş olmasa da sosyal devlet Almanya’nın uyguladığı sosyal yardımlar, asgari ücreti kendiliğinden belirlemiş.
İZNİNİZİN BİR GÜNÜNÜ YEMİŞLER
Ali Bey, geçen hafta cuma günü yıllık iznimden sayılmak üzere bir günlük izin kullanmak istedim, bana “Cuma dışında cumartesi gününü de izinli kabul eder, 2 gün izin kullandı sayarız” dediler. Ancak ben bu işyerinde sadece hafta içi çalışıyorum, cumartesi ve pazar günleri zaten izinliyim. Bu yapılan bana yanlış geldi, siz ne dersiniz? Ne yapmalıyım ? İsmi saklı
Sayın okurum, işyerinde haftanın 6 günü, yani cumartesi dahil çalışıyor olsaydınız işverenin yaptığı iş doğru idi. Ancak siz zaten işyerinde cumartesi ve pazar çalışmıyor, sadece hafta içi 5 gün çalışıyorsunuz. Bu sebeple, cuma günü aldığınız izin sadece bir günlüktür. İşveren bu izne cumartesiyi de dahil edip 2 gün sayamaz. Siz şimdi bu işlemi yapan işverenin yetkilisiyle görüşün.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname