Apartman yöneticileri bu haberi okumalısınız

apartman Apartman yöneticilerinin, bina görevlisi ve kapıcılarının kıdem tazminatı konusunda bilgi sahibi olmaması ve bunun için bir fon oluşturmaması mahkemelerde çok sayıda ihtilaflı davalara konu oluyor. Emekli olan ya da bir sebepten işine son verilen bina görevlisinin kıdem tazminatı, kasasında parası bulunmayan birçok apartmanın yönetimini sıkıntıya sokarken, son dönemde bu sorunla ilgili dava sayısındaki artışlar dikkat çekiyor.
Geçtiğimiz ay toplanan Çalışma Meclisi'nin en çok tartışılan konusu olan kıdem tazminatı, 11 milyon çalışanı yakından ilgilendiriyor. Bir işyerinde en az 1 yıl sigortalı çalışılması halinde her çalışanın hak kazandığı bu tazminat türü, toplumda yeteri kadar bilinmediği için kapıcılık, şoförlük ve garsonluk gibi meslekler için sorun oluyor.

Birçok apartman yöneticisinin kapıcıların da "işçi" olduğunun bilincinde olmaması ve sahip oldukları hakları bilmemesi bu sorunun kapıcıların daha çok yaşamasına yol açıyor.

Kapıcının da "işçi" olduğu bilinmeli

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ahmet Ağar, kapıcıların kıdem tazminatının çalışma hayatının önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, kıdem tazminatını alamayan çok sayıda kapıcının mahkemeye başvurmak zorunda kaldığını söyledi.

Kapıcıların kıdem tazminatı alamamalarında apartman yönetimlerinin belli dönemlerde değişmesi ile kıdem için herhangi bir kaynak ayrılmamasının etkili olduğuna dikkati çeken Ağar, şunları söyledi:

"Kapıcısının kıdem tazminatını düşünerek ileriye yönelik para toplayan çok az apartman yönetimi var. Genelde yöneticiler bu işin bilincinde değil. Apartman aidatının toplanmadığı bir yerde kıdem için para toplanamaması ise olayın başka boyutu. Öncelikle yönetici başta olmak üzere apartman sakinleri kapıcının da 'işçi' olduğunu bilmeli. Maaşı ve sigorta primini yatırmak gibi kıdem tazminatı da kapıcıların en doğal hakkı. Ama bu hak yeteri kadar bilinmiyor. Aidatla birlikte yöneticiler, kıdem tazminatı için de belli bir miktar parayı apartman sakinlerinden toplamalı. Toplanacak bu para, banka hesabıyla nemalandırıla da bilir. Bu yapılırsa sorun uzun vadede ortadan kalkar."

Ağar, kapıcıların kıdem tazminatının hesaplamasında son alınan brüt ücretin yanında apartmanca tahsis edilen dairenin kirası ile ödenen elektrik, su ve yakıt bedelinin de dikkate alındını belirterek, tüm bu hesaplamalarla birlikte yaklaşık 20 yıl çalışmış bir kapıcının kıdem tazminatının 30 ila 40 bin lirayı bulabileceğine dikkati çekti.

"Az sayıda yönetici kıdemin farkında"

Kapıcılar Federasyonu Genel Başkanı Köksal Selçik de üyelerinden ciddi bir kısmının kıdem tazminatını alamama sorunu yaşadığını belirterek, bu sorunun aşılması için çaba harcadıklarını dile getirdi.

Apartman veya site yöneticilerinin kapıcıları "emir kulu" gibi görmesinden büyük rahatsızlık duyduklarını ifade eden Selçik, bu algının kapıcı haklarına bakışa da yansıdığını, kapıcının tüm işçiler gibi bir takım haklara sahip çalışan olarak görülmediğini söyledi.

Kapıcıların maaşının ödenmesi ve sigorta priminin yatırılmasının yanında kıdem tazminatı gibi bazı haklarının da olduğuna dikkati çeken Selçik, "Kapıcının ücretini ödemek ve sigorta primini ödemek ne kadar zorunlu ve gerekliyse kıdem tazminatı da o derece zorunlu ve gerekli. Az sayıda apartman yönetimi bunun farkında ve konuda hazırlıklıyken, çoğunluk bu bilince sahip değil. Çok sayıda kıdem tazminatı davasının açılması bu konudaki bilinçsizliği gösteriyor. Apartman sakinlerini kıdem konusunda bilinçlendirmek için broşürler bastırtıyoruz" dedi.

E. Çağrıcı

E-posta Adresi : [email protected] - Çağrıcı Google+ Yazıları İçin »
SEO Uzmanı Yazar E. Çağrıcı'nın Kıdem Tazminatı Hesaplama ile ilgili yazılarını ve Youtube sayfalarından takip edebilirsiniz.
DMCA - SSK Prim