Bu ihtiyaca yönelik çözüm aracı olarak doğan elektronik ticaret kavramı pek çok örgüt ve kuruluş tarafından farklı şekillerde tanımlanmaktadır.
UN – CEFACT (Birleşmiş Milletler Yönetim, Ticaret ve Ulaştırma İşlemlerini Kolaylaştırma Merk.) tanımına göre, is, yönetim ve tüketim faaliyetlerinin yürütülmesi için yapılanmış ve yapılanmamış is bilgilerinin, üreticiler, tüketiciler ve kamu kurumları ile diğer organizasyonlar arasında elektronik araçlar (Elektronik posta ve mesajlar, elektronik bülten panoları, www teknolojisi, akıllı kartlar, elektronik fon transferi, elektronik veri değişimi vb.) üzerinden paylaşılmasıdır.
OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development)’nin tanımına göre, sayısallaştırılmış yazılı metin, ses ve görüntünün işlenmesi ve iletilmesine dayanan kişileri ve kurumları ilgilendiren tüm ticari işlemlerdir (Binatlı, BT).
Kavramı en anlaşılır şekilde, mal ve hizmet üretiminde, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden gerçekleştirilmesi olarak tanımlayabiliriz (Ceran ve Çiçek, 2007).
Elektronik Ticaret (E – Ticaret) kavramı tanımdan da görülebileceği üzere üretilen mal ve hizmetlerin yalnızca internet üzerinden satışını değil, reklam ve promosyon, sigortacılık işlemleri, alternatif bankacılık faaliyetlerinin (telefon bankacılığı, internet bankacılığı) kullanılarak ödeme, havale (EFT) vb. işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi çok geniş bir alanı kapsamaktadır.
E-ticaret’in emek faktörünü asgari düzeye indirerek hizmet sunması, bazı güvenlik sorunlarının da ortaya çıkmasına ve sektörün tartışılır olmasına sebebiyet verse de; günümüzde hâlân devam eden araştırma ve geliştirme faaliyetleri sonucunda, telekomünikasyon protokolleri, güvenlik alt yapıları, dijital para, dijital imza vb önlemler ile sistem daha güvenilir bir yapıya kavuşmuştur.
Elektronik ticaretin yapılabilirliğinde aracı görev üstlenen 6 farklı sistemi telefon, faks, televizyon, elektronik ödeme ve para transferi, EVD (Elektronik Veri Değişimi- EDI) sistemleri ve İnternet olarak sıralayabiliriz. 6 araç içerisinde ise en yaygın kullanılanları, EVD ve internet olarak ifade edilmelidir. EVD, ticaret yapan iki kuruluş arasında, insan faktörü olmaksızın bilgisayar ağları yardımıyla, belge ve bilgi değişimini gerçekleştiren bir sistemdir. İnternet ise, e-ticaret açısından en etkin araç olarak kabul edilmektedir. Bunun en önemli nedeni internetin ses, görüntü ve yazılı metni aynı anda ve çok daha hızlı bir biçimde iletebilme kabiliyetidir. Bunların yanı sıra, internet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin maliyetinin diğer araçlara göre daha düşük olması da ayrıca ilgi görme sebebidir.
E-ticarette günümüzde en çok pazarlama ve reklâmcılık alanında kullanılsa da, diğer alanlarının kullanım yaygınlığının önümüzde ki yıllar da artış göreceği düşünülmektedir.
Elektronik Ticaret kavramı, işletmenin kendi kurumu içerisinde veya önemli gördüğü bazı müşterileriyle faaliyetlerini paylaştıkları ve aralarında kurdukları kapalı ağlar vasıtasıyla (intranet) gerçekleşebileceği gibi, internet vasıtasıyla ağlar kullanılarak tüm dünya ile gerçekleştirilebilirler
E-ticaret Firmaları
- Platin
- Wolwox
- Ticimax
- Nora Medya