Emekli ikramiyesi için ne yapabilirim

Gazeteniz köşesinde 'Emekli ikramiyesini alamayanlara müjde' başlıklı yazınızı okudum. Ben de bu konunun mağduruyum. Anladığım kadarı ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasını beklemek gerekiyor. Eğer yanlış anladıysam lütfen bana ne yapmam konusunda yardımcı olmanızı rica ederim. Daha önce SGK'ya dilekçe verdim, fakat bana Emekli Sandığı'nda birikmiş olan paranın ödenemeyeceğini belirten bir yazı gönderdiler. Bunun dışında hiçbir hukuki yola müracaat etmedim. Elvan Ilgar
'Emekli Sandığı'nda birikmiş olan para' derken, Emekli Sandığına tabi çalışmalarınızın karşılığı olan emekli ikramiyesini kastetmiş olmalısınız. Zira Anayasa Mahkemesi'nin kararı, son defa Emekli Sandığı'na tabi görevlerden emekliye ayrılmadığı için Emekli Sandığı'na tabi çalışma sürelerine ilişkin ödenemeyen emekli ikramiyesi ile ilgili.
Daha önceki başvurunuzun reddedildiği tarihten itibaren 60 gün içinde İdare Mahkemesinde dava açmanız gerekiyordu. Anayasa Mahkemesinin kararı henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadı. Muhtemelen yeni bir düzenleme yapılması için kararın yürürlük tarihi ileri bir tarih olarak belirlenecektir. Şimdi Anayasa Mahkemesi kararının yayımlanmasını, hatta verilen süre içinde yani bir düzenleme yapılmasını bekleyebileceğiniz gibi, bu süreleri beklemeden de dava açabilirsiniz. Bunun için önce yeniden SGK'ya başvurmanız, talebinizin reddi üzerine de 60 gün içinde Ankara idare Mahkemesi'nde dava açmanız gerekiyor.

AKLINIZDA BULUNSUN
Sözleşmelerde haksız şart
Taraflardan birini tüketicilerin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici açısından bağlayıcı değildir. Eğer sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle de standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.

GÜNÜN SÖZÜ
'Bütün düşündüklerinizi söylemeyin; ama bütün söylediklerinizi düşünün.'
Gabriel Garcia Marquez

akşam / metin taş – sezgin özcan