En büyük kentsel dönüşüm Sultanbeyli'de başlıyor

Başbakan Erdoğan'ın seçimlerde sözünü verdiği tapuda 103 kişi üzerine kayıtlı İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinin tapu sorunu çözülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 300 bin civarında nüfusun 15 mahallede yaşadığı Sultanbeyli ilçesinde Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesini hayata geçirecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerde tapu sorununun çözüleceği sözünü verdiği, 300 bin kişinin yaşadığı ancak, 103 kişi üzerine kayıtlı İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinin tapu sorunu çözülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 300 bin civarında nüfusun 15 mahallede yaşadığı Sultanbeyli ilçesinde Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

TAPUSUZ YER KALMAYACAK

Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın Sultanbeyli'nin tapu sorununu çözme sözü verdiğini hatırlatarak, "Sultanbeyli'de tapusuz imarsız yer kalmayacak" dedi. Bayraktar, Sultanbeyli'de yapılacak dönüşümün, Türkiye tarihinin en büyük kentsel dönüşümü olacağını da sözlerine ekledi.

103 KİŞİNİN ÜZERİNE KAYITLI

1992'de ilçe olan Sultanbeyli'nin mülkiyet sorunu bugüne kadar çözümlenemedi. 1987'de araziler, tapuda 103 şahsın üzerine tescil edildi. Bugüne kadar mahkeme süreci boyunca Köy İhtiyar Heyetinin tasdik ettiği senetlerle ve el senetleri ile burada mülkiyet satış işlemleri devam ettirildi. Mülkiyet her satış işlemi sonunda küçülerek on binlerce hisseye bölünmesine rağmen yapılan bu işlemler kayıt altına alınmadı.

TOKİ devrede olabilecek

Bölgenin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı olmasına rağmen, bu alanda yapılan yapıların İmar Kanunu ve ilgili yönetmelikler uyarınca ruhsata bağlanmasının olanaksız göründüğü belirtiliyor. Bu nedenle bakanlık, buradaki taşınmazları 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılacak. Gerektiğinde de bu işlemleri 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu hükümlerine göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na yaptıracak.

Bölgede ruhsatsız 50 bin bina var

Yoğun nüfus artışı ve mülkiyetin küçük hisselere bölünmesi sonucunda bölgede herhangi bir mimari özelliği bulunmayan ortalama 1-5 kat arasında yaklaşık 50 bin yapı inşa edildi. Yapıların neredeyse tamamının mülkiyet sorununun çözülmemesi, fen ve sağlık kurallarına uygun olmaması nedeniyle ruhsatsız olarak kaldı. 29 milyon metrekarelik Sultanbeyli'nin yüzde 22'si orman ya da 2B arazisi. Geri kalan yerlerin tamamı proje kapsamına alınacak. İlçenin tamamının yeni imar planı yapılacak. İlçenin neredeyse tamamı ya kamulaştırmaya ya da kentsel dönüşüme uğrayacak. Kamulaştırılan yerlerde vatandaşa başka yerde arsa verilecek. Bakanlık adeta kangren halini almış bu sorunu çözecek.