Bilim ve Teknoloji Kurulu'nun son toplantısında gündem maddesi eğitimdi. Toplantıda üniversiteye giriş sistemine ilişkin atılacak adımlar masaya yatırıldı. Başbakan Erdoğan, toplantı sırasında dershanelerin kapatılmasına ilişkin konuyu gündeme getirerek, "Çalışmalarınız hangi aşamada? Neler yapıldı?" diye sordu.
Toplantıda bulunanların "Zor ve zaman alacak bir çalışma" yanıtı üzerine Erdoğan, "Hiç de zor değil, çalışmanızı biran önce tamamlayın, sonuçlandırın" talimatı verdi. Erdoğan'ın bu talimatı üzerine çalışmaların hızlandığı ve mümkün olan en kısa zamanda dershanelerin kapatılacağı bildirildi. Erdoğan, geçtiğimiz mart ayında yaptığı yaptığı açıklamada "Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını da ortadan kaldırıyoruz" demişti.
Başbakan Erdoğan geçtiğimiz mart ayında Güney Kore ziyareti sırasında kendisine eşlik eden gazetecilere yolda yaptığı açıklamada "Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını ortadan kaldırıyoruz. Bu dershaneler ya liseye dönecekler ya da kapanacaklar. Bazı dershanelerle konuştum. Kendileri 'Biz de bu yola girmeyi düşünüyoruz' dediler" ifadelerini kullanmıştı.
AİLELERİN SIRTINDA YÜK
2012 verilerine göre Türkiye genelinde halen 3 bin 961 dershane faaliyet gösteriyor. Bu dershanelere 1 milyon 219 bin öğrenci devam ediyor. Dershanelerde çalışan personel sayısı da 50 bini buluyor. Önümüzdeki aylarda tarihe karışacak dershanelerin 10 milyar dolarlık dev bir sektör oluşturduğu tahmin ediliyor. Dershanelerin velilere faturası da yüksek. Bir aile çocuklarını
YGS ve
LYS'ye hazırlamak için yıllık ortalama 9. sınıfta 4 bin, 10. sınıfta 4 bin, 11. sınıfta 4 bin 500, 12. sınıfta 6 bin TL harcıyor.
E-Okul İlgili Bağlantılar