MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı Aksaray'da seçkin konukların katılımı ile gerçekleştirildi "Yeni Kodeks ve Yönetmeliklerle Gıda ve Tarım Sektörü'nün Geleceği " konulu toplantıda, KDV Oranları, Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgeleri, Arazilerin Toplulaştırılması ve Parselizasyonu, Tüketici Bilinci gibi konu başlıkları da ele alındı.
Aksaray Eras Otel konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Nihat Pakdil, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili Prof.Dr.İrfan Erol, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı KODEKS Daire Başkanı Selman Ayaz, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yunus Serin, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mevlüt Mülayim, MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Dr.Halim Aydın, konuşmacı olarak katıldılar.
Başbakan Talimat Verdi, Hükümet KDV Oranlarını Düşürüyor
Toplantıya Konuşmacı olarak katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, KDV oranlarının düşürülmesi noktasında Başbakan Erdoğan'ın talimatı olduğunu ve maliye bakanlığının bu konuda çalışma yaptığını söyledi.
Dr. Pakdil. hükümetin KDV oranlarını yeniden düzenlediğini belirterek, özellikle toptancıda %1 iken perakendeye dönüştüğünde %8'i bulan KDV oranının rekabet üretiminde kayıt dışına neden olduğunu söyledi ve KDV oranlarının düşürüleceğini açıkladı.
Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri Bakanlığa Devroluyor
Bakanlığın yeni çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgeleri'nin Sanayi Bakanlığı'ndan, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na devrolunacağını söyledi.
Miras Yoluyla Gerçekleşen Arazi Bölünmelerinin Önüne Geçilecek
Miras yoluyla ülkemizde her geçen gün arazilerin küçülmekte olduğuna değinen Dr. Pakdil, tarım arazilerinin bölünmesini önlemeye yönelik olarak Medeni Medeni Kanu'nda herhangi bir düzenlemenin bulunmadığını söyledi.
Bu nedenle söz konusu kanundaki mirasla ilgili mevcut hükümlerden dolayı arazi bölünmelerinin devam ettiğini belirterek, Bakanlık olarak, "Tarım Arazilerinin Bölünmesini Önlemek" amacıyla söz konusu kanunun ilgili maddelerinde değişiklik yapılarak arazi bölünmelerini önlemek amacıyla toplulaştırma ve parselizasyon çalışmalarının yapılacağını söyledi.
"Gıda Konusunda Tüketicinin Bilinçlendirilmesi için Kamu Spotları Geliyor"
Gıda konusunda bilinçli tüketici oluşturma noktasında çalışmalara başladıklarını söyleyen Dr. Nihat Pakdil, bu bağlamda öncelikle tüketicinin bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Pakdil, Bakanlık olarak ilkokul çağındaki çocukların bilinçlenmesi açısından Milli Eğitim Bakanlığı ile bir çalışma yürüttüklerini ayrıca basın, yayın organlarında yayınlanmak üzere kamu spotları hazırladıklarını söyledi.
Helal Gıda Sertifikası Artık Etiketlerde Kullanılabilecek
Dr. Pakdil gelen bir soru üzerine Helal Gıda ve Yeni Etiket Yönetmeliğine de değindi. Dr. Pakdil bu konuda şunları söyledi.
Yeni etiket yönetmenliğine göre, tüketici sağlığına yönelik alınan tüm uluslararası belgeler ve özellikle TSE 'den Helal Gıda Sertifikası alan firmalar bu logo ve işaretleri ürettikleri ürünlerin etiketlerinde bundan sonra rahatlıkla kullanabileceklerdir.
Gıda Güvenliği ve Tüketici Sağlığını geliştirmeye yönelik faaliyetler ortaya koyması koşuluyla bu tür belgeleri kullanabilecektir.